-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patirties bagažo privalumu nevadinanti Inga Mikštaitė: „Daug nerimo“

„Daug nerimo“, – neslepia viena tituluočiausių Lietuvos pilno kontakto (kyokushin) karatė kovotojų Igna Mikštaitė prieš pasaulio čempionatą Tokijuje. Nors titulai, veikiausiai, jau sunkokai telpa į lentyną, o specialistai ją vadina viena favoričių, I.Mikštaitė skambiomis frazėmis prieš svarbiausią ketverių metų startą nesimėto.
Inga Mikštaitė
Inga Mikštaitė / nuotr. Algimanto Barzdžiaus
Temos: 1 Karatė

Karatė naujienų portalas haukis.com prieš pasaulio čempionato be svorių kategorių startą I.Mikštaitę drąsiai pavadino „geriausia kovotoja iš Europos“, dalyvausiančia pirmenybėse.

Rusė arba ispanė bus I.Mikštaitės pirmoji varžovė, mat pačioje pirmoje kovoje lietuvė nedalyvaus, nes yra reitinguota.

„Bet kuriai iš jų prieš šviežią Mikštaitę bus labai sunku“, – lietuvei favoritės statusą suteikė haukis.com apžvalgininkai.

Bet kuriai iš jų prieš šviežią Mikštaitę bus labai sunku

Tiesa, specialistai pastebi, kad I.Mikštaitės pasirodymai kartais užsibaigia anksčiau nei prognozuojama. Štai kad ir prieš ketverius metus Tokijuje, kai Lietuvos sportininkė jau antrajame etape krito prieš šešiolikmetę japonę Juri Minamiharą.

Tiesa, ši japonė tada tapo turnyro sensacija ir nužygiavo iki pat finalo. Beje, I.Mikštaitei ir šį savaitgalį gresia susitikimas su jauna japone jau antrame etape. Jei neįvyks staigmenų, lietuvė kovos prieš 19-metę Riri Ishiharą.

Tačiau I.Mikštaitė 15min pasakojo, kad pernelyg į būsimas varžoves niekada nesidairo.

„Aš atidžiai neanalizuoju. Pažiūriu, kokius veiksmus naudoja, ko reikėtų pasisaugoti, kur yra varžovės minusai. Namų darbai lyg ir atlikti, dabar svarbiausia nesutrikti ant tatamio ir padaryti tai, kas buvo ruošiamasi“, – kalbėjo sportininkė.

Algimanto Barzdžiaus nuotr./Inga Mikštaitė
Algimanto Barzdžiaus nuotr./Inga Mikštaitė

O ir prieš ketverius metus patirtas pralaimėjimas davė svarbių pamokų.

„Iš kiekvienos kovos galima kažko pasiimti. Iš pralaimėtos kovos netgi daugiau galima išmokti nei iš laimėtos. Kartais net ir laimėta kova tau viduje gali būti pralaimėta, nors vėliavėlės kilo tavo naudai. Aišku, kad pasimokyta, bet žinot… Tikiuosi, kad tai, ką darėm, ką pataisėm, ką pridėjom, duos rezultatą“, – vylėsi I.Mikštaitė.

Kartais net ir laimėta kova viduje tau gali būti pralaimėta

Pradėjus kalbėti apie per ilgus metus sukauptą patirtį, kovotoja pripažino, kad tai ne visada yra pranašumas prieš jaunas ir ambicingas varžoves.

„Tas žinojimas ir patirtis duoda savo. Turbūt tie, kurie važiuoja pirmą kartą, važiuoja su dideliu azartu, nežinomybe, jaunatvišku polėkiu. Aš didžiąją dalį tos virtuvės žinau, tad man emocijos gal kiek kitokios. Jos malonios. Tai turėtų būti šventė“, – pasakojo I.Mikštaitė.

Paklausta, kaip su užplūstančiu nerimu jai pavyksta susitvarkyti, sportininkė tikino konkrečios technikos neturinti.

„Čia nėra vaistų, taisyklių. Nerimas ir jaudulys kaskart vis kitokie. Jei atrodo, kad prieš tai susitvarkei vienaip, šiai dienai emocijos vėl kitokios ir vėl ieškai būdų. Tikrai neturiu to recepto ir neturiu, ką patarti. Čia kiekvienas savyje turime tvarkytis“, – tikino I.Mikštaitė.

Algimanto Barzdžiaus nuotr./Inga Mikštaitė
Algimanto Barzdžiaus nuotr./Inga Mikštaitė

Pasaulio čempionatas, prasidėsiantis šeštadienį Tokijuje, vyksta vos kas ketverius metus ir yra svarbiausias kiekvieno karatė kovotojo startas. Tačiau vienos klaidos kaina gali būti milžiniška, mat pralaimėjimas reiškia ir pasitraukimą iš kovos dėl vienintelio titulo turnyre, kuriame sportininkai nėra skirstomi pagal svorio kategorijas.

„Tau antro šanso nebus. Kiekviena kova – finalas. Čia yra pasaulio čempionatas, čia nebus lengvų kovų. Nuo pat pirmos kovos bus rimtas darbas ir bet koks nuklydimas… Mes fiziškai galime būti gerai pasiruošę. Mes ir esame gerai pasiruošę: tiek mes, tiek varžovai. Bet daug ką spręs psichologiniai dalykai, nusiteikimas tą dieną, tai kovai, tai akimirkai“, – pasakojo I.Mikštaitė.

Tau antro šanso nebus. Kiekviena kova – finalas

Koks būtų geras rezultatas pasaulio čempionate? Sportininkė iš Lietuvos konkretaus atsakymo nežino.

„Bijau galvoti apie galutinį rezultatą, visada galvoju apie pirmą kovą. Kada ją laimi, susikoncentruoji į antrąją. Aišku, mes esame sportininkai, turintys tikslų. Visada norisi medalio, norisi himno, bet nieko planuoti negalima. Galima tik įdėti pastangas, jėgas, o kaip viskas susiklostys… Čia jau niuansai“, – kalbėjo kovotoja.

Ar niuansai susidėlios lietuvės naudai ir ar mažiau patyrusių kovotojų sportinis azartas nenugalės I.Mikštaitės patirties, sužinosime per artimiausias dvi dienas – šeštadienį ir sekmadienį – kuomet geriausi pasaulyje karatė kovotojai žengs ant tatamio ir kovos dėl prestižinio čempiono vardo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius