Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Amerikietę čiuožėją sužavėjo Lietuva, bet pilietybės siekius šokių ant ledo pora stumia į šalį

​Šokių ant ledo karjerą pradėjęs čiuožėjas Saulius Ambrulevičius supažindino savo partnerę Taylor Tran su Lietuva. Tai buvo pirmoji amerikietės kelionė į šalį, kurios garbę gina aukščiausio lygio varžybose. Lietuva sužavėjo smulkutę čiuožėją, tačiau apie pilietybę ji net negalvoja. Poros mintyse – sportiniai siekiai ir troškimas vytis geriausius pasaulio čiuožėjus.
Saulius Ambrulevičius ir Taylor Tran
Saulius Ambrulevičius ir Taylor Tran / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Amerikietės Isabellos Tobias pilietybės istorija paliko skaudžią žymę Lietuvos dailiajame čiuožime. Neabejojama, kad ji turės įtakos esamoms ir būsimoms mišrioms poroms, atstovaujančioms mūsų šaliai. Netrukus Lietuva pirmą kartą dailiojo čiuožimo istorijoje turės dvi mišrias poras – šokiuose ant ledo išvysime T.Tran ir S.Ambrulevičių, o porų varžybose jau šiemet debiutuos labai pajėgi Godos Butkutės ir ruso Nikitos Jermalajevo pora.

„Kol mišrioms poroms nereikės kelti klausimo dėl dalyvavimo olimpinėse žaidynėse, tol mūsų dailiajame čiuožime bus ramu. Bet artėja Pjončano olimpiada ir jei bus prašoma leidimo atstovauti šaliai, gauti pilietybę bus beveik neįmanoma. Nebent bus priimtas dvigubos pilietybės įstatymas“, – įsitikinęs S.Ambrulevičius.

Pilietybės temos lietuvio ir amerikietės pokalbiuose nėra. 22-ejų mergina – itin kukli, ramaus būdo, tikra priešingybė Lietuvos pilietybę gavusiai I.Tobias. T.Tran taip pat jau aplankė mūsų šalį, tačiau tai darė tyliai ir savo atvykimo į Lietuvą neviešino. Pirmoji pažintis pranoko lūkesčius, Mičigane gimusi mergina netikėjo, kad išvys tokią gražią valstybę.

„Lietuva kur kas gražesnė ir visai kitokia, nei aš ją įsivaizdavau. Labiausiai nustebino civilizacijos nepaliesti gamtos kampeliai. Pajutau tokią laisvę (šypsosi). Istorinė architektūra ir žaliuojantys peizažai Lietuvoje – nepakartojami. Saulius mane supažindino su Trakais, Kauno senamiesčiu, autobusu keliavome į Nidą. Patyriau labai daug naujų įspūdžių“, – 15min.lt pasakojo T.Tran.

Trumpas atostogas prieš artėjantį sezoną pora skyrė ir poilsiui, ir darbui. Sportininkai treniravosi ant Kauno „Akropolio“ ledo, taip nustebindami ne vieną praeivį prekybos centre. Profesionalūs čiuožėjai anapus Atlanto turi puikias sąlygas čiuožti. Detroite beveik visas jų gyvenimas verda ledo rūmuose, būtent šiame mieste jie tiesia savo kelią į dailiojo čiuožimo elitą.

„Kaip ir komandiniame sporte, taip ir pas mus – žaisdamas su stipresniais komandos draugais ir pats tampi geresniu. Žiūrėdami į elitines poras puikiai suprantame, kad stebuklų nėra – viskas įmanoma ir pasiekiama. Reikia įdėti visas savo pastangas ir dirbti iš visų jėgų. Tuomet ir rezultatai atsipirks su kaupu. Jei sunkiai nedirbai ir nesitreniravai, vadinasi, nesi vertas laimėti“, – mintimis dalijosi S.Ambrulevičius.

Kostiumus kurs garsi Lietuvos dizainerė

Prabėgo vieneri metai, kai daugkartinis šalies čempionas S.Ambrulevičius paliko gimtinę ir išvyko į JAV su svajone tapti trečiuoju profesionaliu šokių ant ledo čiuožėju Lietuvos istorijoje. 23-ejų vaikinas žengia Povilo Vanago ir Deivido Stagniūno pėdomis.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Saulius Ambrulevičius ir Taylor Tran
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Saulius Ambrulevičius ir Taylor Tran

Praėjęs sezonas naujajai Lietuvos šokių porai buvo kiek nutrūktgalviškas. „Tarsi viščiukai įšokome į Europos čempionato traukinį. Aš buvau naujokas šokiuose ant ledo ir vos po kelių mėnesių treniruočių jau debiutavau aukščiausio lygio varžybose. Tuomet net negalėjome sau kelti aukštų tikslų, norėjome tik sukaupti kuo daugiau patirties. Artėjantį sezoną viskas jau bus kitaip. Būsime kitokie, atrodysime kitaip“, – neabejoja čiuožėjas.

Grįžusi į Lietuvą pora nuvyko į Klaipėdą ir įgyvendino savo troškimą – garsi mūsų šalies dizainerė Olga Filatova sutiko kurti išskirtinius kostiumus ilgajai programai.

„Man visai nepatiko tai, kokius kostiumus mums siūlė siūtis Amerikoje, ir tuomet kilo idėja susisiekti su nuostabiąja O.Filatova. Ji buvo mūsų stilistė LNK televizijos šokių ant ledo projekte, jos darbus žino visi, kurie domisi mada. Žinojau, kad jos idėjos ir jų išpildymas atitinka visus mano lūkesčius, o dažnai net juos ir pranoksta. Norėjau, kad Olga mums padėtų ir šis noras išsipildė“, – džiaugėsi S.Ambrulevičius.

VIDEO: Sauliaus Ambrulevičiaus ir Taylor Tran trumpoji programa Europos čempionate

Artėjantį sezoną šokių ant ledo trumpąją programą sportininkai atliks pagal Ravensburgo valsą. Lietuvių poros pasirodyme skambės miuziklo „Carousel“ valso ir polkos muzika. Ilgajam šokiui mūsiškiai pasirinko nuotaikingą muziką iš italų filmo „Kabirijos naktys“.

„Dedu daug vilčių į mūsų naująjį, galima sakyti, pirmąjį tikrą sezoną šokiuose ant ledo. Labai džiaugiuosi naujomis programomis ir stengsimės išsiskirti savo unikaliu stiliumi. Esu pasiruošusi naujiems iššūkiams, nes jie bus gerokai didesni“, – tikino T.Tran.

Finansų trūksta, todėl ieško rėmėjų

Nuo to laiko, kai paliko gimtinę, LNK televizijos projekte „Šokiai ant ledo“ antrąją vietą užėmusio čiuožėjo gyvenimas apsivertė 180 laipsnių kampu. Lietuvoje jis negalėjo sau leisti tik čiuožti ant ledo, todėl ne tik studijavo, bet ir dirbo padavėjo darbą.

Detroite viskas persismelkė dailiuoju čiuožimu, o geriausiais pasaulyje vadinami treneriai ir toje pat arenoje dirbantys elito čiuožėjai prisidėjo prie milžiniško progreso. Tiesa, „užaugti“ iki geriausiųjų lygio – be galo sunki užduotis. Siekdami maksimalių tikslų Lietuvai atstovaujantys čiuožėjai savo pastangomis ieško rėmėjų, kad netektų skaičiuoti darbo valandų ant ledo.

Lietuva kur kas gražesnė ir visai kitokia, nei aš ją įsivaizdavau. Labiausiai nustebino civilizacijos nepaliesti gamtos kampeliai.

„Ne paslaptis, kad dailusis čiuožimas labai brangus sportas. Dabar mes turime skaičiuoti ir riboti savo treniruočių valandas ir darbą su treneriais. Tiek finansų neturime, kad galėtume individualiai treniruotis tiek, kiek kitos poros. Net menkiausia parama iš rėmėjų, mums reikštų labai daug“, – pasakojo S.Ambrulevičius.

Savo partnerę lietuvis jau spėjo pažinti ir nors ant ledo kyla pykčių, pora sugeba juos greitai išsklaidyti.

„Su Taylor dirbti yra gana paprasta, nes ji stropi darbininkė. Kai tik pradėjome kartu treniruotis, ji buvo labai kukli ir savimi nepasitikinti, tačiau su laiku ėmė skleisti savo sparnus. Žinoma, konfliktų pasitaiko, bet jie sužaižaruoja vos akimirkai“, – neslėpė sportininkas.

„Saulius – labai emocionalus, išraiškingas sportininkas. Bet mane labiausiai žavi jo nuoširdumas ir rūpestingumas. Svarbiausia, kad sugebame vienas kitą motyvuoti“, – apie savo partnerį kalbėjo T.Tran.

Pirmosios Lietuvos šokėjų ant ledo poros varžybos Solt Leik Sityje laukia rugsėjo mėnesį. Vėliau žiūrovai mūsų šalies čiuožėjus galės išvysti Estijoje bei Lenkijoje. Tai „Challenger“ serijos varžybos, kuriose sportininkai kaupia reitingo taškus kvalifikacijai į pasaulio čempionatą. Patekti į svarbiausias sezono varžybas, kurios kitąmet vyks Bostone, – vienas svarbiausių artėjančio sezono T.Tran ir S.Ambrulevičiaus tikslų.

The knight's watch? #youknownothingjonsnow #jetlag #squaready

A photo posted by Taylor Tran (@taylor_rtran) on

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius