Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Po juodųjų diržų atsisakymo akcijos sureagavo sporto viceministrė

„Susiskaldymas šalies dziudo bendruomenėje smukdo olimpinę sporto šaką“, – teigiama penktadienį išplatintame Kornelijos Tiesnesytės pareiškime. Švietimo, mokslo ir sporto viceministrė sureagavo į prieš savaitę plačiai nuskambėjusią akciją, kai daug dziudo kovotojų paskelbė atsisakantys savo juodųjų diržų, nusivylę Lietuvos dziudo federacijos valdymu.
Lietuvos dziudo čempionate sportininkai protestuoja prieš prezidentą Sinkevičių
Lietuvos dziudo čempionate sportininkai protestuoja prieš prezidentą Sinkevičių / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija ateinančią savaitę planuoja surengti susitikimą su Nacionalinės dziudo asociacijos (NDA) atstovais. NDA, kuri vienija ir atstovauja didžiajai daliai Lietuvos dziudo organizacijų bei dziudo visuomenės atstovų, yra išplatinusi kreipimąsi tarptautinėms šios sporto šakos federacijoms bei nacionalinėms sporto institucijoms dėl Lietuvos dziudo federacijos (LDF) vykdomos sportininkų diskriminacijos ir dziudo sportą griaunančios veiklos.

Švietimo, mokslo ir sporto viceministrė Kornelija Tiesnesytė komentuodama susidariusią situaciją, teigė, jog bus ieškoma ilgalaikių sprendimų, kurie padėtų apginti sportininkų teises.

„Dabartinis Sporto įstatymas aiškiai įvardija kriterijus, kuriuos turi atitikti sporto federacija, norėdama gauti valstybės finansavimą. Tačiau įstatyme nėra nuostatų, leidžiančių nutraukti finansavimą, kai įtariamas neleistinas elgesys – tiesiog anksčiau nebuvo tokių precedentų. Žvelgiant į ateitį, būtina ieškoti kriterijų, kurie, įtvirtinus juos Sporto įstatyme, užtikrintų ir gintų sportininkų teises bei veiktų kaip tam tikros prevencijos priemonės asmeninėmis ambicijomis, o ne objektyviu vertinimu grįstiems veiksmams ir sprendimams. Sporto federacijos turi atitikti gero valdymo principus, jų veikla turi būti demokratiška ir skaidri“, – sakė viceministrė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kornelija Tiesnesytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kornelija Tiesnesytė

Anot K.Tiesnesytės, vertinant moralinį susidariusios situacijos aspektą, tenka apgailestauti, kad nesutarimai bendruomenėje kenkia olimpinei sporto šakai ir sportininkams. Sportininkai netenka galimybės tęsti pasirinktos karjeros – varžytis aukščiausio lygio varžybose.

„Siekiant sportininkų teisių užtikrinimo, Lietuvoje yra kur padirbėti – kol kas daugiau teisių turi federacijos, nes valstybė finansuoja jų teikiamas programas, o sportininkai šiuose procesuose nedalyvauja. Pokyčiai vyksta labai lėtai, bet turime surasti bendrus vardiklius, kriterijus, kad sportininkų teisės būtų aktyviau atstovaujamos ir geriau ginamos“, – teigė viceministrė.

NDA išplatintame rašte pažymima, kad ne visi šalies sportininkai priklauso LDF, bet visi paklūsta administraciniams nurodymams pagal tarptautinių dziudo organizacijų nustatytą tvarką. Anot NDA, LDF priimti sprendimai dėl šalies sportininkų dalyvavimo tarptautinėse varžybose ir čempionatuose tvarkos, diskriminuoja LDF nepriklausančius sportininkus dėl materialinės padėties ir nevienodų konkurencinių sąlygų bei užkerta jiems kelią dalyvauti tarptautinėse varžybose.

Kreipimosi rašte taip pat teigiama, jog priešprieša šalies dziudo sporte tęsiasi beveik dešimtmetį, LDF piktnaudžiauja valdžia, neskaidriai skirsto sporto rėmimo pinigus, riboja galimybes dalyvauti varžybose, todėl mažėja perspektyvių šalies sportininkų motyvacija, prastėja rezultatai, - rašoma ministerijos pranešime.

15min ne kartą rašė apie dziudo atstovų nepasitenkinimą Vigmantu Sinkevičiumi, vadovaujančiu federacijai antrą dešimtmetį.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vigmantas Sinkevičius
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vigmantas Sinkevičius

Prieš savaitę daug dziudo kovotojų, jaunų ir tituluotų jau baigusių karjerą, paskelbė, jog atsisako juodųjų diržų, kuriuos uždirbo savo prakaitu, bet nebenori jų turėti, nes nesulaukia pagarbos iš federacijos.

Po kovotojų akcijos V.Sinkevičius nepanoro kalbėtis telefonu. Jis buvo pažadėjęs raštu atsakyti į 15min klausimus per dieną, bet to nepadarė iki šiol.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius