Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 08 19 /22:46

Mykolas Alekna ir A.Gudžius – pasaulio čempionato finale, Martynui pritrūko

Vengrijos sostinėje Budapešte, kepinant ne mažesnei kaitrai nei Lietuvoje, prasidėjo planetos lengvosios atletikos pirmenybės. Jau pačią pirmąją dieną į kovą stojo didžiausios Lietuvos viltys – vyrų disko metikai. Mykolas Alekna ir Andrius Gudžius užtikrintai pateko į pirmadienio vakarą vyksiantį finalą.
Mykolas Alekna
Mykolas Alekna / Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr.

Įdomu, kad kvalifikacijoje niekam nepavyko įvykdyti organizatorių nubrėžto finalo normatyvo – 66,50 metro. Pirmadienį dėl medalių kovos 12 geriausius rezultatus užfiksavusių sportininkų.

20-metis Mykolas Alekna atrankoje buvo antras – 66,04 m, nusileidęs tik olimpiniam čempionui švedui Danieliui Ståhliui (66,25 m), bet aplenkęs planetos čempioną slovėną Kristjaną Čehą (65,95 m).

32-ejų A.Gudžius užfiksavo 6 rezultatą (65,50 m), o planetos pirmenybių debiutantui 22-ejų Martynui Aleknai į finalą patekti nepavyko – pritrūko 1,22 metro. Vyriausioji legendinio Virgilijaus Aleknos atžala užėmė 21 vietą.

Finalo dalyviai
Finalo dalyviai

22:40 val. Trečias Andriaus bandymas – 63,68 m. Pozicija nepagerinta, bet vieta finale – garantuota.

22:29 val. Trečias Kristjano Čeho mėginimas – 65,29 m, austras Lukas Weisshaidengeris sviedžia 64,20 m.

22:22 val. Antrasis Andriaus Gudžiaus bandymas kiek prastesnis – 64,57 m. Jis B grupėje lieka trečias. Lieka dar vienas mėginimas.

22:13 val. Kartu jau yra aišku, kad Martynas Alekna tarp dvylikos stipriausių atletų, kurie varžysis finale, jau tikrai nepateks. Šiuo metu lietuvio rezultatas – aštuonioliktas.

22:12 val. Austras Lukas Weisshaidengeris antru metimu pagerina rezultatą – 65,61 m – ir išstumia Andrių iš antrosios pozicijos. Kristjanas Čehas antruoju mėginimu fiksuoja 65,18 m.

22:08 val. Puikus pirmasis Andriaus Gudžiaus metimas. Keturioliktas šioje grupėje diską švystelėjęs lietuvis užfiksavo 65,50 m rezultatą. Geriau už mūsiškį pirmą bandymą atliko tik K.Čehas. Kelialapis į finalą – praktiškai kišenėje!

21:50 val. Trečiasis metęs Kristjanas Čehas iš karto galingai švysteli 65,95 m. Slovėnas praktiškai užsitikrina vietą finale jau pirmuoju mėginimu. Solidus ir austro Lukaso Weisshaidengerio metimas – 64,34 m.

21:43 val. Prasideda B grupės varžybose, kuriose startuoja ir Andrius Gudžius.

21:17 val. Paskutinis savo bandymą atlieka Mykolas, kuris geriausio savo rezultato nepagerina – 63,99 m.

20:57 val. Paskutinis Martyno bandymas... Deja, prasčiausias – 58,06 m. A grupėje mūsiškis kol kas devintas ir į finalą patektų tik sulaukęs netikėtai prastų rezultatų B grupėje.

20:53 val. Mykolas antrą sykį žengia į sektorių... Diskas slysta iš rankų ir lietuvis tyčia peržengia liniją, nefiksuodamas prasto rezultato.

20:48 val. Europos čempionato prizininkas britas Lawrence‘as Okoye antrą sykį neišsilaiko sektoriuje ir gauna antrą „iksą“. Dar vienas – ir jo varžybos baigsis.

20:40 val. D.Ståhlis gerina Mykolo rezultatą ir dabar švedas pirmauja A atrankos grupėje – 66,25 m, bet finalo normatyvas (66,50 m) kol kas nepaklūsta ir olimpiniam čempionui.

20:39 val. Antrasis Martyno metimas. Diskas skrieja gerokai toliau ir leidžiasi už 62,57 m. Lietuvis A grupėje kol kas kyla į 6 vietą.

20:34 val. Pirmasis Mykolo bandymas... 66,04 m. Teoriškai toks rezultatas finalo dar negarantuoja, bet istoriškai ir matant kitų atletų metimus – Mykolas turėtų būti pirmadienį vyksiančiame finale.

20:31 val. Geriausią rezultatą A grupėje kol kas fiksuoja jamaikietis Travesas Smikle (65,71 m).

20:20 val. Pirmasis Martyno Aleknos bandymas – debiutanto diskas leidžiasi už 58,44 m. Tokio rezultato finalui tikrai neužteks. Laimei, lieka dar du mėginimai.

20:09 val. Kvalifikacija prasideda. Pirmasis laimę mėgina olimpinis čempionas švedas Danielis Ståhlis. Jo diskas leidžiasi už 64,58 m. Martynas Alekna mes ketvirtas, Mykolas – 18-as.

19:54 val. Disko metimo sektorių patikrina ir Mykolas. Jis taip pat nemeta maksimaliai. Kvalifikacijos A grupėje iš viso varžysis 18 disko metikų.

19:45 val. Martynas atlieka pirmąjį treniruočių pobūdžio metimą. Diskas neskrieja toli, bet ir lietuvis, akivaizdžiai, nepersistengia, didžiausią dėmesį greičiausiai tiesiog skirdamas technikai. Drauge atrankoje startuojantys broliai šnekučiuojasi tarpusavyje.

19:35 val. Disko metikai pasirodo stadione ir pradeda apšilimą.

19:15 val. Nors Budapešte jau vakarėja (18:15 val. vietos laiku), termometro stulpeliai ir toliau lydosi – kepina 29 laipsniai karščio. Disko metikai startuoja po valandos, matysime, kaip tokios oro sąlygos atsilieps jų rezultatams.

Alfredo Pliadžio nuotr./Martynas Alekna, Mykolas Alekna, Andrius Gudžius
Alfredo Pliadžio nuotr./Martynas Alekna, Mykolas Alekna, Andrius Gudžius

Kvalifikacijoje sportininkai turės po 3 bandymus. Vietą finale garantuos 66,50 metro. Arba patekimas tarp 12-os geriausiųjų kvalifikacijoje, įskaičiuojant ir vėliau startuosiančią B grupę.

Pernai pasaulio vicečempionu tapęs Mykolas Alekna diską šiemet toliausiai metė 71 m. Tai kol kas yra ir jo karjeros rekordas.

Alfredo Pliadžio nuotr./Mykolas Alekna
Alfredo Pliadžio nuotr./Mykolas Alekna

Planetos pirmenybėse debiutuosiantis Martynas Alekna geriausią karjeros rezultatą taip pat fiksavo šiame sezone – 67,23 m.

Alfredo Pliadžio nuotr./Mantas Jusis ir Martynas Alekna
Alfredo Pliadžio nuotr./Mantas Jusis ir Martynas Alekna

Įdomu, kad abu brolius Lietuvoje treniruoja Mantas Jusis.

Kartu su Aleknomis A grupėje pasirodys ir olimpinis čempionas švedas Danielis Ståhlis (geriausias sezono rezultatas – 71,45 m). Taip pat ir praėjusio Europos čempionato netikėtumas – bronzą nugvelbęs britas Lawrence‘as Okoye (sezono rezultatas – 66,15 m).

Kita Lietuvos viltis 32-ejų Andrius Gudžius, 2017-ųjų pasaulio čempionas ir 2022-ųjų bronzos medalio laimėtojas, varžysis B kvalifikacijos grupėje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrius Gudžius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrius Gudžius

Starto protokole oficialiai įrašytas geriausias A.Gudžiaus šio sezono rezultatas – 67,66 m. Balandį Kaune jis metė ir 69,35 m, bet šis įspūdingas bandymas į tarptautinę statistiką nepateko, nes varžybos Kaune neatitiko visų reikalavimų.

Suprasti akimirksniu: tik antras kartas istorijoje

  • Trys disko metikai lietuviai drauge pasaulio čempionate iki šiol buvo dalyvavę tik sykį – 1999 m. Sevilijoje varžėsi Virgilijus Alekna, Romas Ubartas ir Vaclovas Kidykas (dabartinis A.Gudžiaus treneris).
  • V.Alekna tuomet metė toliausiai atrankoje (65,86 m). Į finalą pateko ir V.Kidykas (62,83 m), o R.Ubartas liko už borto (58,49 m).
  • Finale medalių lietuviams iškovoti nepavyko. V.Alekna užėmė 4 vietą (67,53 m), V.Kidykas – penktą (65,05 m). Pasaulio čempionu vienintelį sykį karjeroje tapo amerikietis Anthony Washingtonas (69,08 m).

B grupėje išvysime ir sezono lyderį, pasaulio čempiono titulą ginsiantį slovėną Kristjaną Čehą (geriausias šio sezono rezultatas – 71,86 m).

Vyrų disko metimo finalas Budapešte vyks pirmadienį nuo 21:30 val.

Visus lietuvių starto laikus, dalyvius ir lūkesčius rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius