Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su rusu debiutuojanti Lietuvos pilietė Isabella Tobias: „Nėra didesnės garbės, nei atstovauti žydų tautai“

Lietuvos pilietybę gavusi Isabella Tobias ir rusas Ilja Tkačenka ruošiasi debiutui tarptautinėje šokių ant ledo arenoje. Sezoną praleidusi, kaip reikalauja taisyklių reglamentas, pora nuo šiol atstovaus Izraeliui ir, ekspertų manymu, turėtų įsiveržti į geriausių pasaulio čiuožėjų dešimtuką. Anksčiau dėl Lietuvos ašaras liejusi amerikietė dabar liaupsina Izraelį ir teigia, kad nėra didesnės garbės, nei atstovauti žydų tautai.
Isabella Tobias
Isabella Tobias / Alfredo Pliadžio nuotr.

Šie žodžiai, lietuviams, kurie palaikė Lietuvos pilietybės siekusią ir pasiekusią I.Tobias, gali nuskambėti įžeidžiančiai. Iškalbi sportininkė žėrė daugybę komplimentų Lietuvai ir prezidentės Dalios Grybauskaitės dėka įgyvendino trokštamiausią gyvenimo tikslą – dalyvauti olimpinėse žaidynėse. Dabar amerikietė savo karjerą sieja su Izraeliu, bet tikina visada liksianti skolinga Lietuvai. Kita vertus, sportininkė turi žydiško kraujo ir galimybė atstovauti Izraeliui jai – ypatinga.

Nepaisant to, I.Tobias istorija Lietuvoje paliko daug nuoskaudų. Nėra abejonės, kad jei šalies Konstitucijoje neatsiras dvigubos pilietybės įstatymo, antrą kartą užsienio čiuožėjui gauti Lietuvos pilietybę bus kone neįgyvendinama užduotis.

Bet smerkti amerikietės Lietuvos čiuožėjai neskuba. Lietuvos garbę su amerikiete Taylor Tran šokiuose ant ledo ginantis Saulius Ambrulevičius įsitikinęs, kad šioje istorijoje vertėtų padėti tašką ir vertinti tai, ką suLietuvos vėliava iškovojo I.Tobias.

„Jei ne Isabella ir Deividas, mes turėtume didelę skylę Lietuvos dailiajame čiuožime. Jie pirmieji po Povilo ir Margaritos įrašė Lietuvos vardą olimpinėse žaidynėse. Nematau nieko bloga, kad dabar ji atstovaus Izraeliui. Dailusis čiuožimas – mišrių porų avilys. Isabella jokios žalos mūsų valstybei nedaro“, – teigė S.Ambrulevičius.

I.Tobias ir rusas I.Tkačenka jau šį sezoną taps Lietuvai atstovaujančios naujosios poros konkurentais. Lietuvis neabejoja, kad tarptautinėje arenoje ši pora gali sulaukti didelės sėkmės: „Isabella – labai stipri čiuožėja, o Ilja turi sukaupęs labai daug patirties. Jie turi visas galimybes būti stipriausių pasaulio čiuožėjų gretose.“

VIDEO: Isabella Tobias lietuviškai ištarė priesaiką Lietuvos Respublikai

Likimas suvedė prieš šešerius metus

Kartais turi grįžti atgal, kad žengtum į priekį. 2008-ųjų vasarą I.Tobias ir I.Tkačenka susitiko pirmą kartą ir troško kartu siekti šokių ant ledo karjeros, rašė ice-dance.com.

S.Ambrulevičius: „Jei ne Isabella ir Deividas, mes turėtume didelę skylę Lietuvos dailiajame čiuožime. Jie pirmieji po Povilo ir Margaritos įrašė Lietuvos vardą olimpinėse žaidynėse.“

„Kai Ilja nusprendė, jog nori čiuožti kartu su manimi, buvau pats laimingiausias žmogus pasaulyje“, – pasakojo I.Tobias. Bet amerikietės svajonė neišsipildė. Po šešių mėnesių kartu pora pasuko skirtingais keliais.

Kelią jiems užkirto pilietybės problema.

„Treneris nusprendė, kad Iljai bus geriausia susirasti partnerę iš Rusijos. Tai mane labai įskaudino ir man labai ilgai buvo liūdna. Kai dabar žiūriu į praeitį, viską matau kitomis akimis. Pati susidūriau su pilietybės iššūkiu, puikiai žinau, kaip sunku gauti kitos valstybės pasą“, – teigė I.Tobias.

Vienas pajėgiausių Rusijos čiuožėjų tuomet stojo į porą su savo šalies atstove Jekaterina Riazanova.

I.Tobias karjeros vingiai nukrypo į Gruziją. Kelerius metus šokių ant ledo pasaulyje ji čiuožė kartu su Otaru Jeparidze. 2010-aisiais amerikietė įsisiautė į lietuvišką skraistę. Ėmė treniruotis su lietuviu Deividu Stagniūnu ir po keturių sezonų, praleistų kartu su mūsų šalies atstovu, sulaukė išskirtinio palaikymo Lietuvoje. Šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmą kartą būtent I.Tobias išimties tvarka suteikė Lietuvos pilietybę ir šokių ant ledo duetas galėjo dalyvauti Sočio žiemos olimpinėse žaidynėse.

„Kai išgirdau, kad prezidentė suteikia man pilietybę, maniau tai pokštas. Su Deividu buvome labai dėkingi Lietuvai, likusį sezoną skraidėme ant sparnų“, – prisiminė čiuožėja.

Turiu žydiško kraujo ir žydų giminaičių tiek iš mamos, tiek iš tėvo pusės. Izraelis – mano protėvių žemė. Nėra didesnės garbės nei ginti žydų valstybę.

Į pilietybės klausimą dabar I.Tobias žvelgia filosofiškai. Ji mano, kad olimpinėse žaidynėse turėtų būti leista startuoti skirtingų pilietybių atstovams.

„Vis daugiau ir daugiau porų dailiajame čiuožime yra mišrios. Labai viliuosi, kad olimpinės taisyklės ateityje bus tokios, kaip pasaulio ar Europos čempionatuose, kur reglamentas leidžia dalyvauti skirtingų pilietybių atstovams. Be to, aš tikrai manau, kad tokios mišrios poros atspindi olimpinių žaidynių principą – pasaulinę vienybę“, – teigė I.Tobias.

Sočyje Lietuvai atstovaujanti pora olimpinėse žiemos žaidynėse liko septyniolikta, bet pasirodymas Sočyje čiuožėjams reiškė svajonės išsipildymą.

„Už olimpinę patirtį aš būsiu dėkinga visą gyvenimą. Mes nesiekėme konkretaus rezultato ar vietos, mes tiesiog mėgavomės kiekviena tokio įspūdingo ir nepamirštamo įvykio akimirka. Olimpinės žaidynės man – kur kas daugiau nei rezultatas“, – mintimis dalijosi ji.

I.Tobias: „Kai Ilja nusprendė, jog nori čiuožti kartu su manimi, buvau pats laimingiausias žmogus pasaulyje.“

Iš Egipto į Detroitą

Prabėgus vos keliems mėnesiams po olimpinių žaidynių ir pasirodymo pasaulio čempionate D.Stagniūnas pareiškė, kad dėl traumų baigia savo sportinę karjerą. Bet tokio paties žingsnio Lietuvos piliete tapusi amerikietė žengti nenorėjo. Ir tuomet likimas ją vėl suvedė su rusu I.Tkačenka.

„Visada maniau, kad Ilja – vienas talentingiausių vyrų šokiuose ant ledo. Tai buvo pirmas žmogus, apie kurį pagalvojau norėdama tęsti karjerą. Ir viskas susidėliojo tiesiog tobulai. Man tikrai labai pasisekė“, – džiaugėsi sportininkė.

„Deividas ragino nepasiduoti, nors man buvo labai sunku. Kelias savaites net nesitreniravau. Buvau išsigandusi, juk dailųjį čiuožimą taip myliu. Ir tik vėliau man pasitaikė galimybė išbandyti jėgas su Ilja. Su juo kartu dirbame vos savaitę. Neturėjau kito pasirinkimo! Iki paskutinės minutės tikėjausi, kad Deivido sveikatos problemos pakryps į gera ir mes galėsime kartu čiuožti. Deja...“ – 15min.lt praėjusiais metais sakė I.Tobias.

Rusijos atletas, sulaukęs pasiūlymo išmėginti jėgas su šviesiaplauke čiuožėja, nedvejojo: „Išsiskyriau su Katia (Jekaterina – buvusi I.Tkačenkos partnerė – aut. past.). Nežinojau, ką veikti toliau – sportuoti ar pradėti trenerio karjerą.

Savo gimtinėje stačiau choreografijas čiuožėjų poroms. Kai išvykau atostogauti į Egiptą, sulaukiau trenerio Igorio (I.Špilbandas – buvęs I.Tobias ir D.Stagniūno treneris) skambučio su pasiūlymu čiuožti kartu su Isabella. Žinojau, kad ji labai talentinga mergina, o Igoris – geriausias pasaulyje treneris, todėl aš sutikau ir iškart skridau į Detroitą“, – pasakojo I.Tkačenka.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Deividas Stagniūnas ir Isabella Tobias
AFP/„Scanpix“ nuotr./Deividas Stagniūnas ir Isabella Tobias

Praeities klaidos

Naujoji šokių ant ledo pora kartu treniruojasi ilgiau nei metus, tačiau praėjusį sezoną negalėjo startuoti tarptautinėse šokių ant ledo varžybose. ISU reglamentas poroms, pakeitusioms atstovaujamą šalį, leidžia varžytis tik po vienerių metų.

Iki paskutinės minutės tikėjausi, kad Deivido sveikatos problemos pakryps į gera ir mes galėsime kartu čiuožti. Deja...

Duetas neslepia, kad yra ištroškęs varžybų ir su nekantrumu laukia savo debiuto. Pora nusprendė atstovauti Izraeliui ir tai nustebino daugelį. Bet I. Tobias tam turi paaiškinimą:

„Turiu žydiško kraujo ir žydų giminaičių tiek iš mamos, tiek iš tėvo pusės. Izraelis – mano protėvių žemė. Nėra didesnės garbės nei ginti žydų valstybę. Valstybę su tokia siela ir istorija.“

Visą savo karjerą Rusijai atstovavęs I.Tkačenka dabar sieks pergalių su naujos šalies vėliava: „Tai – naujas žingsnis mano karjeroje. Džiaugiuosi, kad viską pradedu iš naujo. Padarysiu viską, ką galiu geriausiai, atstovaudamas Izraeliui.“

I.Tobias įsitikinusi, kad niekas gyvenime nevyksta be priežasties. Tuo metu I.Tkačenka prisipažįsta, kad prieš šešerius metus priėmė klaidingą sprendimą.

„Aš manau, kad anuomet nečiuožti su Isabella buvo mano klaida. Kita vertus, kitaip gal net nebūčiau sutikęs savo žmonos (šypsosi). Esu laimingas, nes gyvenimas man suteikė galimybę tą klaidą ištaisyti ir išbandyti jėgas su Isabella“, – atviravo čiuožėjas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius