Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atlygis už greitą plaukimą: solidus prizas italui ir Rūtos Meilutytės premijos

Medalis daugumai sportininkų yra svarbiau nei už laimėjimą atitenkanti premija, bet kai sutampa abu dalykai, – nuo to tik geriau. Pasaulio plaukimo čempionatas Budapešte – gera proga sulaukti finansinio atlygio greičiausiai plaukiantiems atletams.
Rūtai Meilutytei už bronzos medalį atiteks 10 tūkst. dolerių, o Thomui Cecceronui pasaulio rekordas atnešė 50 tūkst. dolerių.
Rūtai Meilutytei už bronzos medalį atiteks 10 tūkst. dolerių, o Thomui Cecconui pasaulio rekordas atnešė 50 tūkst. dolerių. / D.Kibirkščio/LPF ir Scnapix nuotr.

5,7 mln. dolerių (5,4 mln. eurų) – toks piniginis prizinis fondas numatytas pasaulio vandens sporto šakų čempionatui, nuo praėjusio savaitgalio vykstančiam Vengrijos sostinėje Budapešte.

Tarptautinė plaukimo federacija, kurios didžiąją pajamų dalį sudaro transliacijų pardavimai ir reklaminiai sandoriai, dar pavasarį patvirtino tokią sumą.

Iš jos beveik pusė (2,6 mln. eurų) atiteks plaukikams, tarp kurių bus bent du Lietuvos atstovai.

Likusią prizinio fondo dalį pasidalins atviro vandens varžybų, šuolių į vandenį, vandensvydžio ir sinchroninio plaukimo atletai. Skirtingų vandens sporto šakų geriausiems numatytos tokios pačios premijos, skirsis tik jų dydis duetams ar komandoms.

Už pirmą vietą pasaulio čempionate numatyta po 20 tūkst. dolerių (19 tūkst. eurų), o už antrą – 15 tūkst. dolerių (14,3 tūkst. eurų).

Už trečią vietą, kurią pirmadienį 100 m krūtine plaukime iškovojo Rūta Meilutytė, atiteks po 10 tūkst. dolerių (9,5 tūkst. eurų).

Už ketvirtą vietą laukia 6 tūkst. dolerių, už penktą – 5 tūkst., už šeštą – 4 tūkst., už septintą – 3 tūkst. dolerių atlygis.

Žemiausią premiją FINA skiria už aštuntąją vietą, – 2 tūkst. dolerių (1,9 tūkst. eurų), o tiek jau yra užsitikrinęs Andrius Šidlauskas, savaitgalį plaukęs 100 m krūtine finale.

nuotr. Dariaus Kibirkščio/LPF/Andrius Šidlauskas
nuotr. Dariaus Kibirkščio/LPF/Andrius Šidlauskas

Pasaulio rekordas praturtino jauną italą

Kur kas įspūdingesnė suma – 50 tūkst. dolerių (47,5 tūkst. eurų) – yra dovanojama už pasaulio rekordus, o įpusėjus čempionatui tokiu pasiekimu gali didžiuotis Italijos plaukimo talentas Thomas Cecconas.

21 metų plaukiko iki šiol aukščiausi pasiekimai buvo pelnyti plaukiant estafetėje Italijos rinktinėje, bet Budapešte pirmadienį jis plaukė rekordiniu greičiu per 100 m nugara rungties finalą – 51,60 sek.

„Neturiu žodžių, esu toks laimingas“, – sakė 196 cm ūgio ūsuotas italas, iškart po finišo į savo pasiekimą reagavęs stebėtinai ramiai.

„Plaukė ir 2016 m. olimpinis čempionas (Ryanas Murphy), tad nesitikėjau laimėti, – sakė jis. – Pasaulio rekordas yra kažkas nepaprasta – iki šiol tik keturiems ar penkiems sportininkams iš Italijos yra pavykę tai padaryti, smagu, kad ir aš įžengiau tarp jų.“

R.Meilutytės laukia ir valstybinė premija

Bronzą laimėjusi R.Meilutytė sulauks ir padėkos iš Lietuvos vyriausybės, kuri irgi yra numačiusi premijavimo tvarką mūsų šalies sportininkams.

Valstybinės premijos už pasaulio pirmenybių medalius neprilygsta olimpinių žaidynių apdovanojimams, bet yra aukštesnės už pasiekimus Europos čempionatuose.

Už bronzą pasaulio čempionate skiriama 13,7 tūkst. eurų. Beje, pernai tiek apdovanota pasaulio buriavimo čempionate bronzą laimėjusi Viktorija Andrulytė.

Kaip ir daugumai asmeninių sporto rungčių atletams, galbūt išskyrus teniso, golfo ir kovinio sporto žvaigždes, tokios premijos yra svarbus pajamų šaltinis, nes pinigų lietus ant plaukikų nelyja.

Legendinis Michaelas Phelpsas yra gavęs 1 mln. dolerių premiją iš savo rėmėjo „Speedo“ už 2008 m. olimpinėse žaidynėse laimėtą auksą, o Katie Ledecky, jau papildžiusi aukso medaliu savo įspūdingą kolekciją šiame pasaulio čempionate, irgi turėjo pelningą reklamos sutartį (7 mln. dolerių per 6 metus).

Tai nėra daug lyginant su krepšinio, futbolo ar teniso superžvaigždėmis, nors pastaraisiais metais plaukikams atsirado galimybių uždirbti kiek daugiau, kai įsikūrė komercinė ISL lyga.

Ukrainos oligarcho Konstantino Grigorišino vadovaujama „Energy Standard Group“ žadėjo revoliuciją plaukime, todėl pernai geriausi lygos plaukikai – amerikietis Caelebas Dresselis ir švedė Sarah Sjostrom – šiose komercinėse varžybose uždirbo 276 tūkst. ir 256 tūkst. eurų atitinkamai.

„Scanpix“ nuotr./Sarah Sjostrom ir Caelebas Dresselis
„Scanpix“ nuotr./Sarah Sjostrom ir Caelebas Dresselis

Tačiau vos po trijų sezonų ISL paskelbė, jog ketvirtojo nebus dėl karo Ukrainoje, nors kalbama, jog priežasčių gali būti ir gilesnių.

15min žiniomis, ISL ir iki karo turėjo finansinių sunkumų ir neįvykdė savo įsipareigojimų – premijų sulaukė tik lygos žvaigždės, o paprasti tarptautinių komandų atstovai, tarp kurių pernai buvo ir Kotryna Teterevkova, Andrius Šidlauskas, Simonas Bilis, priversti laukti iki šiol.

Kita vertus, šis pasaulio plaukimo čempionatas Budapešte tik įpusėjo ir keli Lietuvos plaukikai dar turi galimybių pakovoti dėl aukštų vietų.

Realu, kad K.Teterevkova ir A.Šidlauskas 200 m krūtine rungtyse kausis dėl patekimo į finalą, o paskutinėmis čempionato dienomis savaitgalį 50 m krūtine plauksianti R.Meilutytė pasileis į dar vieno apdovanojimo medžioklę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius