-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvių košmaras Dohoje – čempionatą išgelbėti bandys Edis Matusevičius

Pasaulio čempionatas Dohoje sporto aistruolių atmintyje gali išlikti ne tik dėl neįmanomo karščio ir tuščių tribūnų. Šis čempionatas Dohoje lietuviams gali būti blogiausias istorijoje. Paskutinė likusi reali viltis jį išgelbėti – ieties metikas Edis Matusevičius. Ant 23-ejų vilniečio pečių gula nemaži lūkesčiai.
Edis Matusevičius
Edis Matusevičius / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Katare jau startavo devyni iš vienuolikos Lietuvos atstovų ir pasirodymai nebuvo įspūdingi. Nė vienas iš jų nepasiekė savo asmeninių rekordų ir tik Andrius Gudžius pateko į finalą.

Disko metikas gynė pasaulio čempiono titulą, todėl paskutinė, dvylikta, vieta finale buvo nemaloni ir pačiam sportininkui. A.Gudžius tikėjosi būti bent tarp aštuonių geriausių pasaulyje.

Tačiau išsikeltų tikslų neįvykdė ne jis vienas. Į pasaulio šešioliktuką, kuris užtikrina valstybės finansavimą, pateko tik trišuolininkė Dovilė Kilty ir ėjikas Arturas Mastianica. Jis greičiausiai Dohą paliko laimingiausias iš visų lietuvių. Ėjikui pavyko įveikti pragariškas sąlygas Katare ir finišuoti 50 kilometrų distancijoje penkioliktoje vietoje.

Šuolininkai į aukštį Airinė Palšytė ir Adrijus Glebauskas, ieties metikė Liveta Jasiūnaitė ir trišuolininkė Diana Zagainova buvo toli nuo šanso pasirodyti finale ir nerealizavo savo galimybių.

Alfredo Pliadžio nuotr./Airinė Palšytė
Alfredo Pliadžio nuotr./Airinė Palšytė

Ėjikė Živilė Vaiciukevičiūtė po triumfo Europos taurės varžybose sau kėlė aukštesnius tikslus, bet Dohoje 20 km distancijoje liko 23-ia.

Maratonininkė Monika Bytautienė nepakėlė karščio ir drėgmės bei nebaigė maratono distancijos.

Penktadienio vakarą šis išbandymas teks ir dar vienam Lietuvos ėjikui Mariui Žiūkui, kuris dalyvaus 20 km ėjimo rungtyje. Jis startuos su dar 53 ėjikais, tačiau pasiekti aukštų rezultatų bus sunku. Kol kas ištvermės rungtyse karštomis ir tvankiomis sąlygomis gali pasidžiaugti tik Azijos ir Afrikos atstovai, o europiečiai kaunasi dėl žemesnių vietų.

Taigi Lietuvos delegacijos stovykloje jau prasidėjo kalbos, kad šį čempionatą gali išgelbėti tik Edis Matusevičius. Ieties metikas į Dohą atvyko tik ketvirtadienį iš pasirengimo stovyklos Turkijoje.

Šį sezoną lengvaatletis metė ietį įspūdingus 89,17 metrus, tačiau dauguma lietuvių skundėsi, kad pakartoti sezono viduryje pasiektus rezultatus yra faktiškai neįmanoma. Pirmą kartą sezonas užsitęsė taip ilgai – jis surengtas dviem mėnesiais vėliau nei įprastai dėl karščio Katare.

Alfredo Pliadžio nuotr./Edis Matusevičius
Alfredo Pliadžio nuotr./Edis Matusevičius

E.Matusevičius šį sezoną tapo Universiados vicečempionu ir lietuviui priklauso ketvirtas rezultatas pasaulyje, tačiau favoritų vyrų ieties metimo varžybose bus daug. Toliau nei 89 metrus šį sezoną ietį sviedė net šeši lengvaatlečiai.

Ieties metiko treneris ir tėtis Edmuntas Matusevičius prieš čempionatą pasidalijo žinia, kad „gyvenimą baigė“ lietuvio ietis. Būtent ji ir skriejo toliau nei 89 metrus.

Ieties metimo atranka vyks šeštadienį, finalas – sekmadienį.

Iki šiol blogiausias Lietuvai pasaulio lengvosios atletikos čempionatas buvo 1993 metais Štutgarte. Tada tik du lietuviai pasiekė finalus – disko metikas Vaclovas Kidykas ir ieties metikė Teresė Nekrošaitė.

Įdomu, kad abu šie buvę sportininkai yra Dohoje. V.Kidykas treniruoja A.Gudžių, o T.Nekrošaitė – L.Jasiūnaitę.

Štutgarte V.Kidykas buvo vienuoliktas, o T.Nekrošaitė – dvylikta. Tai reiškia, kad E.Matusevičiui pasaulio čempionate reikia užimti bent dešimtą vietą, kad Doha nenugultų į Lietuvos metraščius kaip liūdniausias čempionatas istorijoje.

Alfredo Pliadžio nuotr./Vaclovas Kidykas
Alfredo Pliadžio nuotr./Vaclovas Kidykas
Lietuvių rezultatai pasaulio čempionate
Atletas Rungtis Rezultatas Vieta
Andrius Gudžius Disko metimas 61,55 m 12
Dovilė Kilty Trišuolis 14,09 m 14
Arturas Mastianica 50 km ėjimas 4 val. 21:54 min. 15
Adrijus Glebauskas Šuoliai į aukštį 2,22 m 21
Airinė Palšytė Šuoliai į aukštį 1,85 m 22
Diana Zagainova Trišuolis 13,64 m 22
Liveta Jasiūnaitė Ieties metimas 56,90 m 23
Živilė Vaiciukevičiūtė 20 km ėjimas 1:39:26 val. 23
Monika Bytautienė Maratonas Nefinišavo -
Marius Žiūkas 20 km ėjimas ? ?
Edis Matusevičius Ieties metimas ? ?

Lietuvių startai pasaulio čempionate

Spalio 4 d., penktadienis

23:30 val. Vyrų 20 km sportinis ėjimas. Marius Žiūkas

Spalio 5 d., šeštadienis

16:30 arba 18 val. Vyrų ieties metimas. Atranka. Edis Matusevičius

Spalio 6 d., sekmadienis

19:55 val. Vyrų ieties metimas. Finalas. Edis Matusevičius (jei pateks)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius