-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Itališkos šv. Velykos: su kiaušiniais ar be jų? Taip, bet su šokoladiniais

Viena gražiausių ir svarbiausių Italijoje švenčių – Velykos. Italai – sveikos virtuvės maniakai, tad pasninkauja kaip tikri praktikuojantys katalikai.
Velykų dovanos, kurias Romoje įprasta dovanoti vaikams
Velykų dovanos, kurias Romoje įprasta dovanoti vaikams / „Tavo Roma“ nuotr.

Likus savaitei iki švenčių Apijaus Latino parapijos Nattivita di Nostro Signore Gesu‘ Cristo bažnyčia sausakimša. Religinės apeigos griežtai surikiuotos pagal tvarkaraštį.

Bet visos šventės Italijos žmonėms tai pirmiausia – gastronominis iššūkis. Stebėkitės, kiek norite, bet Velykas čia labiausia mėgsta vaikai ir jaunimas. Juk Kristaus prisikėlimo šventės metu galima iki soties prisivalgyti kiaušinių. Ir ne bet kokių – šokoladinių.

„Tavo Roma“ nuotr./Vištų skulptūros iš baltojo šokolado
„Tavo Roma“ nuotr./Vištų skulptūros iš baltojo šokolado

Vyresnieji pasirūpina staigmenomis

Per Velykas vyresnioji romiečių karta jaučia pakilimą dėl to, kad Kristus prisikėlė, ir visą savaitę ištikimai meldžiasi, dėkodami už visas žemės gėrybes. Bet niekada nepamiršta, kad atžaloms reikia paruošti šventinį siurprizą – nupirkti kuo didesnį ir gražesnį šokolado kiaušinį.

Jei prieš Velykas užeitumėte į bet kurį Romos barą, jus apakintų spindinčiuose blizgiose pakuotėse klientų laukiančios pintinės, panašios į kalėdinius „cesto“ (it. pintas krepšys). Tik jose turinys kitoks, nei per Kalėdas.

„Tavo Roma“ nuotr./Velykinės dovanėlės su papuošalais
„Tavo Roma“ nuotr./Velykinės dovanėlės su papuošalais

Akį traukia ryškiaspalvės figūros iš baltojo ir juodojo bei pieniškojo šokolado. Tai dailios skulptūros – avinėliai, vištos, bažnyčios varpai ir visokios kitokios dekoratyvios Šv. Velykų puošmenos. Pintame krepšyje galima rasti ir šventinį pyragą „colomba“ (it. balandis).

„Tavo Roma“ nuotr./Velykų pyragas „colomba“ simbolizuoja taikos balandį
„Tavo Roma“ nuotr./Velykų pyragas „colomba“ simbolizuoja taikos balandį

Jo forma primena skrendantį išskleistais sparnais balandį. Tai taikos „pace“ (it. taika) ženklas, kuris yra kiekvienų katalikiškųjų Šv. Mišių reikšminga dalis, kai parapijiečiai vienas kitam paspaudžia ranką ir palinki taikos.

Nuo Kalėdų „panettone“ ir „pandoro“ pyragas skiriasi cukruotu paviršiumi ir forma.

Bet labiausiai šiomis dienomis prekybos centruose, butikuose ir baruose stebina vienas už kitą gražiau dekoruoti šokoladiniai kiaušiniai. Viename Romos bare teko matyti 1, 5 metro aukščio spalvoto cukraus grožybėmis išpuoštą juodojo šokolado kiaušinį.

Velykinės tradicijos ir patiekalai

Kai prieš dvidešimt metų mano šeima atvyko į Italiją, stebėjausi, kad Velykų valgiaraštis nė kiek nepanašus į mūsiškį. Ant velykinio italų stalo nerasite margučių. Jie apskritai nemėgsta kiaušinių, nes tai, pasak dietologų, didžiausiu cholesterolio kiekiu gąsdinantis produktas.

Mano močiutė kasmet pasakodavo istoriją, kad vienas ištikimai pasninkavęs ūkininkas per šventes suvalgė 20 kiaušinių ir numirė. Mums tai skambėjo visai natūraliai, nes per Velykų pusryčius visi padaugindavome kietai virtų kiaušinių.

Paprastai kiaušinius šeimininkės naudoja kepiniams, kaip sudėtinę dalį, arba su įvairiomis daržovėmis kepa omletus. Kiaušiniai Italijoje kainuoja mažiau nei Lietuvoje.

Mano šeimoje Dzūkijoje Šv. Velykų išvakarėse svogūnų lukštais nudažytais kiaušiniais dalindavosi giminės. Dzūkija garsėjo įvairiausiais kiaušinių daužymo ritualais, kurie perduodami tėvų vaikams. Jiems marginti kiaušinius – įdomus užsiėmimas.

Kitas šeimoje gyvavęs „ritualas“ – persivalgyti kiaušinių. Mano močiutė kasmet pasakodavo istoriją, kad vienas ištikimai pasninkavęs ūkininkas per šventes suvalgė 20 kiaušinių ir numirė.

Mums tai skambėjo visai natūraliai, nes per Šv. Velykų pusryčius visi padaugindavome kietai virtų kiaušinių. Jie buvo daužomi ir valgomi pusryčių metu su majonezu ir krienais, su maltos mėsos „zuikiu“ ir su veršiena, mieline duona ir apelsinų žievelėmis paskaninta saldžia varške.

„Tavo Roma“ nuotr./Įvairaus dydžio kiaušiniai laukia pirkėjų
„Tavo Roma“ nuotr./Įvairaus dydžio kiaušiniai laukia pirkėjų

Tuo tarpu Italijoje šeimininkės Velykoms prieš gerą mėnesį pas savo mėsininką užsisako jauną avinėlį. Perka jį dieną prieš šventes ir kepa orkaitėje su rozmarinu. Tai – svarbiausias velykinių pietų patiekalas.

Apeninų pusiasalio gyventojai šventai tiki, kad juodasis šokoladas yra vaistas nuo visų ligų. Labiausiai – nuo Alzheimerio

Tačiau visi švenčių patiekalai nublanksta prieš tą momentą, kai kuris nors iš vaikų išvynioja iš blizgaus popieriaus kiaušinį ir jį sulaužęs pradeda ragauti. Paprastai vaikai dievina pieniško šokolado kiaušinius, o suaugę italai renkasi juodojo šokolado kiaušinį, kurio sudėtyje yra 70 proc. šokolado.

Apeninų pusiasalio gyventojai šventai tiki, kad juodasis šokoladas yra vaistas nuo visų ligų. Labiausiai – nuo Alzheimerio ligos, nes skatina smegenų veiklą ir saugo mūsų organizmo ląsteles nuo vėžinių susirgimų.

Italai dievina šokoladą ir todėl, kad jis, lyg alyvuogių aliejus, stabdo senėjimo procesą ir teigiamai veikia nuotaiką. Todėl Šv. Velykų metu Italijoje suvartojami didžiuliai kiekiai juodojo šokolado. Tuo labiausiai džiaugiasi šokolado gamintojai.

Vaikams italai dovanoja kiaušinį dar ir dėl to, kad jiems įdomus viduje šokoladiniame kiaušinyje slypintis siurprizas. Šių dienų šokoladuose vaikai paprastai randa pliušinius meškiukus, „Lego“ konstruktorius ir dėliones. Kuo didesnis kiaušinis , tuo didesnis ir sudėtingesnis siurprizas jo viduje.

„Tavo Roma“ nuotr./Romos Satrico gatvėje
„Tavo Roma“ nuotr./Romos Satrico gatvėje "Majo" bendrovė parduoda 3 kiaušinius už 5 eurus

Išnuomota parduotuvė... velykiniams kiaušiniams

Prieš kelias dienas mūsų Apijaus Latino kvartale Satrico gatvės vienos parduotuvės vitrinoje atsirado užrašas: „Negozio in affitto“ – (it. parduotuvė išnuomota), bet tik Šv. Velykų periodui.

Už tris kiaušinius prašoma vos 5 eurų, kai tuo tarpu prekybos centruose vieno šokoladinio kiaušinio kaina siekia nuo 5 – 15 eurų. Todėl prie šios laikinai išnuomotos parduotuvės rikiuojasi mamų ir tėčių eilė.

Pasirodo, garsi Kampanijos regiono įmonė „Majo“ savaitę prieš Šv. Velykas išsinuomoja įvairiuose Italijos didmiesčiuose laikinas parduotuves ir ten parduoda gerokai didesnį kiekį kiaušinių nei gimtajame Avelino mieste.

Mažoje parduotuvėje Romoje tereikia pasakyti, ar pageidaujate rožiniame ar žydrame popieriuje suvynioto kiaušinio. T.y. kokios lyties atžalai dovanosite šokolado kiaušinį, nes pagal spalvą į vidų įdedamas berniukams arba mergaitėms skirtas siurprizas. Sumokėję vos 5 eurus, jau gabenate į namus dovanas trims atžaloms.

Idėjos gaminti šokolado kiaušinius, kaip Šv. Velykų dovaną, autoriai – britų šokolado „Cadbury“ įmonė, kuri pirmąjį šokolado kiaušinį pagamino XIX amžiaus antroje pusėje. Iki tol stručio kiaušinius švenčių proga dažydavo tik Pietų Afrikos gyventojai.

Amžiaus pabaigoje ši brolių Cadbury įmonė jau gamino apie dvidešimt rūšių velykinio šokolado ir prieš šventes sudarydavo „Cadbury Brothers List“ klientų, pageidaujančių šokolado kiaušinių, sarašą.

Tačiau tik 2005-aisiais metais „šokolado“ broliai iš šveicarų pasisavino pieniškojo šokolado receptą. Šokoladas visada puikiai tiko dovanoms, o kiaušinis nuo neatmenamų laikų simbolizavo gyvybę.

Kristaus prisikėlimo proga po ilgo pasninkavimo žmogaus organizmas praranda daug jėgų. Sveikatingumo maniakai italai šokoladinio kiaušinio idėją pasisavino dar pagyvindami ją siurprizu. Dabar tai – neatsiejamas dalykas nuo Velykų Romoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius