Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kovotojų – šimtai, titulai – vos du: Lietuvos karatė komanda sieks užkopti į savo Everestą

Lietuvos pilno kontakto (kiokušin) karatė kovotojai apniukusį penktadienį su šypsenomis rinkosi Vilniaus oro uoste, tačiau greitai šypsenas veiduose keis susikaupimas, mat kelionės tikslas yra didžiausias ketverių metų iššūkis – pasaulio karatė čempionatas Tokijuje.
Lietuvos pilno kontakto (kiokušin) karatė rinktinės išlydėtuvės Vilniaus oro uoste
Lietuvos pilno kontakto (kiokušin) karatė rinktinės išlydėtuvės Vilniaus oro uoste / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.
Temos: 1 Karatė

Jokių „palauk“ ten nebus – pralaimėta kova reiškia kelio pirmenybėse pabaigą, o ir nugalėtojai lapkričio 10-ąją bus tik du, kadangi svorio kategorijų čempionate nėra. Po vieną aukso medalį gaus taip ir nesuklupęs vyras bei be pralaimėjimų dvi dienas išgyvenusi moteris.

Vyrai iki čempiono titulo turės 8 kovas, moterų kelias – 6 kovos.

Lietuvos sportininkai į Tokijuje vykstantį dviejų dienų maratoną važiuoja nuo pat 1991-ųjų ir neslepiama, jog pasaulio čempionatas, dar vadinamas karatė olimpiada, yra net svarbesnis renginys nei pačios olimpinės žaidynės.

„Čia mūsų viršūnė, Everestas, – 15min prieš išvykdamas į Tokiją kalbėjo Lietuvos karatė federacijos (LKF) garbės prezidentas Romas Vitkauskas. – Dėl ko? Nes auksą gauna tik vienas vyras ir viena moteris. Kol kas mums ten visai neblogai sekdavosi. Lyg ir įvesta taisyklė, kad iš ten grįžtame su viena arba dvejomis prizinėmis vietomis.“

Čia mūsų viršūnė, Everestas

Per daugybę čempionatų Tokijuje lietuviams pavyko pasisemti daug patirties. Ne tik žaibiškas formatas, bet ir laiko zonų skirtumas tampa iššūkiu sportininkams.

„Aklimatizacijai reikia ir žmogiškųjų resursų, ir pinigų. Per paskutinius tris kartus mes sportininkus privesdavome prie 95 proc. jų efektyvumo. Jei be aklimatizacijos, matome, kad ten yra vos ne „50 prieš 50“. Kiti europiečiai, kurie bando atvažiuoti likus kelioms dienoms iki starto… Matome, kaip jie atrodo. Europoje jie gal kartais yra nenugalimi, bet ten nieko nepadaro. Jie nemiega dvi naktis iki keturių ryto, šeštą reikia keltis. Pirmą dieną dar ištraukia, o kitą dieną – viskas.

Čia atsitiktinumų nebūna, mes manome, kad be aklimatizacijos ten nelabai yra ko važiuoti“, – kategoriškas buvo R.Vitkauskas, su sportininkais į Tekančios saulės šalį išvykęs dar likus savaitei iki čempionato starto.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Romas Vitkauskas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Romas Vitkauskas

Tiesa, šiemet federacija įvedė ir pakitimų: į Tokiją skris ne vienas, o net trys medikai, taip pat vietoje vieno vyriausiojo rinktinės trenerio dabar su sportininkais dirbs aštuoni specialistai.

„Nuo to didėja efektyvumas, nes vienas treneris geriausiai žino savo auklėtinius, bet nelabai žino kitų sportininkų. Manau, kad visi tie dalykai duos kažkokį efektą“, – kalbėjo R.Vitkauskas.

Turnyras Tokijuje vyks tik dvi dienas. Per pirmąją dieną iš 161 vyro liks 36, iš 43 moterų – vos 8-ios. R.Vitkausko teigimu, jei antrąją dieną pasirodymą tęstų 3-4 lietuviai, o vienas jų dar užliptų ant apdovanojimų pakylos, pasirodymas būtų vertinamas puikiai.

„Visi kelia tikslus laimėti, ar ne? Tiek sportininkas, tiek klubas, tiek treneris, tiek federacija. Bet mes esame protingi žmonės, žinome, kad visi nelaimės“, – tikslus vertino LKF vadovas.

Esame protingi žmonės, žinome, kad visi nelaimės

Žvelgdamas į būsimus oponentus, R.Vitkauskas akcentavo, jog Tokijuje startuos visi pajėgiausi Japonijos, Rusijos, Kazachstano ir Europos atstovai.

Lietuvai Japonijoje atstovaus Inga Mikštaitė, Erika Žeburtovič, Rūta Brazdžionytė, Aneta Meškauskienė, Brigita Gustaitytė, Lukas Kubilius, Vytautas Cėpla, Antanas Klibavičius, Orestas Abazorius, Eventas Gužauskas, Juras Sokolovas, Paulius Žimantas, Edgardas Sečinskis, Kęstutis Radvila ir Justinas Kvietka.

Prieš ketverius metus trečiąją vietą Tokijuje pavyko iškovoti L.Kubiliui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius