Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nuo izoliacijos iki olimpinio aukso: nepaprasta Suomijos kapitono istorija Pekine

Marko Anttila daug suko galvą, kai buvo izoliuotas Pekine olimpinių žaidynių metu.
Marko Anttila
Marko Anttila / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Ar žaisiu čia, ar ne?“ – tai buvo vienas iš klausimų, besisukusių ledo ritulininko galvoje. Suomijos ledo ritulio veteranas praleido šešias dienas izoliuotas viešbutyje po teigiamo koronaviruso testo.

Testas COVID-19 infekciją parodė tik atvykus į Pekiną, tad kapitonas grįžo jau į antrąsias turnyro rungtynes, kuriose mušė du įvarčius.

Galiausiai jis prisidėjo prie pergalingo įvarčio į Rusijos olimpinio komiteto komandos vartus finalo rungtynėse, kurias Suomija laimėjo 2:1.

Tai buvo pirmas suomių olimpinis auksas.

„Aš galvojau, kad mes galime čia kažką laimėti, galvojau, koks tai būtų jausmas – laimėti po izoliacijos, – sakė M.Anttila. – Tikslas buvo čia atvykti ir pasimėgauti. Ir išpildyti svajonę.“

Svajonė tapo realybe M.Anttilos dėka. 36-rių veteranas dviejuose pastaruosiuose pasaulio čempionatuose jau buvo kapitonas, jis yra labai gerbiamas komandos rūbinėje.

Imago / Scanpix nuotr./Marko Anttila ir Peteri Lindbohmas
Imago / Scanpix nuotr./Marko Anttila ir Peteri Lindbohmas

Finale prieš rusus M.Anttila atliko rezultatyvų perdavimą Hannesui Bjorninenui, kuris, kaip vėliau paaiškėjo, mušė pergalingą įvartį.

„Jis pastaruoju metu mušė itin svarbius įvarčius, – sakė buvęs NHL gynėjas Sami Vatanenas, ant kaklo pasikabinęs medalį. – Neįtikėtina. Jis lyderis, tad visi tiesiog eina jam iš paskos, o jis viską sutvarko.“

Nors nejautė jokių simptomų, M.Anttila negalėjo dalyvauti pirmosiose dvejose treniruotėse Pekine su komanda. Vien mąstymas apie komandos galimybes privertė jį prisiversti kelioms papildomoms treniruotėms viešbučio kambaryje.

Laiko žudymas buvo sunkus darbas ledo ritulininkui, o psichologinė būklė buvo svarbesnė ir sunkiau išlaikoma nei fizinė.

„Tiesiog sėdėjau vienas tame kambaryje. Lengva nebuvo“, – sakė Suomijos kapitonas.

Iš pažiūros, atrodė, kad sugrįžimas ant ledo po pertraukėlės jam buvo paprastas. Generalinis vadybininkas Jere Lehtinenas, kuris pats žaidė olimpinių žaidynių finale 2006-siais, gyrė M.Anttilos požiūrį, kuris su metais tapo vis brandesnis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marko Anttila
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marko Anttila

„Tu turi daryti vis daugiau ir daugiau, o jis būtent tą ir daro. Dėl to jis ir žaidžia tokiu lygiu. Nepamatysi nuovargio jo žaidime“, – teigė J.Lehtinenas.

Ir žinoma, kad 36-rių kapitonas nebuvo pavargęs. Po šešių dienų sėdėjimo kambaryje jis buvo prikaupęs daug energijos.

Treneris Jukka Jalonenas turnyro eigoje nusprendė startuoti su M.Anttila visose rungtynėse. Galiausiai komandos draugas Harri Pesonenas įvardijo M.Anttilos, H.Bjornineno ir Saku Maenalaneno trijule turnyro MVP.

Nieko keisto, kad būtent jie sukūrė ir pergalingą įvartį į rusų vartus.

„Mes tiesiog labai sunkiai dirbame kartu, – sakė H.Bjorningenas. – Žinome vienas kitą puikiai. Manau, kad tą darbą gerai dirbome viso turnyro metu. Šiandien vėl sukūrėme keletą įvarčių.“

Treneris J.Jalonenas žino M.Anttilą puikiai, tad nebuvo nustebęs tokiu 36-rių veterano pasirodymu.

„Jis yra psichologiškai labai tvirtas žmogus, – sakė strategas, treniruojantis M.Anttilą daugiau nei dešimtmetį. – Kai sužinojome, kad jis grįžta, supratome, jog turėjo pakankamai daug laiko įgauti gerą fizinę formą.“

Kai reikėjo laukti keletą dienų, kol keli iš eilės COVID-19 testai bus neigiami, M.Anttila darė viską, kad jam nereikėtų daug laiko atgauti greičio ir ištvermės. Darbas izoliacijoje atsipirko – dabar jis yra olimpinį auksą iškovojusios komandos narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius