Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dziudo rinktinėje – maištas: lyderiai stoja piestu prieš tik rusiškai kalbantį trenerį

Greta Lietuvos dziudo kilimo verda aršios aistros. Nacionalinės rinktinės lyderiai šią savaitę Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui, LR švietimo, mokslo ir sporto ministerijai bei sportininkų asociacijai išsiuntė laišką, kuriame teigiama, jog rinktinės vyriausiasis treneris Eduardas Techovas nevykdo savo įsipareigojimų, o federacijos prezidentas Vigmantas Sinkevičius tokį elgesį toleruoja.
Maištas Lietuvos dziudo rinktinėje
Maištas Lietuvos dziudo rinktinėje / 15min koliažas

Rinktinės lyderiai sukilo

Olimpiečių Karolio Baužos, Santos Pakenytės bei jų kolegų Kęstučio Vitkausko, Andrejaus Klokovo, Roko Nenartavičiaus bei Tigrano Galstiano išsiųstame pareiškime teigiama, kad E.Techovą vyriausiuoju rinktinės treneriu LDF vadovas V.Sinkevičius paskyrė vienašališkai, nepasitaręs su sportininkais ir treneriais.

Sportininkai skundžiasi, kad E.Techovas nuo pat savo darbo pradžios su rinktinės nariais bendrauja tik rusų kalba, kurios dauguma auklėtinių visiškai nesupranta.

E.Techovas yra gimęs Sakartvelo mieste Kutaisyje. Į Lietuvą jis atvyko tarnauti sovietinėje kariuomenėje, o vėliau mūsų šalyje įsitvirtino kaip gabus sportininkas ir treneris. Jo sūnus Alanas ir Albertas taip pat buvo pajėgūs sportininkai ir yra gynę Lietuvos garbę tarptautinėje arenoje.

Būtent po to, kai dziudo rinktinės narys Albertas Techovas baigė aktyvią karjerą, tėvo Eduardo dėmesys nacionalinei komandai taip pat labai sumažėjo. Visgi jam pavyko išlaikyti postą, nes, 15min šaltinių teigimu, yra lojalus LDF vadovams. Priminsime, jog V.Sinkevičius LDF vadovauja nuo 2002-ųjų ir pernai buvo perrinktas jau penktajai kadencijai.

15min bandė susisiekti su E.Techovu, bet trenerio telefonas ketvirtadienį buvo išjungtas.

Atvyksta tik į varžybas

Dabartiniai imtynininkai kaltina E.Techovą tuo, kad jis nedalyvauja treniruotėse, atvyksta tik prieš varžybų pradžią, nesidomi kovų rezultatais, o kovų metu sportininkai nesulaukia iš trenerio jokių patarimų ar strategijos.

Maištą keliantys atletai pažymi, kad norėtų šalia savęs turėti kompetentingą specialistą, su kuriuo po dvikovų galėtų aptarti ir išanalizuoti padarytas klaidas, taip pat prašoma mediko, kuris prižiūrėtų rinktinės narių sveikatą.

Ypač didelį sportininkų nepasitenkinimą kelia tai, jog ruošiantis neseniai Baltarusijoje pasibaigusioms antrosioms Europos žaidynėms, dziudo nariams nebuvo sudarytas joks pasirengimo planas.

To rezultatas? Visi penki Lietuvai Minske atstovavę šalies sportininkai (S.Pakenytė, Sandra Jablonskytė, A.Klokovas, K.Vitkauskas ir K.Bauža) pralaimėjo jau pirmąsias savo kovas ir baigė pasirodymus vos tik pradėję.

„Dziudo rinktinė pasirodė ypač blogai, nes tai lėmė tvyranti įtampa tarp vyriausiojo trenerio ir sportininkų. E.Techovas į varžybas atvykdavo tik prieš lietuvių kovas ir iš karto po jų pasišalindavo. Treneris nedalyvaudavo treniruotėse ar svėrimuose. Jis buvo tarsi pašalinis žmogus, tad jo dalyvavimas šiose varžybose buvo visiškai neefektyvus ir nereikalingas“, – savo pareiškime rašo sportininkai.

 Modesto Gailiūno nuotr./Santa Pakenytė
Modesto Gailiūno nuotr./Santa Pakenytė

Lėšų švaistymas?

Anot atletų, į susidariusią situaciją ypač dėmesį turėtų atkreipti Lietuvos dziudo federaciją finansuojančios institucijos, pirmiausia LTOK ir LR švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

„Tai buvo akivaizdus valstybės lėšų švaistymas. Tuo tarpu sportininkų treneriai, kuriems rūpi sportininkų savijauta, nusiteikimas ir sportininko pasirengimas kovoms, turėjo likti namuose ir stebėti kovas internetu arba pirkti už savo lėšas bilietus į varžybas ir stebėti jas kaip žiūrovai“, – niršta dziudo rinktinės nariai.

Dar vienas maištą keliančių kovotojų argumentas – nuo to laiko, kai vyriausiuoju treneriu buvo paskirtas E.Techovas, rinktinės rezultatai tik prastėja, LDF su sportininkais nebendrauja, neteikia jokios informacijos, nėra aiški finansavimo tvarka.

„Artėja dziudo pasaulio čempionatas, o kas atstovaus Lietuvai šiose pirmenybėse – neaišku. Sportininkai yra priversti gyventi nežinioje, nes užregistruojami tik paskutinėmis registracijos dienomis. Mums atrodo, kad LDF visiškai nesuinteresuota rinktinės rezultatais“, – akmenį į V.Sinkevičiaus vadovaujamos organizacijos daržą meta rinktinės lyderiai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Karolis Bauža (dešinėje)
AFP/„Scanpix“ nuotr./Karolis Bauža (dešinėje)

Žada atsisakyti Lietuvos vėliavos

Jie taip pat stebisi, kad už savo lėšas turi rūpintis stovyklomis ir medicinine priežiūra, dirba papildomus darbus, kad užsidirbtų pragyvenimui, nes federacija neskiria net dienpinigių, aiškindama tuo, jog federacijai trūksta lėšų, bet E.Techovui sausio 12 d. Vykdomasis komitetas nusprendė išmokėti 8 tūkst. eurų premiją.

„Jeigu LDF ir toliau bus ignoruojami sportininkai ir jų treneriai, neatsižvelgiama į sportininkų nuomonę, nefinansuojamas sportininkų dalyvavimas varžybose ir stovyklose, o vyriausiuoju treneriu ir toliau liks E.Techovas, bus kreiptasi į tarptautinę dziudo federaciją dėl galimybės varžybose dalyvauti su tarptautine vėliava“, – grasina šeši rinktinės lyderiai.

LDF nuotr./Vigmantas Sinkevičius
LDF nuotr./Vigmantas Sinkevičius

15min bandė susisiekti su LDF prezidentu V.Sinkevičiumi, tačiau telefonu jis buvo nepasiekiamas.

Klausimus į federaciją mūsų redakcija išsiuntė ir elektroniniu paštu, bet vietoj atsakymų gavo LDF generalinės sekretorės Justinos Stalionės žinutę, jog „šiuo metu dauguma LDF VK narių atostogauja ir yra nepasiekiami, į jūsų klausimus galėsime atsakyti po rugpjūčio 12 d.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius