Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavojingiausi kvartalai Romoje? Ten, kur pigūs viešbučiai

Ar Italija – saugi valstybė? Ar Roma – saugus miestas? Tie, kurie bus prisiskaitę knygų ir prisižiūrėję filmų apie mafiją ištars garsų „ne“. Esą pasivaikščiojimas naktį po Palermą beveik garantuotai baigsis susidūrimu su iki dantų ginkluotais banditais.
Turistai Romoje
Turistai Romoje / 123rf.com

Pragyvenęs Italijoje 20 metų atsakysiu „taip, čia saugu“, nes man (beveik) niekada nieko neatsitiko. Specialiai išvaikščiojau skersai ir išilgai Palermą vieną šiltą šeštadienio naktį ir grįžau į viešbutį sveikas. Ir šiek tiek nusivylęs: mafijos nesutikau.

Roma su 343 žmogžudystėmis per dešimt metų yra 20 kartų saugesnis miestas už Maskvą, 17 kartų už Niujorką ir 5 kartus – už Londoną.

Prieš išvykdami į Italiją dėl visa ko žvilgtelėkime į „Eurostat“ duomenis ir padarykime porą išvadų. Didžiausia galimybė, grubiai tariant, „gauti peilį“ į pašonę yra vis tik namuose: 2012 metais 100 tūkst. gyventojų Lietuvoje teko beveik 7 nužudymai.

„Cosa Nostra“ šalyje tikimybė būti nužudytam mažesnė 7 kartus: 1 žmogžudystė 100 tūkst. gyventojų.

Roma su 343 žmogžudystėmis per dešimt metų yra 20 kartų saugesnis miestas už Maskvą, 17 kartų už Niujorką ir 5 kartus – už Londoną. Tikimybė atsidurti už grotų mafijozų šalyje yra vidutiniškai maža, nes čia 100 tūkst. gyventojų tenka kiek daugiau nei 100 įkalintų asmenų (beje, daugiausiai užsieniečių). Lietuvoje šis skaičius yra 300 % didesnis, ir kalėjimuose laiką leidžia daugiausiai vietiniai.

Tiek neįtikėtinos statistikos. Bet dėl visa ko pabandykime pasiaiškinti, kuris Italijos miestas yra pavojingiausias vidutinio žioplumo turistui. Ir čia vėl laukia netikėtumai. Štai miestų, kuriuose užregistruota daugiausiai nusikaltimų, pirmasis septynetas:

1. Milanas

„Scanpix“/AP nuotr./Milano gatvėmis rieda beveik 90 metų senumo tramvajai
„Scanpix“/AP nuotr./Milano gatvėmis rieda beveik 90 metų senumo tramvajai

2. Riminis

123rf.com/Riminis
123rf.com/Riminis

3. Bolonija

123rf.com/Bolonija
123rf.com/Bolonija

4. Turinas

123rf.com/Turinas
123rf.com/Turinas

5. Roma

Fotolia.com nuotr./Moor fontanas Romoje
Fotolia.com nuotr./Moor fontanas Romoje

6. Genuja

„Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr./Viesulas ir audra Genujoje
„Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr./Viesulas ir audra Genujoje

7. Florencija

123rf.com/Florencija
123rf.com/Florencija

„Cosa Nostra“ sostinė Palermas? 32 vietoje. „Camorra“ sostinė Neapolis? 36 vietoje. Todėl vykstantiems į mados ir finansų sostinę Milaną neverta atsipalaiduoti: kriminogeniniu požiūriu tai pats „karščiausias“ Italijos miestas. Nors vaikščiojant po milijonierių mėgstamą „auksinį“ Milano mados kvadratą gresiančio pavojaus nuojauta anaiptol nesmaugia.

Roma pavojinga žiopliams (ir taupantiems)

Italijos sostinė atsilieka nuo mados sostinės beveik 2000 nusikaltimų, tenkančių 100 tūkst. gyventojų. Tačiau užsisvajoti ties Antikos griuvėsiais Imperijos forumų gatvėje (via Fori Imperiali) arba Susitaikymo gatvėje (via della Conciliazione) prieš šv. Petro baziliką neverta. Roma turi savo nusikaltimų specifiką, ji itin pavojinga atsipalaidavusiems ir norintiems smarkiai sutaupyti.

Sostinėje ženkliai kyla kišenvagių veiklos kreivė (nusikaltimų padaugėjo 75 proc.) ir vagysčių iš automobilių (padaugėjo 29,5 proc). Ką tai reiškia? Jeigu metro stotelėje traukinio laukiate užsimetę ant peties kuprinę su pinigais, vadinasi, jūs jau beveik esate juodosios kišenvagių statistikos eilutėje. Jeigu palikote automobilį nesaugomoje aikštelėje su pilna bagažine asmeninių daiktų, vadinasi, jūs savo noru didinate vagysčių iš automobilių procentų kreivę.

Žodis „turistas“ yra žodžio „optimistas“ sinonimas.

Žinoma, Romos centre saugomas garažas, kurio darbuotojai atsako už jūsų automobilio saugumą, yra brangus malonumas. Palikti nakčiai vidutinio dydžio transporto priemonę kainuos tiek, kiek kainuotų dviese pavakarieniauti picerijoje. Bet žodis „turistas“ yra žodžio „optimistas“ sinonimas.

Turistas tikisi, kad nieko neatsitiks, nes Stokholme tai nieko neatsitiko. Turistas – optimistas paprastai nedraugauja su matematika, ir skaičius 15 milijonų (tiek keliautojų apsilanko per metus Romoje) jam nieko nesako.

Paskui įvyksta štai kas: taupus turistas – optimistas tampa turistu – pesimistu: po to, kai randa šalia prekybos centro paliktą mašiną be daiktų. Jam (ir kitiems, girdėjusiems jo pasakojimą) Roma, be abejo, tampa pasauline vagių ir nusikalstamumo sostine.

Pavojingiausi Romos kvartalai

Amžinajame mieste taupuoliams dažnai tenka susimokėti du kartus. Pirmą kartą – už pigų viešbutį. Antrą kartą – už pigaus viešbučio pasekmes.

Kur Romoje yra pigiausia nakvynė? Atsakymas: ten, kur nakvynė yra pati nesaugiausia. Apklausų bendrovės „Censis“ duomenimis Eskvilino (it. Esquilino) rajonas yra pats nesaugiausias Romoje.

Tai tokia gana nemaža ir labai chaotiška teritorija aplink centrinę geležinkelio stotį „Termini“. Būtent čia įsikūrę viešbučiai ir svečių namai kainuoja vidutiniškai nebrangiai arba labai nebrangiai. Čia bet kuriuo paros metu šmėžuoja būriai įtartinai atrodančių užsieniečių iš pietinių planetos pakraščių.

Naktį stoties apylinkės tampa benamių, kuriuos romiečiai vadina barboni, masinės nakvynės vieta. Eskvilinas dar vadinamas Romos China Town – kinų miestu, kuriame šeimininkauja kinų mafija.

Pietrytinį Romos rajoną Torbelamonaka (it. Tor Bella Monaca) antimafijos rašytojo Roberto Saviano skaitytojai praminė Italijos sostinės „Gomora“. Jis išgarsėjo kaip kvaišalų sandėliavimo ir skirstymo centras. Narkomafija čia jaučiasi taip saugiai, jog nevengia organizuotų išpuolių prieš policijos komisariatą. Čia irgi yra viešbučių, jie kainuoja ne itin brangiai.

Nelabai toli nuo Torbelamonakos yra San Bazilijaus (it. San Basilio) kvartalas. Labai taupantys čia suras kur nebrangiai pernakvoti ir sutaupys picai. Tačiau nepatirs nei didelių estetinių emocijų, nei jausis labai saugiai. Tai vienas pavojingiausių Romos kvartalų, kurį vietiniai gyventojai praminė er bronx de noantri – mūsiškis Bronksas. Ši nerami vietelė išgarsėjo po to, kai 100 specialaus karabinierių korpuso su terorizmu būrys, remiamas karo aviacijos, atakavo narkotikų fabrikėlius.

Štai pavojingiausių Romos rajonų kvartalų sąrašas taupiems ir drąsiems. Ir tiems, kurie negirdėjo itališkos patarlės „uomo avvisato mezzo salvato“ – perspėtas žmogus – beveik išgelbėtas žmogus:

  1. Eskvilinas, centras (Esquilino)
  2. San Bazilijus, rytinis pakraštys (San Basilio)
  3. Korvijalė, pietvakarinis pakraštys (Corviale)
  4. Čentočelė, pietrytinis pakraštys (Centocelle)
  5. Torbelamonaka, pietrytinis pakraštys (Tor Bella Monaca)
  6. Ostjensės geležinkelio stotis, beveik centras (stazione Ostiense)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius