Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaunoji Lietuvos plaukimo viltis užsivedusi – nori aplenkti Rūtą Meilutytę

Vilniaus „Žemynos“ gimnazijos dešimtokė plaukikė Kotryna Teterevkova ilgai prisimins šių metų kovą vykusias Lietuvos plaukimo atviras žiemos pirmenybes Kauno „Girstučio“ baseine. Tąkart 100 m krūtine varžybose ji du kartus (per atrankos varžybas ir finale) rungtyniavo su Londono olimpine čempione Rūta Meilutyte.
Kotryna Teterevkova
Kotryna Teterevkova / Vytauto Dranginio nuotr.

Rūta – jaunosios plaukikės idealas, ji atidžiai seka jos startus, analizuoja rezultatus. Tada Kaune iššūkiui su visame pasaulyje garsia plaukike Kotryna rengėsi ramiai, buvo susitelkusi į plaukimo takelį. Žinoma, nugalėti Rūtą buvo nerealu, juk Kotrynai dar tik penkiolika, trūksta patirties, bet jaunatviško entuziazmo ir ambicijų jaunajai sportininkei pakanka.

Lietuvos žiemos pirmenybių atrankos plaukimą Kotryna Rūtai pralaimėjo ir atplaukė antra. Laukė dar vienas egzaminas – finalas. Olimpinė čempionė greičiausiai įveikė distanciją (1 min 7,47 sek.), o Kotryna liko antra ir pelnė sidabrą (1 min. 12,47 sek.).

„Finale nuo Rūtos atsilikau mažiau, plaukiau greičiau. Tuo ypač džiaugiausi“, – akistatą su R.Meilutyte plaukimo takelyje gerai prisimena mergina.

Jaunąją plaukikę ypač motyvuoja šiemet per Europos jaunimo vasaros olimpinį festivalį Dėre užimta aukšta ketvirta vieta ir per pusfinalio varžybas sekunde pagerintas asmeninis rezultatas – 1 min. 10,36. Nuo bronzos medalio vilnietę teskyrė 0,72 sek. Savo pasirodymu Kotryna liko patenkinta. Ji į Vengriją vyko turėdama dvyliktą rezultatą, o olimpiniame festivalyje liko ketvirta. Tai buvo jos antrasis olimpinis jaunimo festivalis, debiutas įvyko 2015-aisiais Tbilisyje.

Kepuraitė

Kaune atsistojusi šalia Rūtos ant nugalėtojų pakylos Kotryna nepraleido puikios progos paprašyti olimpinės čempionės kepuraitės su autografu. „Gaila, kad tuo metu ji neturėjo ir pasakė, kad kitą kartą man padovanos“, – pasakoja Kotryna.

Tai buvo antra Kotrynos akistata su R.Meilutyte. Pirmą kartą su ja rungtyniavo pernai Anykščiuose ir šį susitikimą puikiai mena: „Buvau pakylėta, jaučiausi lyg ant sparnų. Apie tai, kad plauksiu kartu su olimpine čempione, pasigyriau savo tėvams. Jie labai apsidžiaugė, bet negalėjo atvažiuoti stebėti varžybų.“ Neatvažiavo ir septynerių metų brolis, kuris kol kas baseino dar nenori lankyti, bet Kotryna neabejoja, kad ateityje brolis tikrai paseks jos pėdomis.

Gražiai nuaugusios (1,71 m ūgio, 50–52 kg svorio) merginos pagrindinis tikslas – meistriškumu pasivyti Rūtą ir plaukti greičiau nei ji. Į klausimą, ko reikia šiai svajonei įgyvendinti, Kotryna neabejodama atsako, kad reikia itin daug treniruotis, būti gerai fiziškai pasirengusiai, nestokoti ryžto, nenuleisti rankų pralaimėjus ir kuo dažniau varžytis su didelio meistriškumo plaukikais.

Baimė

Lankydama darželį ir pirmą klasę Kotryna mėgo šokti ir dainuoti. Plaukti išmoko Lietuvos vaikų ir jaunimo centro „varlinuke“. Pirmuosius plaukimo įgūdžius perteikė trenerė Laima Lekarauskienė. Kai Kotryna pramoko plaukti, jos tėtis Aleksandras, 1990 m. sportinę karjerą baigęs buvęs plaukikas, ją nuvedė treniruotis į Lazdynų baseiną pas savo buvusį trenerį Michailą Romanovskį.

„Iš pradžių nežinojau, kad mano tėtis buvo plaukikas, tik vėliau apie tai išsipasakojo. Smagu, kad ir namie su tėčiu galime padiskutuoti apie šią sporto šaką, išklausyti jo pastabų“, – prisipažįsta Kotryna.

Nuo mažens ji bijojo dalyvauti varžybose, bet po pažinties su naujuoju treneriu ši baimė dingo. „Pasitreniravau gal tris savaites ir jau per pirmas varžybas sekėsi gerai. Tai, kad pavyko nugalėti baimę, – didelis mano trenerio nuopelnas“, – dėkinga Kotryna.

Jaunoji sportininkė – universali plaukikė, gan sėkmingai įveikianti įvairias distancijas įvairiais stiliais. Labiausiai patinka plaukti 100 m krūtine, šią rungtį Kotryna pamėgo nuo mažens. Patinka rungtyniauti ir kompleksiniu būdu, ypač 200 m distancijoje, o štai 400 m nuotolis merginai per ilgas.

Treneris

Sportininkės treneris M.Romanovskis nebuvo garsus sportininkas, bet plaukimą labai mėgo. Pačias svariausias pergales jis pasiekė prie šachmatų lentos, įvykdė kandidato į sporto meistrus normą. Plaukimo treneriu Michailas dirba nuo 1978-ųjų ir dabar yra Vilniaus miesto sporto centro treneris.

Jis parengė daugiau kaip 40 kandidatų į sporto meistrus, tarp jų septynis sporto meistrus. Vienas geresnių jo mokinių – Mindaugas Jurgelis, kuris buvo kandidatas atstovauti šaliai Pekino olimpinėse žaidynėse.

„Esu įsitikinęs, kad sportininkų rezultatai priklauso nuo sąlygų. Stengiuosi viską daryti įvairiai, kaitalioti. Kotryna – ypač talentinga, perspektyvi. Bet nenoriu bėgti prieš traukinį, tegul traukinys įsivažiuoja pats“, – sako M.Romanovskis.

Dabar jis treniruoja dvi plaukikų grupes, kurias sudaro devyni ir vienuolika sportininkų. Pasak trenerio, Kotryna – stropi, imli, darbšti, puikiai jaučia vandenį.

„Kai Kotryna pradėjo gerinti rezultatus, darbas tapo ypač atsakingas. Anksčiau turėjau plaukikų, kurie per įvairias varžybas nuolat atsistodavo ant nugalėtojų pakylos. Dabar žinau, kad varžybose ant pjedestalo lips tik Kotryna, o dėl kitų – didelės abejonės. Tarp Kotrynos ir jos treniruočių draugių – per didelis skirtumas. O tai blogai. Tarkime, plaukiant kompleksiniu būdu, kur yra keturi stiliai, Kotryną grupėje lenkia tik vienas vaikinas, o kiti pralaimi“, – sako M.Romanovskis.

Sunkumai

Gruodžio pradžioje Islandijos sostinėje Reikjavike per Šiaurės Europos ir Baltijos jūros šalių plaukimo čempionatą trumpajame baseine Kotryna 100 m nuotolį krūtine įveikė per 1 min. 8,92 sek., pagerino savo asmeninį rezultatą ir vėl buvo pirma. Trečia ji finišavo 200 m distancijoje (2 min. 29,47 sek.).

Sportininkė ir jos treneris dabar susiduria su nemažais sunkumais, nes nugriovus senąjį Lazdynų baseiną nėra kur treniruotis. Tris kartus per savaitę po pamokų Kotryna važinėja plaukioti į Širvintas, o rytais pratybos vyksta Vaikų ir jaunimo centro baseine, kur Vilniaus miesto sporto centras nuomoja vieną plaukimo takelį.

Iš pradžių į treniruotes vežiodavo treneris pakaitomis su sportininkės tėvais, o pastaruoju metu Vilniaus miesto sporto centras plaukikams skyrė autobusą. Kotryna kartais vyksta paplaukioti ir 50 m ilgio baseine Elektrėnuose.

„Sunku pasakyti, kada Vilniuje turėsime 50 m ilgio baseiną. Važinėdami treniruotis svetur prarandame daug brangaus laiko. Negalime atlikti normalaus fizinio pasirengimo, kuris plaukikams ypač reikalingas. Kotryna kol kas fiziškai stiprėja namie pagal mano sudarytą programą. Bet viena yra treniruotis vienai su savo prietaisais ir visai kas kita – su grupe. Kuriu visokias schemas, sistemas. Nepaisant sunkumų, nevisaverčio darbo, Kotryna mano planuojamas užduotis iki naujųjų metų įvykdė, pasiekė planuotus rezultatus“, – džiaugiasi plaukikės treneris, dirbantis kartu su Irena Jurevič.

Lietuvos tautinis olimpinis komitetas stengiasi padėti perspektyviai plaukikei ir siūlo stiprėti sporto klube „Impuls“. Bet susiduriama su kita bėda: šalia sportininkės turi būti treneris, o jis turi dirbti su grupe.

„Tačiau svarbiausia, kad prarandi vandenį. Artėjant Lietuvos čempionatui 25 m baseine kažką keisti buvo neprotinga. Po naujųjų metų stengsimės kuo daugiau plaukioti ilgajame baseine Elektrėnuose“, – prasitaria M.Romanovskis.

Kotryna vienintelė iš savo klasės lanko plaukimo pratybas. Dabar, kai tenka važinėti į kitus miestus, šiek tiek nukenčia mokslas. Bet ji stengiasi neatsilikti nuo klasės draugų, nes laukia egzaminai.

Pyragaičiai

Kotryna stengiasi valgyti sveiką maistą, bet neatsisako ir kitokio. Ypač pyragaičių, ledų, torto. Pasak Kotrynos, šie saldumynai svorio nepriaugina. Jai geriausias poilsis – miegas. Bet ilgiau pamiegoti gali tik sekmadieniais, kai nebūna varžybų ir treniruočių. Jos nedomina kitos sporto šakos, egzistuoja tik plaukimas. Nesigaili dėl plaukimo metusi šokius ir dainavimą.

Paprašyta save apibūdinti Kotryna sako: „Esu draugiška, o susidūrusi su sunkumais nenuleidžiu rankų. Pralaimėjimai mane grūdina labiau nei pergalės, kurių esu iškovojusi daugiau, nei patyrusi pralaimėjimų. Iš klaidų visada mokausi, jos man padeda siekti gerų rezultatų.“

Per treniruotes jaunajai sportininkei patinka plaukioti ir bėgioti. Plaukioja valandą–pusantros. Lietuvoje Kotrynai labiausiai patinka rungtyniauti „Girstučio“ baseine.

Rugpjūčio mėnesį Kotryna pradėjo naująjį sezoną. Pagrindinis startas – kitąmet liepos pradžioje vyksiantis Europos jaunimo čempionatas Helsinkyje. „Jeigu Kotrynai gerai seksis, ji gali įvykdyti normatyvą į Europos suaugusiųjų čempionatą, kuris vyks rugpjūčio mėnesį Glazgo mieste“, – sako M.Romanovskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius