Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šokas Londone: Usainas Boltas liko trečias, čempionas – nušvilptas

Stadionas pašėlo, kai 100 metrų finale prie starto linijos stojo Usainas Boltas. Mažai kas tikėjo tokia pabaiga. Legenda pralaimėjo finalą, o auksą iškovojo Justinas Gatlinas. Publikos reakcija buvo neįtikėtina – jie nušvilpė čempioną ir skandavo „Usain, Usain!“.
Usainas Boltas
Usainas Boltas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Paskutinis 100 metrų karjeros bėgimas nesibaigė taip, kaip jamaikietis svajojo. Jis buvo ir sustabdytas, ir nugalėtas. Lengvosios atletikos dievas klaupėsi prieš žiūrovus, bet jo akyse atsispindėjo nusivylimas.

Aukso medalį išplėšė J.Gatlinas, distanciją įveikęs per 9,92 sek. Sidabras atiteko kitam amerikiečiui Christianui Colemanui (9,94 sek.). Ir tik trečias finišo liniją kirto publikos dievaitis U.Boltas (9,95 sek.).

VIDEO: Usaino Bolto paskutinis 100 metrų karjeros bėgimas

U.Boltas lėtai startavo ir nespėjo pavyti amerikiečių. J.Gatlinas po finišo verkė iš džiaugsmo. Jis puolė ant kelių ir nusilenkė priešais U.Boltą. Šis pakėlė ir apkabino varžovą, šypsodamasis kažką kalbėjo į ausį.

Tuo tarpu stadionas kelias akimirkas po finišo sustingo ir belaukdamas rezultatų nuščiuvo. Užsidegus rezultatams žiūrovai ėmė švilpti. To kaltininkas – dopingu praeityje susitepęs J.Gatlinas.

Tegyvuoja naujas karalius – skelbia pasaulio žiniasklaida.

U.Boltas pirmą kartą karjeroje pajautė, ką reiškia laimėti bronzos medalį. Iki šiol nei pasaulio čempionatuose, nei olimpiadose, nei pasaulio jaunių ar jaunimo čempionatuose jamaikietis tokios prabos medalio nebuvo iškovojęs.

35-erių metų J.Gatlinas pasaulio čempionu tapo pirmą kartą nuo 2005 m., kai U.Bolto sprinto rungties elite dar nebuvo. Tuo tarpu 21-erių metų C.Colemanas tokio rango varžybų medalį iškovojo pirmą kartą karjeroje.

Įdomu, kad U.Boltas pirmą kartą karjeroje pralaimėjo ir pasaulio čempionato pusfinalį. Niekada nepralaimėjęs pusfinalio jis buvo ir olimpinėse žaidynėse. Londone Jamaikos žvaigždė buvo antras.

„Scanpix“/AP nuotr./Usainas Boltas
„Scanpix“/AP nuotr./Usainas Boltas

Pusfinalyje U.Boltas distanciją įveikė per 9,98 sek. ir antru rezultatu žengė į finalą. Greitesnis buvo tik tame pačiame bėgime triumfavęs amerikietis Christianas Colemanas (9,97 sek.).

Iš pirmojo pusfinalio į finalą pateko PAR bėgikas Akani Simbine (10,05) ir tradiciškai švilpimu sutiktas amerikietis Justinas Gatlinas (10,09).

Iš antrojo – jamaikietis Yohanas Blake'as (10,04) ir britų aistringai palaikomas Reece'as Prescodas (10,05).

Pagal geriausius rezultatus į finalą taip pat pateko prancūzas Jimmy Vicaut (10,09) ir kinas Su Bingtianas (10,10).

30-metis U.Boltas 100 metrų atrankoje distanciją įveikė per 10,07 sek. ir su aštuntu rezultatu pateko į pusfinalį.

U.Boltas šią distanciją greičiau nei per 10 sek. šį sezoną įveikė tik kartą – Deimantinės lygos varžybose Monake finišavo per 9,95 sek.

Atrankoje greičiausias buvo kitas jamaikietis Julianas Forte, kuris užfiksavo 9,99 sek. laiką ir vienintelis išbėgo iš 10 sek.

Pasaulio čempionate bėgikas dalyvauja dvejose rungtyse – 100 m ir 4 po 100 metrų estafetėje.

Aštuonis olimpinius aukso medalius turintis U.Boltas yra vienas iš sėkmingiausių pasaulio sportininkų istorijoje.

U.Boltas olimpinėse žaidynėse laimėjo aukso medalius 100, 200 ir 4 po 100 m distancijose Pekine, Londone ir Rio de Žaneire.

Tiesa, istorinį 9 medalių pasiekimą panaikino U.Bolto Jamaikos rinktinės draugas Nesta Carteris, kuris buvo pagautas vartojęs dopingą ir rinktinė neteko aukso medalių, iškovotų Pekine.

U.Boltui priklauso 100 (9,58) ir 200 (19,19) m distancijų pasaulio rekordai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius