Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žymūs Lietuvos kovotojai – apie UFC žvaigždę R.Namajunas: ar moterims tinka kovų menai?

Ne kartą teko girdėti pašaipių juokelių, kad moterims narve ar ringe – ne vieta. Juk nagą ten galima nusilaužti! Tačiau dukart UFC čempione tapusi 27-erių metų lietuvių kilmės amerikietė Rose Namajunas privertė visus skeptikus prikąsti liežuvį. Šia bebaime kovotoja žavisi net ir 15min pakalbintos Lietuvos ringo žvaigždės. Žymūs mūsų šalies kovotojai prisipažino turintys ko iš Rožės pasimokyti.
Sergejus Maslobojevas su Rose Namajunas ir jos broliu Nojumi
Sergejus Maslobojevas su Rose Namajunas ir jos broliu Nojumi / Sergejaus Maslobojevo asmeninio albumo nuotr.

Šiuo metu UFC čempionė lankosi Lietuvoje – atvyko aplankyti Kaune gyvenančių giminaičių, paskanauti gardžių močiutės patiekalų bei sušokti šokį pusseserės vestuvėse. 15min R.Namajunas prisipažino geriausiai besijaučianti toli nuo miesto triukšmo – senelių sodyboje. Pirmadienio popietę Rose, norinti, kad Lietuvoje ją vadintų Rože, atidavė duoklę ir dabartinėms dvikovinio sporto žvaigždutėms – dalyvavo sutikime Lietuvos sporto muziejuje. Jame ji spaudė ranką ir Kauno sporto klubo „Titanas“ kovotojui Mindaugui Narauskui.

„Nuvažiavę į čempionatus atstovauti Lietuvai, visuomet sulaukiame klausimo, kiek merginų kovotojų turime komandoje. Kai atsakome, kad „nulį“, sulaukiame įvertinimo „labai blogai“. Bet pasaulis keičiasi. Keičiasi ir nuomonės apie moteris ringe. Man atrodo, kad gerai. Pirmą kartą apie Rose Namajunas išgirdau tuomet, kai ji pradėjo skinti garsiąsias pergales. Pasipylė straipsniai. Lietuvė UFC narve – kažkokia naujiena buvo“, – patikino M.Narauskas.

Paklaustas, ar turi ko pasimokyti jis, kaip vyras kovotojas, iš šios dvikovinio sporto žvaigždės, Mindaugas patikino, kad sau pritaikyti ką būtų sunku – juk MMA ir kikboksas skiriasi. Tačiau stebėti R.Namajunas veiksmus narve – labai smagu. O kodėl į UFC pirma sugebėjo prasibrauti lietuviškų šaknų turinti kovotoja moteris, o ne vyras?

Beno Dragūno nuotr./Kovotojai Mindaugas Narauskas, Matas Pultaražinskas ir Vaidas Valančius su Rose Namajunas
Beno Dragūno nuotr./Kovotojai Mindaugas Narauskas, Matas Pultaražinskas ir Vaidas Valančius su Rose Namajunas

„Sėkmė. Atsirado laiku ir vietoje. Puikiai sukovojo. Džiaugiuosi dėl Rose. Gal ir mūsų lietuviams kada pasiseks ten patekti. Įdomu buvo pamatyti tikrovėje. Turėti nuotrauką su ja. Tikrai nesitikėjau, kad taip paprastai ji atrodys. Paprasta kūdutė mergaitė“, – tikino M.Narauskas.

Bušido žvaigždė Sergejus Maslobojevas, apie kurį 15min prisipažino kiek girdėjusi ir pati R.Namajunas, su šia kovotoja pirmadienį susitiko Kauno klinikose, kur Rose lankė sergančius vaikus.

„Šiandien susitikome su Namajūnų šeima. Aplankėme vaikų onkologinį skyrių Kauno klinikose. Palinkėjome vaikams stiprybės ir tikėjimo savo jėgomis ir savo ateitimi! Asmeniškai padėkojau Rožei Namajunas nuo visos Lietuvos kovos menų bendruomenės už jos pasiekimus bei aukštai iškeltą Lietuvos vėliavą po jos pasirodymų!“, – tokiu įrašu savo asmeninėje feisbuko paskyroje pasidalijo S.Maslobojevas.

Paklaustas, ką mano apie merginas ringe, „smaugiku“ pramintas sunkiasvoris MMA kovotojas Tomas Pakutinskas pabrėžė, kad tai – kiekvieno žmogaus asmeninis pasirinkimas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Pakutinskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Pakutinskas

„Kai kas bando pasišaipyti, bet man moteris, kovojanti ringe ar narve, – super. Rose kovas stebiu kokius ketverius metus. Susidomėjau dėl to, kad ji turi lietuviško kraujo. Pritariu minčiai, kad tiek daug jai pasiekti padėjo tai, jog augo Amerikoje. JAV ši sporto šaka labai populiari. Pabandė, pasirodė ir pavyko. Jei Lietuvoje būtų geras vadybininkas, ir lietuvių stiprių kovotojų netrūktų.

Man žaviausia, kad Rose nuolat primena tai, jog yra lietuvė ir tuo didžiuojasi. Ji į narvą žengia be jokių emocijų – puikiai susitvarkiusi su psichologija. Gali ją ir stumti, apkalbėti – nekreipia dėmesio. Eina, kovoja ir viskas – savo darbą daro, nepalūžta“, – taip apie UFC žvaigždę atsiliepė T.Pakutinskas.

Prisiminė jis ir pastarąją R.Namajunas kovą, kuomet ji buvo priversta nusileisti brazilei – patyrė nokautą.

„Laukiu revanšo. Laikysiu kumščius. Geriau Rose toje kovoje atrodė. Tačiau tokiame lygyje negali visuomet laimėti. Nepatikėjau jos kalbomis apie karjeros pabaigą. Kai pralaimi, atrodo, viską mesti nori. Tačiau praeina mėnuo, pailsi, pailsi tavo smegeninė, ir vėl nori kovoti“, – šyptelėjo kovotojas.

Pasak jo, iš bet kurio sportininko galima kažko pasimokyti. Iš R.Namajunas – gal net daugiau nei iš bet kurio kito. Stiprioji Rose pusė – smūgiai. Ar kada išvysime UFC ir lietuvį vyrą kovotoją?

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Rose Namajunas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Rose Namajunas

„Manau, kad taip. Juliui Anglickui neblogai dabar sekasi. Gyvena Amerikoje, iškovojo diržą viename JAV turnyre, o po jo tik UFC belieka. Gal ir Ignui Barysui pasiseks – gerame klube sportuoja. Turime daug stiprių lietuvių kovotojų, tetrūksta gero promauterio“, – vylėsi T.Pakutinskas, pripažinęs, kad R.Namajunas sėkmė suteikia nemažai motyvacijos sporto salėje.

Tailande gyvenantis ir sportuojantis bene geriausias Muay tai kovotojas lietuvis Sigitas Gaižauskas išsakė mintį, kad dauguma žmonių pripratę matyti moterį ar merginą ilgais nagais, gražia šukuosena ir su makiažu, todėl juos dailiosios lyties atstovė ringe gali šokiruoti.

„Man moterys kovotojos patinka, nes turi tvirtą charakterį, yra užsispyrusios. Vis dėlto, aš nenorėčiau, kad mano mergina būtų kovotoja, nes žinau, koks tai sunkus darbas ir kiek skausmo reikia iškęsti po kovų ar gavus kokią traumą per treniruotę“, – patikino S.Gaižauskas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Sigitas Gaižauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Sigitas Gaižauskas

Pasak jo, R.Namajunas – kovotoja, turinti labai didelę širdį ir begalinę valią.

„Žinoma, tokiam pasiekimui turi reikšmės tai, kad ji užaugo ir sportavo JAV. Didelėje šalyje gerą sportininką pamato daugiau žmonių, ten MMA labai populiarus. O kodėl mes neturime lietuvių vyrų, kovojančių UFC, sunku pasakyti. Gal laikui bėgant atsiras koks, kuris sugebės atkreipti organizatorių dėmesį“, – kalbėjo Sigitas.

Jis džiaugiasi dėl to, kad mergina, nors ir negyvena Lietuvoje, vis vien garsina mūsų šalį.

„Stiprybės Rose ateities kovose“, – šyptelėjo S.Gaižauskas.

Paklaustas, ar jam yra ko iš R.Namajunas pasimokyti, kovotojas atsakė: „Kovos menai tuo ir įdomūs, kad kiekvieną dieną pamatai ar išmoksti kažko naujo. Jei neišmoksti arba nepakartoji to, ką jau moki, netobulėji. Tam ir reikia lankyti treniruotes, klausyti trenerio ir semtis stiprybės bei noro laimėti iš kovotojų, kurie pasiekė tokį aukštą lygį ir kovoja garsiausiuose turnyruose“.

Ringo stileiva vadinamas bušido kovotojas Henrikas Vikšraitis taip pat negailėjo pagyrų R.Namajunas.

Beno Dragūno nuotr./Henrikas Vikšraitis
Beno Dragūno nuotr./Henrikas Vikšraitis

„Pirmą kartą išgirdau apie Rose gal prieš trejus metus. Buvo malonu UFC kovose matyti tokią pozityvią ir dar lietuvių kilmės kovotoją. JAV tikrai daugiau perspektyvų siekiant sporto aukštumų. Bet ir manau, ir matau, kad Rose tikrai užsispyrusi ir sunkiai dirbo dėl to, ką dabar turi. Malonu, kad lietuvė pasiekė tiek daug ir dar mergina. Man ir kitiems tai yra spyris į užpakalį stengtis dar labiau. Ar turiu ko iš jos pasimokyti? Dar klausiate? Aišku!“, – patikino H.Vikšraitis.

VIDEO: Kovų superžvaigždė R.Namajunas: apie lietuvių kalbą ir atostogas Lietuvoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius