Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Apskritos dėmės ant kūnų: kodėl plaukikai išmarginti ryškiais ratilais?

Europos plaukimo čempionate Romoje daugybės atletų, tarp jų ir Lietuvos plaukikų kūnai išmarginti ryškiais teniso kamuoliuko dydžio apskritimais. Italijos sostinėje 15min aiškinosi, kaip jie atsiranda ir kam jie skirti.
Europos plaukimo čempionate dalies plaukikų, tarp jų Rūtos Meilutytės ir Andriaus Šidlausko, kūnus žymi vaakuminių taurių paliktos žymės.
Europos plaukimo čempionate dalies plaukikų, tarp jų Rūtos Meilutytės ir Andriaus Šidlausko, kūnus žymi vaakuminių taurių paliktos žymės. / Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr.

Net per vandens purslus jie matomi ryškiai. Dar labiau tampa matomi, kai plaukikai išlipa iš Romos „Foro Italico“ sporto komplekso baseino.

Europos plaukimo čempionate Italijos sostinėje visų Lietuvos rinktinės plaukikų ir ne tik jų kūnai nusėti rudais ratilais – ryškiais arba jau pablyškusiais odoje.

Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Tomas Navikonis, Danas Rapšys, Tomas Sungaila ir Daniilas Pancerevas
Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Tomas Navikonis, Danas Rapšys, Tomas Sungaila ir Daniilas Pancerevas

Ne, tai nėra dažasvydžio žaidimų ar aistringų bučinių pėdsakai. Ir pavojingų žuvų Romos atvirajame baseine tikrai nesimato.

Tai – žymės, paliktos medicininių taurių, kurios kartais veikia greičiau nei masažistų rankos.

Kai Lietuvos rinktinės kineziterapeutė Indrė Kalnutė pačiupinėjo iš varžybų grįžusio Andriaus Šidlausko bicepsą, jį pavadino „akmeniniu“ – rankų raumenys po varžybų liko lyg užkalti, tad juos atlaisvinti prireikė taurių.

Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Andrius Šidlauskas
Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Andrius Šidlauskas

„Grįžau vėlai, kokią 22 val., pavalgiau vakarienę, vietoj masažo tik taures uždėjo“, – pasakojo Andrius Šidlauskas apie pašėlusį startų ritmą, kai iškovojus bronzą 100 m krūtine ir atsiėmus apdovanojimą, jam liko tik pusė paros pasirengti 200 m atrankos varžyboms ryte.

„Atsistatymui, kad kraujas greičiau vaikščiotų, kad nereiktų masažo, o kūnas pats save gydytų“, – taurių prasmę aiškino 25 metų plaukikas, šiame Europos čempionate pasiekęs aukščiausias vietas per karjerą.

Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Andrius Šidlauskas
Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Andrius Šidlauskas

Išsamesnį paaiškinimą turi Indrė Kalnutė.

Buvusi profesionali krepšininkė Lietuvos plaukimo rinktinės kineziterapeutės pareigas pradėjo eiti pakeitusi prieš tai kelerius metus su geriausiais šalies plaukikais dirbusį Andrių Bogdelį.

Suprasti akimirksniu

  • Indrė Kalnutė yra buvusi Lietuvos jaunimo krepšinio rinktinės žaidėja, baigusi Lietuvos sporto universiteto studijas, 10 metų užsiima kineziterapijos praktika ir kursais, yra studijavusi ir Kanadoje, yra įkūrusi „ProKinezi“ studiją.

Nuo praėjusių metų spalio su Lietuvos plaukikais dirbanti I.Kalnutė stengiasi sujungti savo sportininkės ir kineziterapijos specialistės patirtį, kurioje vienas iš įrankių yra ant plaukikų kūnų statomos taurės.

„Kiekviena sporto šaka turi savų niuansų. Ne išimtis ir plaukimas – vandenyje kūnas juda kitaip nei sausumoje, – sakė Lietuvos plaukimo rinktinės kineziterapeutė. – Kiekvienam sportininkui reikalinga individuali priežiūra, atsistatymas, kineziterapiniai pratimai. Sporto kineziterapeuto pareiga – sportininkų traumų prevencija bei atstatymas po didelių fizinių krūvių treniruočių ir varžybų metu.

Siekiant įgyvendinti šiuos du tikslus, mūsų plaukimo rinktinėje naudoju įvairias terapijas, pratimus ir priemones. Viena iš jų – vakuuminės taurės.“

Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Rūta Meilutytė ir Kotryna Teterevkova
Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Rūta Meilutytė ir Kotryna Teterevkova

Tokių vakuuminių taurių terapija išpopuliarėjo per 2016 m. Rio de Žaneiro olimpines žaidynes, kai jas intensyviai naudojo plaukimo legenda Michaelas Phelpsas.

Daugiausia titulų iš visų atletų per žaidynių istoriją laimėjusio amerikiečio plaukiko kineziterapeutas šį metodą taikė M.Phelpso raumenų atstatymui po krūvių.

„Scanpix“ nuotr./Michaelas Phelpsas
„Scanpix“ nuotr./Michaelas Phelpsas

Kai kurie juokavo, kad M.Phelsas galbūt užmigo ant savo medalių, bet JAV plaukimo superžvaigždė padarė didelę reklamą taurėms. Jų naudojimas per septynerius metus sparčiai išpopuliarėjo įvairiose sporto šakose: krepšinyje, tenise, futbole, dviračių sporte ir kitose.

„Vakuuminės taurės primena daugelio vaikystėje matytas stiklines taures, kurias močiutės ar mamos statydavo ant nugaros.

Aš su vakuuminių taurių terapija ir praktika susipažinau Kanadoje. Pradėjusi jas naudoti Lietuvoje, sulaukiu daug klausimų, kam jos skirtos ir kokia jų nauda, – pasakojo I.Kalnutė. – Sporto medicina teigia, kad mikrotraumos gydo makrotraumas.

Asmeninio albumo nuotr./Indrė Kalnutė
Asmeninio albumo nuotr./Indrė Kalnutė

Raumens audinys susideda iš skaidulų, jos yra surištos į pluoštus, ir taip jos suformuoja visą raumenį. Netreniruoto žmogaus raumenų skaidulos yra skirtingo ilgio, trumpos arba ilgos. Atliekant intensyvią mankštą, trumposios miofibrilės lūžta. Reguliariai treniruojantis, raumenų skaidulų viduje esančios miofibrilės tampa vienodo ilgio. Fizinio pratimo metu visuomet yra ardoma bei žalojama raumens struktūra, skaidulos plyšta, atsiranda mikrotraumos. Raumens gijimo metu formuojasi naujos skaidulos, raumuo didėja (hipertrofuojasi). Taigi, intensyvi treniruotė yra tam tikras raumenų žalojimas, tuo ir paremtas raumens augimo procesas.

Čempionatų metu sportininkų kūnai gauna didelį fizinį krūvį ir turi labai trumpą laiką atsistatymui, o tarp plaukimų jie turi būti pačios geriausios formos.

Atsistatymo procesą galima pagerinti panaudojus vakuuminių taurių terapiją. Po intensyvaus fizinio krūvio, taurės padeda sumažinti raumenų skausmą, pagerina kraujotaką, paskatina audinio regeneracijos procesą. Efektas – panašiai kaip masažo.“

Nors krūvis dažnai būna panašus, kai kurie plaukikai taures naudoja dažnai, o kai kurie verčiasi be jų.

„Reikia atkreipti dėmesį, kad nors mokslinių tyrimų apie vakuuminių taurių poveikį dar yra mažai, dirbant su profesionaliais sportininkais pastebėjau, kad kai kuriems vakuuminės taurės padeda labiau nei masažas, – sakė I.Kalnutė. – Kiekvieną kartą sportininkui gulantis ant kineziterapeuto stalo nebūtinai iškart bus dedamos taurės.

Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Rūta Meilutytė
Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Rūta Meilutytė

Priklausomai nuo sportininko traumos ar atstatymo poreikio, taikau įvairius metodus, ir vakuuminės taurės yra tik viena iš priemonių.

Pats procesas trunka apie 20 minučių. Dažniausiai toks gydymo metodas taikomas tada, kai sportininkui atsiranda raumens patempimas ar uždegimas. Laikas nesvarbus – prieš ar po plaukimo.”

Kaip bebūtų, Lietuvos plaukimo rinktinės lyderiams keliauti per varžybų maratoną Europos čempionate kol kas sekasi gerai.

Po keturių varžybų Romoje dienų Lietuvos rinktinės sąskaitoje yra du bronzos medaliai, iškovoti Andriaus Šidlausko ir Rūtos Meilutytės 100 m krūtine, o finalus yra pasiekę net keturi plaukikai.

100 m krūtine finale ketvirtą vietą užėmusi Kotryna Teterevkova pirmadienio vakarą plauks ir 200 m krūtine finale, o Danas Rapšys irgi šįvakar šoks į 200 m laisvuoju stiliumi finalą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius