-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

L.Žiulpa paskelbė norintis užsikrėsti COVID-19: medikas perspėja dėl pasekmių

Žinomas muzikos prodiuseris ir kompozitorius Laimonas Žiulpa savo feisbuke išreiškė pagalbos šauksmą. O pagalbos jis prašė ne bet kokios – ieškojo žmogaus, galinčio užkrėsti jį koronavirusu. Idėjos sumanytojas savo mintis išplėtė kalbėdamas su 15min, tačiau Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Laiškonis paaiškino, kokias pasekmės L.Žiulpos elgesys gali palikti.
Alvydas Laiškonis ir Laimonas Žiulpa
Alvydas Laiškonis ir Laimonas Žiulpa / Eriko Ovčarenko ir asmenino archyvo nuotr.

Žinomas muzikos prodiuseris ir kompozitorius Laimonas Žiulpa šią savaitę nustebino savo sekėjus – feisbuke pasidalijo ieškantis žmonių, nuo kurių galėtų užsikrėsti koronavirusu.

Vos per 20 minučių feisbukas sureagavo į tokį netikėtą vyro prašymą ir jį užblokavo. Laimonas nepasidavė – pasidalijo žinia, kad yra užblokuotas, ir jo komentarų skiltyje užvirė diskusijų vakarėlis.

Ekrano nuotr./Laimono Žiulpos prašymas feisbuke
Ekrano nuotr./Laimono Žiulpos prašymas feisbuke

Tiesa, ne visi buvo priešiškai nusiteikę. Kai kurie siūlė eiti savanoriauti į ligoninę arba važiuoti į gimtąją Klaipėdą. Pats L.Žiulpa 15min prasitarė, kad jau atsirado keletas žmonių, galinčiųjų jį užkrėsti.

„Gavau keletą asmeninių žinučių, kurie pažįsta sergančiuosius. Pasiderinsim, ar jie sutiks“, – 15min pasakojo prodiuseris.

Paklausus, kokiu būdu muzikantas žada užsikrėsti virusu, jis šiek tiek sutriko.

„Paklausiu draugės „Google“, ji viską žino. Į paieškos laukelį suvesiu raktinius žodžius, kurie padės rasti geriausius būdus virusui plisti“, – savo planą dėstė kompozitorius.

Laimonas nelaiko savęs antivakseriu ir teigia, kad sąmokslo teorijomis netiki. Vis dėlto įrodinėjo per mažą informacijos kiekį apie pačias vakcinas ir galimybę, kad jų poveikis persiduos jo vaikams.

„Nė vieno neraginu nei skiepytis nei nesiskiepyti, bet manau, kad skiepai yra per mažai ištirti. Senoliams galima skiepytis, bet aš dar planuoju turėti palikuonių, nežinau, ar tai nepaveiks jų. Atrodo, kad skiepytis yra per didelė rizika. Man paprasčiau būtų tiesiog persirgti“, – mąstė L.Žiulpa.

Anot muzikanto, jo sprendimas užsikrėsti koronavirusu kitų žmonių saugumui įtakos neturės.

„Aš laikysiuosi visų būtinų sąlygų. Būčiau griežtoje saviizoliacijoje“, – tikino Laimonas.

Prof. A.Laiškonis perspėja dėl pasekmių

L.Žiulpos idėją gydytojas infektologas, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Laiškonis įvertino kritiškai – visų pirma jis suabejojo L.Žiulpos psichikos būkle.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Alvydas Laiškonis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Alvydas Laiškonis

„Man kyla klausimas, ar žmogus yra normalios psichikos ar nenormalios. Užsikrėtus koronavirusine infekcija, ligos eiga gali būti lengva, tragiškai sunki arba mirtina“, – aiškina profesiorius.

Dėl rizikos, kad skiepo šalutinis efektas persiduos ateities kartoms, prof. A.Laiškonis turi konkretų paaiškinimą.

„Taip, koronavirusinė infekcija yra mažai ištirta, bet jau yra pateikti duomenys, kad gali būti 203 skirtingi liekamieji reiškiniai. Sunku pasakyti, kas tiksliai išliks jam.

Iš to, ką jis kalba, galėčiau teigti, kad žmogus yra žemo išslavinimo ir yra iš to tipo žmonių, kurie turi savo tvirtą nuomonę ir nėra linkę jos pakeisti, net jeigu ir ji nėra teisinga. Taip elgiasi sektantai, praradę logiką ir įtikėję į savo tiesas“, – lygina Lietuvos infektologų draugijos narys.

Infektologas pritaria feisbuko politikai – tokius įrašus blokuoti reikia.

„Didžiausia mūsų tragedija ir yra socialiniai tinklai – ten yra pranešamos įvairiausios naujienos, formuojančios įvairiausias nuomones. Ši jo nuomonė man kelia abejonę jo psichikos būklei“, – neslepia profesorius.

Prof. A.Laiškonis įsitikinęs, kad toks Laimono Žiulpos noras tikrai kelia grėsmę kitų žmonių saugumui.

„Pagalvokim, jeigu jis vis dėlto ras žmogų, kuris jam prikvėpuos viruso ir dėl to susirgs. Gal dvi dienas jo temperatūra bus 37-38 laipsniai, bet jeigu staiga vieną dieną šoktelės iki 40 – jis nebegalės būti namuose, jam strigs sąmonė.

Būna ir sunkių koronaviruso infekcijos atvejų, kada žmonėms sutrinka psichika. Kas jį slaugys?

Žmogus nesugeba sugalvoti didesnės kvailystės nei šis pranešimas. Man yra baisu. Manau, kad problema yra pirmiausiai psichologinėje sferoje“, – spėja profesorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius