-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 09 17

Karinių jūrų pajėgų artileristas Marius Smalkis ruošiasi pasaulio štangos spaudimo čempionatui

Karininėse jūrų pajėgose, Štabo ir aprūpinimo laive „Jotvingis“ (N42) artileristo pareigas einantis vyr.jūr. Marius Smalkis spalio 30 dieną dalyvaus Vilniuje šiais metais vyksiančiame 2021 m. Pasaulio štangos spaudimo čempionate. Karys varžysis klasikinėje štangos spaudimo rungtyje, 93kg kategorijoje.
Marius Smalkis
Marius Smalkis / KJP nuotr.

Marius Smalkis iki šiol savo pranašumą prieš kitus sportininkus Lietuvos štangos spaudimo čempionatuose yra įrodęs ne kartą. Karys yra Lietuvos jėgos trikovės čempionas 93 kg kategorijoje.

- Mariau, kodėl pasirinkai būtent tokią sporto šaką?

- Nuo pat mažens pasižymėjau sprogstama energija. Esu save išbandęs tiek 60 ir 100 m bėgime, tiek imtynėse. 14 metų pirmą kartą apsilankiau savo mieste, kuriame augau, esančiame sporto klube „Varūna“ ir išbandžiau save šioje sporto šakoje. Mane sužavėjo tai, kad ši sporto šaka neturi „lubų“ – nuolat turi, kur tobulėti, daraisi vis stipresnis, keli sau iššūkius dirbti vis su didesniu svoriu. O kartu ir suvokimas, jog man tai pakankamai gerai sekasi – vis skatina mane nesustoti.

- Kuo ypatinga mityba užsiiminėjant jėgos trikove?

- Svarbiausia yra valgyti visavertį maistą ir gerti daug skysčių, nes sunkių treniruočių metu juos prarandame. Kas liečia apribojimus – jei nori tilpti į mažesnę kategoriją ar išbandyti save sunkesnėje, tiesiog žaidi su kalorijomis (suvartoji mažiau ar daugiau maisto). Aš asmeniškai, savęs neriboju.

- Kiek treniruočių turi per dieną, savaitę?

- Per savaitę darau vidutiniškai keturias treniruotes. Treniruotės dažniausiai susideda iš bazinių ir pagalbinių pratimų. Skiriasi tik treniruočių intensyvumas – ar tai būtų tarpvaržybinis periodas ar po varžybų. Treniruotės trunka nuo 1,5 iki 2 val.

- Kas Tau asmeniškai sunkiausia tiek fiziškai, tiek psichologiškai Tavo sporte?

- Kiekvienas turime savo mėgstamiausią pratimą – tad dažniausiai kituose „atsiliekame“. Iš to atsiranda tai, kad turime kažkaip save motyvuoti atlikti tuos mažiau mėgstamus pratimus, nepasiduoti, kai kažkas nepavyksta.

- Kaip Tau sekasi derinti sportą ir tarnybą?

- Tarnybos pradžioje visas laikas buvo skiriamas tik tarnybai ir dėl to su jėgos sportu teko padaryti pertrauką. Po kažkur pusmečio jau įsitvirtinus – galėjau „grįžti prie štangų“. Šiuo metu sportą ir tarnybą derinti sekasi gerai – tarnybos vietoje yra sporto salė, kuri gelbėja palaikant formą ir ruošiantis varžyboms.

- Kuo sportininko charakteris padeda tarnyboje?

- Manau, jog sportininko charakteris padeda tarnyboje, nes kad ir ką bedaryčiau – visada siekiu maksimumo. Taip pat tiek fiziškai, tiek psichologiškai esu stiprus, o tai padeda būti motyvuotu kariu.

KJP nuotr./Marius Smalkis
KJP nuotr./Marius Smalkis

- Kokie Tavo lūkesčiai iš šio Pasaulio čempionato?

Pasaulio čempionate dalyvauju pirmą kartą – tad siekiu užimti kuo aukštesnę vietą, „išspausti iš savęs“ maksimumą ir įgauti daugiau varžybinės patirties.

Šioje sporto šakoje traumos patiriamos dažnai – reikia būti visada susikaupusiam, nes net ir menkiausias netaisyklingas pratimo atlikimas gali sukelti didelę traumą. Aš, asmeniškai, smulkių traumų esu turėjęs, bet rimtesnių – ne.

KJP nuotr./Marius Smalkis
KJP nuotr./Marius Smalkis

- Gal turi patarimų norintiems pradėti sportuoti?

- Siūlyčiau išbandyti kuo daugiau sporto šakų, kad atrastumėte savo, o kai jau atrandi tai – tai ir pačios treniruotės tampa gyvenimo dalimi.

- Koks laimėjimas Tavo gyvenime buvos svarbiausias?

- Manau, jog svarbiausias laimėjimas šioje sporto šakoje buvo 2020 metų kovo 5 dienos Kazlų Rūdos sporto centre surengtos Atvirosios štangos spaudimo rungtynės, skirtos Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui paminėti ir kuriose užėmiau prizinę vietą.

Šiose rungtynėse atstovavo Lietuvos kariuomenės, Lietuvos Respublikos vidaus reikalų, Teisingumo ministerijų padalinių, Lietuvos šaulių sąjungos, Kazlų Rūdos savivaldybės ir kitų organizacijų sportininkai. Šiose varžybose buvo garbė atstovauti Karines jūrų pajėgas, kartu dalyvauti su kolegomis, ir varžytis savo mėgstamiausioje sporto rungtyje-štangos spaudimas nuo suoliuko.

- Paskutinė minutė prieš startą pilna jaudulio...

Fiziškai – turi susikoncentruoti, ir sugebėti rungtyje atiduoti visas jėgas, kad išspaustum svorį, o psichologiškai – turi būti ramus, susikaupti ir pasitikėti savimi šimtu procentu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius