Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Taip rusai dar nesijautė – iš olimpiados išmesta tauta Maskvoje priima Europos čiuožimo elitą

Rusai – išdidi tauta. Šalis didžiuojasi organizuodama didžiausius pasaulio sporto renginius. Artėja viena tokia šventė, kurioje šeimininkai savo pačių tvirtovėje pasijus ganėtinai nepatogiai. Rusai rengia čempionatą, kuris vadinamas generaline olimpinių žaidynių repeticija, nors patys yra atstumti nuo olimpinės šeimos. Dailiojo čiuožimo karaliams atėjo ne patys maloniausi laikai.
Jevgenija Medvedeva
Jevgenija Medvedeva / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Geriausi mūsų žemyno dailiojo čiuožimo meistrai susikrovė lagaminus kelionei į Maskvą. Jau rytoj Rusijos sostinėje startuoja Europos čempionatas. Tai – paskutinės ir svarbiausios varžybos čiuožėjams, kurie vasarį patrauks į Pietų Korėją ir ten dalyvaus žiemos olimpinėse žaidynėse.

Patiems rusams tai turėjo tapti ypatingu įvykiu, bet nuo tada, kai sulaukė diskvalifikacijos ir buvo išmesti iš olimpinių žaidynių, čempionatas įgijo kiek kitokią prasmę – svečiai atvyksta pas tuos, kurių dopingu paženklinti veidai vis dar žaizdoti, pas tuos, kurie vis dar jaučia nusivylimą, gėdą, pyktį. Rusijos čiuožėjų pyktis gali būti pateisinamas. Tai sporto šaka, kuri beveik neturi dopingo dėmių. Čiuožėjai kenčia tą patį, ką ir visi Rusijos žiemos sporto atstovai. Jie turi sumokėti didelę kainą už svetimas klaidas.

Iki olimpinių žaidynių lieka trys savaitės, bet kas iš Rusijos čiuožėjų su neutralia vėliava vyks į Pietų Korėją neaišku.

„Aš negaliu priimti galimybės varžytis su neutralia vėliava. Aš didžiuojuosi savo šalimi ir noriu ginti Rusijos garbę. Noriu jai atstovauti žaidynėse, nes ši šalis įkvepia mane“, – dar nežinodama, kokį sprendimą paskelbs Tarptautinis olimpinis komitetas kalbėjo didžiausia Rusijos ledo žvaigždė 17-metė Jevgenija Medvedeva. Vargu, ar ji ir dabar ištartų tą patį.

Manoma, kad per Europos čempionatą paaiškės daugiau detalių ir rusai atskleis savo kortas. Netrukus turėtume sužinoti, kurie rusai varžysis su neutralia vėliava. Visi šios šalies ledo meistrai priklauso čiuožimo elitui – olimpinis ledas be Rusijos čiuožėjų tas pats tarsi patiekalai be druskos ir pipirų.

Noriu, kad rusai būtų mūsų sporte. Aš manau, kad būtų labai keista jų neturėti

Rusija, tiksliau Rusijos atstovai, pretenduoja į visus tris medalius moterų varžybose. Gali nutikti ir taip, kad auksą komandinėse varžybose iškovos Olimpinė rinktinė. Jeigu ją sudarys rusai, ši komanda bus neabejotina favoritė triumfuoti Pietų Korėjoje.

Sovietų Sąjungos ir Rusijos porinio čiuožimo atstovai nuo 1964-ųjų olimpinio aukso nelaimėjo tik vieną kartą. Netrūksta žvaigždžių ir šokiuose ant ledo, bet šioje kategorijoje, kaip ir vyrų, medaliai rusams Pietų Korėjoje nėra prognozuojami.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jevgenija Medvedeva
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jevgenija Medvedeva

„Noriu, kad rusai būtų mūsų sporte. Aš manau, kad būtų labai keista jų neturėti“, – pripažįsta Nathanas Chenas, vienintelis amerikietis, turintis realų šansą tapti olimpiniu čempionu.

Rusijos įtaka dailiajame čiuožime milžiniška, o Rusijos lygis neįtikėtinai aukštas. Atimk iš čiuožimo rusus, atimsi ir dalelę žavesio.

Bet grįžkime prie Europos čempionato reikalų. Tai bus pati geriausia proga žiūrovams pamatyti olimpinio sezono generalinę repeticiją. Ant Maskvos ledo išvysime daugybę žvaigždžių ir neabejotinai didžiausia iš jų taps Jevgenija Medvedeva.

Rusės užkurs didžiausią intrigą

Dailusis čiuožimas vienu aspektu yra tikrai išskirtinė sporto šaka. Ji mėgstama tų, kurie šiaip sportu nesidomi. Sportą ir meną sujungiantis čiuožimas dievinamas Rusijoje. Tai ir populiariausias žiemos hobis rusams. Žvelgiant į jaunąją kartą darosi akivaizdu, kad ši šalis dailiajame čiuožime dominuos dar daugybę metų.

Rusai visada užpildo arenas ir jeigu čempionatas vyksta jų šalyje, dėl sėkmės abejoti neverta. Europos čempionatą Rusija rengia tik antrą kartą istorijoje, bet „Megasport“ arenoje pakankamai neseniai vyko pasaulio čempionatas ir jis tikrai buvo įspūdingas.

Viena įdomiausių Europos čempionato intrigų užvirs moterų varžybose. Pirmą kartą akis į akį stos dvi rusės – geriausia pasaulio čiuožėja J.Medvedeva ir šį sezoną titulus raškanti Alina Zagitova.

Pasaulio rekordininkė, Europos ir pasaulio čempionė J.Medvedeva daugiau nei du mėnesius gydėsi traumą, todėl iš anksto kabinti jai auksą būtų per drąsu. Situacija pasikeitė. Dar sezono pradžioje atrodė, kad ši neįtikėtino talento mergina nesutiks savo kelyje didesnio pasipriešinimo, bet trauma ir konkurentės išsišokimai sujaukė prognozes.

A.Zagitova triumfavo ir „Didžiojo prizo“ finale, ir Rusijos čempionate. Ekspertai nebenustebtų jos sėkme ir Maskvoje. Rusijos federacija vakar pranešė, kad Ženia (taip vadinama J.Medvedeva) visiškai pasveiko ir yra puikiai pasirengusi čempionatui. Vadinasi, mūsų laukia tikras desertas moterų varžybose.

VIDEO: B.ESP(HD). Alina ZAGITOVA Алина Загитова FS - 2017 Grand Prix Final

Vyrų varžybose jau šeštojo iš eilės titulo sieks ispanas Javieras Fernandezas. Visų laikų rekordininkas pranešė, kad po olimpinių žaidynių baigs savo karjerą. Šis sezonas jam kol kas klostosi lyg amerikietiški kalneliai – vienose varžybose jis pasirodo kaip tikras čempionas, o kitose lyg būtų čiuožimo vidutiniokas. Įdomu, kaip šiam ispanui seksis Rusijoje ir juo labiau Pjongčange.

Šį sezoną netikėtai suspindo Izraelio atstovo Alexei Byčenko žvaigždė – jam jau 30 metų, bet šis vyrukas Maskvoje mes iššūkį visiems varžovams.

Šokiuose ant ledo būsimi čempionai kaip ir aiškūs – jei nenutiks kažko netikėto, auksą iškovos Gabriella Papadakis ir Guillaume‘as Cizeronas. Tai šio sezono pasaulio rekordininkai. Rimčiausi jų konkurentai yra kanadiečiai, todėl šių porų tarpusavio akistata jau įvyks tik Pietų Korėjoje.

Dėl aukso porų varžybose susigrums rusai Jevgenija Tarasova ir Vladimiras Morozovas, Ksenia Stolbova ir Fedoras Klimovas bei prancūzai Vanessa James ir Morganas Cipresas. Gana netikėtai į Maskvą neatvyks vieni favoritų Vokietijos pora Aliona Savčenko ir Bruno Massotas.

Mūsų komanda labai jauna, todėl pagrindinis čiuožėjų tikslas – garbingai atstovauti Lietuvai

Lietuvių debiutas

Šokių ant ledo varžybose Lietuvai turėjo atstovauti Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius, bet amerikietė per ledo šou Lietuvoje patyrė traumą ir pasveikti nesuspėjo. Juos keičia jaunieji Lietuvos šokėjai ant ledo.

19-mečiui Deividui Kizalai ir 18-metei Guostei Damulevičiūtei Europos čempionatas Maskvoje bus pirmasis karjeroje. Jie debiutinę kovą pradės sausio 19 d.

Pora šiam čempionatui rengėsi Oberstdorfe (Vokietija), kur juos treniravo Rostislavas Sinicinas. Jis, beje, Turino olimpinėms žaidynėms rengė ir Povilą Vanagą bei Margaritą Drobiazko.

18-metei E.Kropai Europos čempionatas bus antrasis, šioms varžyboms ji rengėsi Kaune. Maskvoje jos pasirodymas – sausio 18 d.

„Mūsų komanda labai jauna, todėl pagrindinis čiuožėjų tikslas – garbingai atstovauti Lietuvai ir parodyti viską, ką jie sugeba,“ – kokius tikslus kelia čiuožėjams, pasakojo Lilija Vanagienė.

15min.lt pateiks jums karščiausias ir naujausias žinias specialiai iš „Megasport“ arenos Maskvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius