Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nemokamų muziejų diena Italijoje. Ką siūlo Roma?

Sakoma, kad viešnagė Romoje įsimins, kada tik į ją atvyksite. Tačiau, jei tik yra galimybė, kelionę į Italiją planuokite mėnesio pradžioje, nes Romos Koliziejus, Domus Aurea ar Burgesių galerija bei visi kiti šalies valstybiniai muziejai kiekvieną pirmąjį mėnesio sekmadienį lankomi visiškai nemokamai.
Roma
Romos koliziejus / 123rf.com nuotr.

Visų Italijos valstybinių muziejų sąrašas yra čia, jį sudaro 373 objektai. Vien šalies sostinėje galima nemokamai aplankyti apie 50 objektų. Išsirinkti sunku, tad dalinamės savo patirtimi.

15min / Raimondos Mikalčiūtės nuotr./Tolimesni darbai numatyti koliziejaus viduje
15min / Raimondos Mikalčiūtės nuotr./Romos koliziejaus viduje

Koliziejus ir Romos forumas

Taip, šiuos Romos simbolius galima aplankyti nemokamai, kas įprastai kainuoja 16 Eur. Koliziejus dirba nuo 8.30 val. ryto. Atsistojus į eilę valanda anksčiau, nei atsidaro kasa, dar spėsite aplankyti ir kitus valstybinius muziejus, kurių dauguma dirba ilgiau nei įprastą sekmadienį.

Wikipedia.com/„Domus Aurea“
Wikipedia.com/„Domus Aurea“

Domus Aurea

Muziejaus pavadinimas „Domus Aurea“ lotynų kalba reiškia Auksinis namas. Tai yra Romos imperatoriaus Nerono rūmai, statyti įdomiu laikotarpiu – po didžiojo Romos gaisro 64 mūsų eros metais, ir keletas metų prieš imperatoriaus savižudybę 68-aisiais.

Domus Aurea pavadinimas šiandien taikomas prabangiems poilsio, rekreacinėms zonoms kilo būtent nuo šio, prieš du tūkstantmečius statyto milžiniško pramogų komplekso su 300 kambarių ir dar ketvirtadaliu tiek erdvės miegamiesiems kambariams. Kai kurios komplekso liekanos atidarytos lankyti vos prieš dvejus metus.

Wikipedia.com/Tiziano. Amor Sacro y Amor Profano (Galería Borghese, Roma)
Wikipedia.com/Tiziano. Amor Sacro y Amor Profano (Galería Borghese, Roma)

Galleria Borghese

Čia lankykitės pirmiausia, jeigu meno kūriniai domina labiau negu antikiniai pastatų griuvėsiai. Galeriją rasite trečiame pagal dydį viešajame miesto parko komplekse vadinamu Borghese Vila.

Čia sukaupta turtinga įvairių laikotarpių meno kūrinių kolekcija, kurios turinys diktuoja savininko kardinolo Scipionės Borgezės skonį. Čia rasite tokius meno kūrinius, kaip: Lorenzo Bernini, dažnai vadinamo antruoju didžiausiu Europos skulptoriumi po Mikelandželo, darbus, vieną garsiausių Ticiano Večelio paveikslą „Dangiškoji ir žemiškoji meilė“, vieną Rafaelo ir Karavadžo šedevrą.

Svarbu žinoti, kad norint patekti į galeriją ne tik nemokamai, bet ir paprastą dieną, reikia registruotis muziejaus tinklalapyje nurodytais kontaktais. Rezervacija kainuoja 2 Eur. Be to, galerijoje vienu metu priimama ne daugiau nei 300 lankytojų.

Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea (GNAM)

Tai yra modernaus meno muziejaus meka tame pačiame Borghese vilos parke. Įspūdingo dydžio muziejaus rūmuose yra 55 ekspozicijų salės viename pastate talpinančios didžiausią Italijoje modernaus meno kolekciją. Čia rasite ne tik didžiųjų italų futurizmo atstovų, kaip Džakomo Bala, Umberto Bočoni, ar neoklasikinės skulptūros Antonijus Kanova meistrų darbus, bet ir garsiausius pasaulinio vardus, kaip Klodas Monė, Van Gogogas, Gustavas Klimtas.

Wikipedia.com/Nacionalinė modernaus meno galerija (it. Galleria nazionale darte moderna)
Wikipedia.com/Nacionalinė modernaus meno galerija Romoje (it. Galleria nazionale darte moderna)

Etruscan muziejus

Jeigu dar tą patį sekmadienį spėsite, užsukite į visai šalia Modernaus meno galerijos esantį archelogijos Etruscan muziejų. Manierisinės architekūros muziejaus pastatas Villa Giulia XVI a. buvo skirtas popiežiui Jonui III. Vila išliko popiežiaus valdžioje iki Italijos susivienijimo, kuris turėjo įtakos šio muziejaus įkurimui. Čia eksponuojami Senovės Romos archeologiniai radiniai. Muziejų garsina Vi a. pr. Kr. Etruskų civilizacijos vakarieniaujančių jaunikio ir nuotakos skulptūra vadinama Sutuoktinių sarkofagu (it. Sarcofago degli Sposi).

Wikipedia.com/Sutuoktinių sarkofagas, garsinantis Etruscan muziejų
Wikipedia.com/Sutuoktinių sarkofagas, garsinantis Etruscan muziejų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius