-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Oficialu – dopingą vartojęs J.Šuklinas neteko olimpinio sidabro, praras premijas ir automobilį

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) oficialiai paskelbė, kad dėl dopingo vartojimo iš Lietuvos kanojininko Jevgenijaus Šuklino yra atimamas olimpinis sidabro medalis.
Jevgenijus Šuklinas
Jevgenijus Šuklinas / Fotodiena/Alfredo Pliadžio nuotr.

Lietuvos kanojininkas, 2012 metais laimėjęs sidabrą 200 m distancijoje, dėl iš naujo tirto dopingo testo savo apdovanojimo neteko.

Trečiadienį išsamų sprendimą oficialioje svetainėje paskelbė Tarptautinis olimpinis komitetas. Jo įgyvendinimą turi užtikrinti Lietuvos tautinis olimpinis komitetas LTOK.

„Esame už švarų sportą. Netoleruojame sukčiavimo. Tarptautinio olimpinio komiteto sprendimą imsimės įgyvendinti nedelsiant. Kaip jau buvo kalbėta, J.Šuklinui teks grąžinti ne tik medalį, ženkliuką ir diplomą, bet ir už laimėjimą gautą automobilį, kitas gautas išmokas. Kitą savaitę vyksiančiame LTOK Vykdomojo komiteto posėdyje priimsime visus su šiuo atveju susijusius sprendimus,“ – sakė LTOK prezidentė ir Tarptautinio olimpinio komiteto narė Daina Gudzinevičiūtė.

Alfredo Pliadžio nuotr./Jevgenijus Šuklinas
Alfredo Pliadžio nuotr./Jevgenijus Šuklinas

Pertyrus atletų dopingo testus kanojininko mėginyje buvo rastas dehidrochlormetiltestosteronas, kuris yra metandianono, priklausančio anabolinių steroidų grupei, vienas iš metabolitų. Ši medžiaga skirta jėgos padidinimui, riebalų mažinimui, raumeninės masės augimui.

Londono žaidynėse prieš septynerius metus auksą laimėjo ukrainietis Jurijus Čebanas, antras finišavo J.Šuklinas, o trečias – rusas Ivanas Štilis. Rusijos sportininkui turėtų atitekti J.Šuklino sidabras, o bronza turėtų pasiekti ispaną Sete Benavidesą, kuris Londone žaidynėse finišavo ketvirtas. Šis ispanas dusyk liko šalia olimpinės pakylos, nes ir Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse užėmė ketvirtą vietą.

Svari valstybinė premija, kas mėnesį gaunama renta, o galbūt ir pasirengimui olimpinėms žaidynėms išleistos lėšos – visa tai J.Šuklinui teks grąžinti.

Prieš dvejus metus karjerą baigęs 33 metų visaginietis, preliminariais skaičiavimais, gali netekti apie 100 tūkst. eurų.

Pats sportininkas savo kaltę neigia ir tvirtino, kad per savo karjerą dopingo nėra vartojęs.

Iš viso buvo nustatyti 130 dopingo vartojimo atvejų Londono olimpinėse žaidynėse. Nemažai iš jų buvo pagauti pertyrus dopingo mėginius su naujomis technologijomis, kurios parodo tikslesnius duomenis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius