-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bokso vadovų akibrokštas čempionate: Ukrainos vėliava – uždrausta

Bokso sportą pasaulyje ir toliau talžo skandalai. Dabar triukšmas kyla, kai Ukrainos jaunieji boksininkai buvo sustabdyti, kai norėjo nešti Ukrainos vėliavą Europos čempionate.
V.Putinui artimas Umaras Kremlevas vadovauja Tarptautinei bokso federacijai.
V.Putinui artimas Umaras Kremlevas vadovauja Tarptautinei bokso federacijai. / „Scanpix“ nuotr.

Ukraina jau daugiau nei septynis mėnesius kenčia nuo Rusijos kariuomenės bombų ir žudymų.

Kai Vladimiras Putinas paskelbė apie rusų įsiveržimą į Ukrainą vasarį, žuvo tūkstančiai žmonių, sugriauta tūkstančiai pastatų.

Rusijos ir Baltarusijos sportininkams draudžiama dalyvauti daugumoje tarptautinių varžybų, bet šįsyk akibrokšto sulaukė ukrainiečiai.

Per Europos jaunimo čempionatą Italijos mieste Montesilvano šią savaitę Ukrainos rinktinei buvo uždrausta naudoti vėliavą.

Skandalas pradėjo plisti, keli Ukrainos jaunuoliai protestuodami nusprendė boikotuoti savo kovas, nepaisant to, kad kai kuriems jų tai gali būti vienintelė galimybė gyvenime startuoti tokio lygio varžybose.

20 šalių atstovų parašė laišką

Į Italijoje kilusį skandalą sureagavo ir įvairių šalių federacijos.

20-imt bokso asociacijų parašė bendrą laišką, kuriame smerkė IBA sprendimą.

„Mes esame šokiruoti, kaip greitai jūsų sprendimas suspenduoti Ukrainos bokso federaciją dėl tariamos „valstybės įsikišimo“ privedė prie skaudžių pasekmių Ukrainos jaunimo komandai ir pažeidė žemyno čempionato skaidrumą, – rašoma pareiškime. – Ukrainos jaunieji boksininkai turėjo atstovauti savo drąsiai šaliai Europos jaunimo bokso čempionate rugsėjo 27-spalio 4 dienomis.

Atvykus jiems buvo pranešta, kad IBA neleis naudoti savo vėliavos ir ir jie turės varžytis po IBA vėliava. Tai lėmė, kad daug kovų liko be rezultatų, nes Ukrainos boksininkai atsisakė lipti į ringą tokiomis aplinkybėmis. Reikia pabrėžti, kad šis laiškas, kviečiantis Ukrainos rinktinę varžytis po savo vėliava, nebepataisys padarytos žalos. Didžioji komandos dalis nusprendė sugrįžti į Ukrainą.“

Boksui vadovauja rusas

Manoma, kad asmuo, už kurio slypi draudimas jaunuoliams nešti Ukrainos vėliavą per Europos jaunimo čempionatą, yra Umaras Kremlevas.

„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Umaras Kremlevas
„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Umaras Kremlevas

Nepaisant didelės kritikos pastaruosius kelerius metus, nepaisant kaltinimų dėl kyšių, šis rusas vadovauja Tarptautinei bokso asociacijai IBA.

Ši organizacija jau yra pakibusi ant plauko dėl dalyvavimo olimpinėse žaidynėse, nes pastaraisiais metais prarado pasitikėjimą dėl vadovybės, neskaidrių finansų ir teisėjavimo skandalų.

IBA vadovai buvo nepakviesti į Tokijo olimpines žaidynes, o gilias tradicijas turintis sportas yra išbrauktas iš 2028 metų olimpinių žaidynių Los Andžele programos.

Dabar Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) paskelbė, kad rimtai įvertins IBA netikėtą sprendimą uždrausti Ukrainos vėliavą.

„IOC labai susirūpinęs dėl padėties bokso federacijoje, – „Reuters“ naujienų agentūra citavo IOC pareiškimą penktadienį. – Tarp susirūpinimą keliančių faktų yra ir tas, kad pripažįstama Ukrainos bokso federacija buvo suspenduota prieš IBA kongresą dėl neaiškių priežasčių.“

Olimpinio komiteto vadovybė ketina svarstyti bokso asociaciją per ateinantį susirinkimą gruodžio 5-7 dienomis.

IBA suspendavo Ukrainos bokso federaciją praėjusią savaitę prieš kongresą.

IBA nepripažįsta Kyrylo Ševčenko kaip Ukrainos bokso federacijos prezidento, bet vadovu laiko Volodymyrą Provdyvą – U.Kremlevui artimą asmenį, kuris paliko Ukrainą, kai Rusija pradėjo karą vasarį. V.Provdyvas dabar yra IBA viceprezidentas.

Neįtikėtiną sprendimą drausti nešti Ukrainos vėliavą ir groti Ukrainos himną per Europos jaunimo bokso čempionatą Italijoje IBA aiškino konfliktu su ukrainiečių bokso federacija.

„Scanpix“ nuotr./Umaras Kremlevas
„Scanpix“ nuotr./Umaras Kremlevas

Tai kelia klausimų IOC. „Faktas, kad Ukrainos bokso jaunimo komandai nebuvo leista per Europos čempionatą varžytis po savo nacionaline vėliava, naudoti himną ir kitus simbolius, prisideda prie daugybės problemų, kurios buvo ir anksčiau“, – bokso federaciją kritikavo IOC.

Tarptautinis olimpinis komitetas jau praėjusį mėnesį įspėjo, kad lėtos reformos ir IBA finansinė priklausomybė nuo rusų dujų milžinės „Gazprom“ kelia gilų susirūpinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius