Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 07 27 /15:46

Absurdas fechtavimo čempionate: rankos rusei nespaudusi ukrainietė – diskvalifikuota

Į kovą prieš rusę Anną Smirnovą pasaulio čempionate stojusi Ukrainos fechtuotoja Olha Charlan pasiekė pergalę, o po jos atsisakė paspausti ranką varžovei, nors pastaroji pusvalandį laukė, kol ukrainietė atliks šį gestą. Galiausiai, už tokį poelgį ukrainietė buvo diskvalifikuota.
Olha Charlan
Olha Charlan / Scanpix/IMAGO/Newspix nuotr.

32-ejų iš Mykolajivo kilusi O.Charlan tapo pirmąja Ukrainos sportininke nuo karo pradžios, kuri atstovaudama savo šaliai stojo į kovą prieš Rusijos atstovę.

Ukrainos sporto ministerija trečiadienį pakeitė savo nurodymus sportininkams ir leido šaliai atstovaujantiems atletams varžytis su Rusijos ir Baltarusijos sportininkais, jei šie varžybose dalyvauja kaip neutralūs atletai, o ne su savo šalių vėliavomis.

Būtent tokiu statusu pasaulio fechtavimo čempionate dalyvauja A.Smirnova, o burtai jai lėmė akistatą su keturiskart pasaulio čempione O.Charlan.

Ji dar prieš kelias savaites žadėjo nespausti rankos Rusijos sportininkėms, nors fechtavime tai yra įprasta – taip oficialiai užbaigiama kova.

Viena geriausių planetos fechtuotojų nugalėjo A.Smirnovą 15:7, o po dvikovos pabaigos paliko „kyboti“ ištiestą rusės ranką, fone aidint Ukrainos delegacijos šūksniams „Slava Ukraini“.

Toks ukrainietės poelgis suerzino Rusijos atstovę. Ji liko stovėti tarsi įbesta, o galiausiai toje pačioje vietoje praleido net pusvalandį, laukdama, kol O.Charlan teiksis paspausti jai ranką. Varžybų organizatoriai karą Ukrainoje vykdančios šalies atstovei net atnešė kėdę, bet O.Charlan taip ir nebepasirodė.

A.Smirnova po dvikovos dėl to pateikė protestą, bet teisėjai galutinio rezultato iš pradžių nepakeitė ir įskaitė pelnytą pergalę O.Charlan.

Vis dėlto praėjus kelioms valandoms sprendimas buvo pakeistas – pergalė atiteko A.Smirnovai, o savo pranašumą įrodžiusi O.Charlan buvo diskvalifikuota.

Scanpix/IMAGO/Gruppo LiveMedia ir Scanpix/AP nuotr./Olha Charlan laimėjo prieš Anną Smirnovą ir nepaspaudė jai rankos
Scanpix/IMAGO/Gruppo LiveMedia ir Scanpix/AP nuotr./Olha Charlan laimėjo prieš Anną Smirnovą ir nepaspaudė jai rankos

Ukrainietė buvo įsiutusi dar tada, kai Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) ir Tarptautinė fechtavimosi federacija (FIE) leido rusams ir baltarusiams sugrįžti į varžybas su neutralių atletų statusu – 15min tada rašė apie fechtavimo sporte įtaką turinčius rusus.

„Kaip Ukrainos sportininkams jaustis, kai IOC turėtų būti mūsų pusėje ir palaikyti teisingumą, bet jie daro tokius dalykus prieš mus?“ – AFP anksčiau šį mėnesį sakė O.Charlan.

Tiesa, ji buvo prieš Ukrainos vykdytą politiką, draudusią sportininkams varžytis prieš rusus arba baltarusius, net jei šie dalyvauja varžybose su neutralių atletų statusu. „Labai svarbu, kad mūsų tauta neliktų ant sofos“, – sakė ji, o galiausiai tai privedė prie pakeistų sporto ministerijos nurodymų.

Iki šiol prieš invaziją į Ukrainą įvykdžiusios Rusijos ar Baltarusijos sportininkus žaidė tik Ukrainos tenisininkai, bet jie tarptautiniuose turnyruose neatstovauja savo šaliai, o varžosi kaip individualūs sportininkai.

„Didžiuojuosi mūsų tenisininkais ir įsivaizduoju save jų vietoje, kai reikia žaisti ar fechtuotis prieš žmones, kurių šalis bombarduoja ir žudo tavo tautiečius. Turėtų būti labai sudėtinga. Jie daro teisingai nespausdami rankų, aš elgčiausi taip pat“, – dar prieš akistatą su A.Smirnova žadėjo O.Charlan.

Ir pažadą įvykdė, o už tai buvo nubausta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius