-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pilnametystės šventė Italijoje – lyg prabangios vestuvės

Tarsi antikos laikų termos įrengtos vilos su graikiškomis kolonomis, švytintys baseinai, prabangus restoranas ir padengti stalai daugiau kaip 100 svečių, gyvos muzikos diskoteka, įspūdingas daugiaaukštis tortas ir dovanos – tai būtinos detalės Italijoje, kai švenčiamas 18-asis gimtadienis.
18-asis gimtadienis Italijoje švenčiamas kaip tikros vestuvės
18-asis gimtadienis Italijoje švenčiamas kaip tikros vestuvės / Barboros Jurkevičiūtės nuotr.

Tokia proga ne tik giminaičiai ir klasės draugai, bet ir tėvai be širdies skausmo papurto piniginę. Todėl neretai pilnametystės sulaukusio italo šventė primena prabangias vestuves. O tokios puotos išlaidos kartais siekia iki 10 tūkstančių ir daugiau eurų.

Tokios puotos išlaidos kartais siekia iki 10 tūkstančių ir daugiau eurų.

Klasikinio Imperatoriaus Augusto licėjaus moksleivė Palmira teigia, kad jos pilnametystės šventė giminėms ir tėvams buvo dar svarbesnė, nei vestuvės.

Merginos šeima kilusi iš Kalabrijos regiono, o prabangios gimtadienio ir vestuvių šventės – būtent Pietų Italijos – Kalabrijos, Kampanijos, Apulijos regionų prioritetas.

Pasak Palmiros tėvelių, vestuvių gali būti ne vienerios ir ne dvejos, o aštuonioliktasis gimtadienis – tik vienas. Tėvams jis reikšmingas ir todėl, kad iš karto po jo atžalai suteikiami ypatingi įgaliojimai.

Barboros Jurkevičiūtės nuotr./Vakarėlis dažnai užsitęsia iki ryto
Barboros Jurkevičiūtės nuotr./Vakarėlis dažnai užsitęsia iki ryto

Paaugliai tuomet jau laikomi savarankiškais, gali patys spręsti, kaip jiems pasielgti vienu ar kitu atveju.

Pasak Palmiros tėvų, vestuvių gali būti ne vienos ir ne dvi, o aštuonioliktasis gimtadienis – tik vienas.

Nors iš tikrųjų, pasak pačių moksleivių, tai tik formalus požiūris. Dažniausiai, kokią aukštąją mokyklą pasirinkti, kokiame mieste studijuoti, net tai, kur ir kaip švęsti pilnametystės gimtadienį, sprendžia ne paauglys, o jo tėvai.

Būtent jie skiria ir tam tikrą biudžetą šventei, į kurią, lyg į vestuves, sukviečiami giminaičiai.

Kalabrietė Palmira specialiai savo gimtadieniui siuvosi suknelę pagal išmatavimus pas aukštosios mados dizainerį Romoje. Proginis drabužis tėvams atsiėjo apie porą tūkstančių eurų.

Gimtadienio meniu antikinės vilos patalpose įrengtame restorane svečių maistu rūpinosi garsus Romos šefas. O kelių aukštų tortas buvo pagamintas pagal vieno populiariausio gimtadienių tortų Italijoje – „Mimosos“ deserto su grietinėle ir virtu kremu – receptą.

Nieko keisto, kad į 18-ąjį gimtadienį paprastai kviečiami ir visi jubiliato klasės draugai. Tačiau atvyksta tik tie, kurie jaučia ypatingus draugystės ryšius.

Taigi, jei mokinys populiarus klasėje – ir draugų gimtadienyje bus daug. Nedraugiškas ir nemėgstamas (nesvarbu, kiek investuos tėvai) švęs pilnametystę tik tarp giminių.

Barboros Jurkevičiūtės nuotr./Pilnametystę jaunieji italai švenčia prabangiai
Barboros Jurkevičiūtės nuotr./Pilnametystę jaunieji italai švenčia prabangiai

Išlaidauti tenka ir draugams

Klasės draugo gimtadienis – tai nemažos išlaidos ir draugams. Paprastai renkama tam tikra pinigų suma. Įgaliotasis klasės asmuo perka dovaną, kurios pageidauja pats jubiliatas.

Neretai jubiliejaus svečiams pasiūlomas ir aprangos kodas. Pavyzdžiui, Klasikinio Imperatroriaus Augusto licėjaus moksleivė Carlotta paprašė draugių ir vaikinų apsirengti įvairių spalvų drabužiais, išskyrus juodos, mat ji pati vilkėjo keičiančiu tamsių atspalvių šilko kombinzonu apnuogintais pečiais.

Carlotta, pasak šventėje dalyvavusių draugių, atrodė prabangiai – lyg aukštosios mados manekenė ant podiumo.

Kai gimtadienis vyksta garsių Romos vilų patalpose, reikalaujama vilkėti ilgomis vakarinėmis suknelėmis. Vaikinai vilki smokingais ir puošiasi varlyte po smakru.

Tema diktuoja ir dovanas: pavyzdžiui, Carlotta, kaip ir pageidavo, gavo dovanų Svarovskio kristalų koljė ir „Michael Kors“ naujausio modelio rankinę.

Kito į pilnametystę įžengusio italo Leonardo tėvai atžalai padovanojo „Smart“ automobilį, o Jacopo seneliai į viename Romos teniso kortų vykstančią šventę atgabeno „Harley Davidson“ motociklą.

Barboros Jurkevičiūtės nuotr./Išskirtiniai rūbai ir aplinka – būtini jaunųjų italų gimtadieniuose
Barboros Jurkevičiūtės nuotr./Išskirtiniai rūbai, aplinka ir tortas – būtini jaunųjų italų gimtadieniuose

Šokiai užsitęsia iki ryto

Vis dėlto svarbiausias dalykas moksleiviams – ne dovanos, o smagiai pasilinksminti. O tai reiškia – šokti iki ryto. Jei tėvams pilnametystės šventė – didelis galvos skausmas, tai merginoms ši šventė – madinga suknelė, išraiškinga šukuosena, galimybė išsisiausti diskotekoje.

Į išvaizdą gimtadienių metu ypač kreipia dėmesį vaikinai, kurie Romoje – stilingi lyg modeliai ant podiumo. Šukuosena vakarėliui paprastai rūpinasi patikimas šeimos stilistas.

Barboros Jurkevičiūtės nuotr./Merginos į šventę ateina su specialiai šiai progai įsigytomis suknelėmis
Barboros Jurkevičiūtės nuotr./Merginos į šventę ateina su specialiai šiai progai įsigytomis suknelėmis

Tai taip pat nemaža investicija – paprastai vaikino šukuosena kainuoja apie pusšimtį eurų.

Merginos gimtadienių metu mėgsta vilkėti madingų sezono spalvų sukneles apnuogintais pečiais, renkasi ryškesnį, nei paprastai makiažą, ir investuoja į įspūdingas ilgų plaukų šukuosenas bei brangius auskarus.

Paprastai šventė prasideda kaip įprasta vakarienė Italijoje – aštuntą valandą vakaro. Tačiau ne visi klasės draugai atvyksta į vakarienę laiku, kai kurie specialiai laukia, kol giminaičiai ir jubiliato tėvai pavakarieniaus ir išvyks į namus.

Gėrimus bare reikia pirkti už savo pinigus – alkoholiu jubiliatas savo svečių nevaišina.

Tuomet prasideda diskoteka ir galima linksmintis, ragaujant kokteilius bei šokant. Tačiau alkoholinių gėrimų vartojimas net pilnametystės švenčių metu Italijoje nepopuliarus.

Jei kompanijoje yra nepilnamečių, jiems stipresni gėrimai apskritai draudžiami.

Be to, gėrimus bare reikia pirkti už savo pinigus – alkoholiu jubiliatas savo svečių nevaišina.

Tuo metu konditerijos siūlomus skanumynus Italijoje jaunimas tikrai mėgsta. Tortas paprastai užsakomas prieš kelis mėnesius garsioje „pasticeria“ – (konditerija).

Vidurnaktį jis iškilmingai supjaustomas, jaunimui dainuojant „Tanti auguri“ (Ilgiausių metų). Tortą ragauja visi svečiai, užsigerdami mineraliniu vandeniu.

Barboros Jurkevičiūtės nuotr./Merginos į draugų gimtadienius ruošiasi atsakingai – dažnai įsigyja rūbus specialiai šiai progai
Barboros Jurkevičiūtės nuotr./Merginos į draugų gimtadienius ruošiasi atsakingai – dažnai įsigyja rūbus specialiai šiai progai

Vietoje šventės viloje renkasi naktines linksmybes mieste

Nors atrodytų, jog prabangi puota – kiekvieno jaunuolio svajonė, ne visi Italijos paaugliai renkasi tėvams brangiai kainuojančias šventes vilose ir diskotekose.

Kai kurie tiek savo, tiek ir draugų gimtadienius ignoruoja arba kartu su draugais praleidžia naktį kažkuriame Romos kvartale ir taip simboliškai pamini gimtadienį.

Roma naktį įkvepia visus, tik ne visada tėvai leidžia moksleiviams negrįžti į namus iki ryto. Vis dėlto pilnametystės šventė tampa tarsi įrodymu, jog nuo šiol „darysiu, kaip man patinka“.

Neretai pilnametystės šventės vyksta viename įdomiausių Romos jaunimo San Lorenzo kvartale arba Romos bohemos – aktorių ir televizijos žvaigždžių mėgstamoje zonoje – Trastevere rajone, Tibro krantinėje.

Atsitiktinių barų lankymas tampa įdomesniu, nei tradicinė 18-ojo gimtadienio šventė, nuotykiu, kuris paprastai užtrunka iki ryto. Visas išlaidas dengia jubiliatas.

Netradicinius gimtadienius pasirinkę paaugliai iš gimdytojų paprastai prašo nematerialios dovanos. Pavyzdžiui, kelionės į dar neaplankytą Europos sostinę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius