Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdietis Augustas nevaldo kojų, tačiau rado meilę, grįžo į sportą ir svajoja apie Rio

25 metų klaipėdietis Augustas Navickas treniruojasi kasdien, o kartais net ir dukart per dieną. Jį sutiksi Danės upėje irkluojantį vienvietę valtį. Arba besimankštinantį parke. Arba riedantį dviračių taku, atsispiriant šiaurietiškomis lazdomis. Kartą jį matė Svencelėje valdantį jėgos aitvarą. Įprastas aktyvaus jaunuolio gyvenimas? Tikrai ne, mat Augustas sėdi ratukuose. Jis – pirmasis ir vienintelis šalyje neįgalus irkluotojas.
Augustas - pirmasis ir vienintelis šalyje neįgalus irkluotojas.
Augustas Navickas / Asmeninio albumo nuotr.
Temos: 1 Irklavimas

Skamba banaliai, tačiau A.Navicko gyvenimą galima skelti į du etapus – iki traumos ir po jos.

Aukštas, ilgomis rankomis, pasižymintis plačiu grybšniu – Augustas buvo laikomas perspektyviu irkluotoju. Tai, kad jam sekėsi, įrodo ir titulai: jis yra tapęs Lietuvos jaunių čempionu, ne vieną medalį iškovojo suaugusiųjų varžybose.

Ir sportas kažkaip nusimetė – prioritetai susidėliojo neteisingai.

Tačiau baigęs vidurinę mokyklą Augustas nusprendė studijuoti Danijoje. Tiesa, multimedijų ir dizaino mokslai užsienyje jo nesužavėjo.

„Studijos buvo silpnos – ką nors naujo išgirsdavo nebent pradedantieji. Man buvo neįdomu. Be to, pragyvenimas brangus“, – aiškina A.Navickas.

Po metų jis grįžo į Lietuvą ir sostinėje studijavo elektros inžineriją. Laisvalaikiu internete žaidė pokerį ir tokiu būdu užsidirbo pinigų.

Asmeninio albumo nuotr./Pasivažinėjimas su šiaurietiškomis lazdomis.
Asmeninio albumo nuotr./Pasivažinėjimas su šiaurietiškomis lazdomis.

„Ir sportas kažkaip nusimetė – prioritetai susidėliojo neteisingai“, – neslepia Augustas.

Lemtinga kalnų dviračių trasa

Prieš trejus metus Šiaulių pašonėje Augustas su bičiuliais skriejo kalnų dviračiams pritaikyta trasa. Neįvertinęs greičio ir kalniukų anuomet 22-metis vaikinas nesuvaldė dviračio ir skaudžiai drėbėsi ant žemės. Po smūgio trumpam buvo praradęs sąmonę.

„Nepataikiau nukristi“, – šypteli. Ties krūtine lūžus stuburo slanksteliui Augustas buvo paralyžiuotas – nuo tada nevaldo kojų.

Operacijos, reabilitacija, asmeninės pastangos pasveikti nedavė vaisių. Viltys, kad šis košmaras galų gale baigsis, subliuško – teko galvoti, kaip gyventi toliau.

Vaistas nuo visų ligų   

Susitaikymui su būkle prireikė maždaug metų. Per juos įvyko daug teigiamų pokyčių. Pavyzdžiui, atlikdamas reabilitaciją Augustas sutiko kineziterapeutę Emą. Simpatija įsiplieskė labai greitai.

Asmeninio albumo nuotr./Augustas su širdies drauge Ema.
Asmeninio albumo nuotr./Augustas su širdies drauge Ema.

Ema sugebėjo prisijaukinti ir prakalbinti, kaip pati sako, išmokė Augustą šnekėtis. „Atsirado vaistas nuo visų ligų“, – atvirauja Augustas.

Pernai vasarą juodu mėnesį viešėjo Slovakijos neįgaliųjų dienos centre. Ten sutiktus žmones su negalia Augustas drąsino savo pavyzdžiu – stengėsi juos įkvėpti, motyvuoti ir patikinti, kad net po traumos galima būti savarankiškam – keliauti, vairuoti automobilį, kurti šeimą.

„Vežkit man – padarysim čempioną!“

Šiemet savanoriauti A.Navickas nerastų laiko. Prieš metus jis vėl sėdo į valtį. Kaip sako 204 centimetrų ūgio vaikino treneriai, jis buvo ir yra perspektyvus, tik dabar – kitoje valčių klasėje.

Ne tik dėl to, kad gamtos apdovanotas fiziniais duomenimis, bet ir todėl, kad yra talentingas bei labai darbštus.

Asmeninio albumo nuotr./Valties apžiūra.
Asmeninio albumo nuotr./Valties apžiūra.

Dukart geriausias pasaulio irklavimo treneris, Lietuvos irkluotojų rinktinės konsultantas iš Italijos Gianni Postiglioni apie Augustą netgi yra pareiškęs: „Vežkit jį pas mane – padarysim čempioną!“

Pagrindinis Augusto tikslas – 2016 metų Rio de Žaneiro parolimpinės žaidynės. 

Kelialapį į jas A.Navickas gali iškovoti rugpjūčio 30–rugsėjo 5 dienomis vyksiančiame pasaulio irklavimo čempionate. Jame klaipėdietis bus pirmasis Lietuvos neįgalusis sportininkas istorijoje.

Patekti sunku, bet realu?

Į Rio pateks aštuoni čempionate geriausiai pasirodę irkluotojai. Augustas neslepia: prasibrauti į šį sportininkų elitą nebus lengva.

Matyt, kiek per stipriai susiveržiau – neatlaikė šonkaulis.

Pagalius į ratus kiša ir prieš vos daugiau nei mėnesį Italijoje vykusioje treniruočių stovykloje patirta trauma.

Neįgaliųjų sportininkų irklavimas nuo sveikųjų labai daug nesiskiria. Augustas naudoja valtį, kuri yra šiek tiek platesnė už įprastą, šonuose turi plūdurus, kurie užtikrina, kad sportininkas neapsiverstų. Neįgalusis yra pritvirtinamas prie valties sėdynėlės, kuri yra nejudanti.

„Sėdime fiksuotoje sėdynėje, prisisegame diržu, matyt, kiek per stipriai susiveržiau – neatlaikė šonkaulis“, – pasakoja.

Asmeninio albumo nuotr./Augustas treniruoja rankas, pečius ir nugarą.
Asmeninio albumo nuotr./Augustas treniruoja rankas, pečius ir nugarą.

Iš pradžių jis manė, kad skauda raumenis, ir dvi savaites dar treniravosi. Tačiau paaiškėjus, kad lūžo šonkaulis, treniruotes valtyje teko sustabdyti.

Tada Augustas ir įsigijo šiaurietiškas lazdas, be to, sportuoja su asmeniniu treneriu Tomu Martinavičiumi.

Asmeninio albumo nuotr./Pirmas bandymas suvaldyti jėgos aitvarą.
Asmeninio albumo nuotr./Pirmas bandymas suvaldyti jėgos aitvarą.

„Trauma neišėjo į naudą, tačiau tikiuosi, kad čempionate pavyks patekti į aštuntuką, nors bus nelengva. Jei nepasiseks, pavasarį vyks pasaulio taurė – ten bus dar trys vietos į olimpiadą, tačiau norėtųsi kelialapį kišenėje turėti anksčiau“, – ambicijų neslepia A.Navickas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius