-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Platformos“ skandalas tęsiasi: kaimynai nepakelia triukšmo, savivaldybės atstovas mato įstatymo spragą

Prieš daugiau nei porą savaičių kilus „Platformos“ renginio dalyvių ir organizatorių nepasitenkinimui, esą policija nutraukė renginį be priežasties, į diskusiją įsitraukė ir Stoties rajono gyventojai. 15min atsiųstuose laiškuose jie teigė, kad iki 6 val. ryto trunkantys „Platformos“ renginiai viršija visas garso normas bei piktinosi, jog Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius išreiškia palaikymą „viešosios tvarkos pažeidėjams“.
Remigijus Šimašius, „Platforma“, policijos pareigūnas, Adomas Bužinskas
Remigijus Šimašius, „Platforma“, policijos pareigūnas, Adomas Bužinskas / 15min, asmeninio albumo, Kauno apskrities VPK ir 15min nuotr.

15min primena, kad birželio 28 d. nuo 23 val. vakaro iki 6 val. ryto turėjo vykti vienas didžiausių „Platformos“ renginių naktiniame klube „Triukšmas“, tačiau jį, pasak oficialaus „Platformos“ puslapio feisbuke, nutraukė konfliktiškas kaimynas ir neetiškai besielgę pareigūnai.

Įvykis socialiniuose tinkluose sulaukė didelio atgarsio – skelbimu feisbuke pasidalijo beveik 800 žmonių, į diskusiją įsitraukė politikai ir žinomi žmonės.

Tuo metu renginio organizatorius Dominykas Čečkauskas teigė, kad kaimynams jis rengė diskusijas, skatinančias bendradarbiauti ir susitarti dėl sąlygų, o šie esą viską dažniausiai priėmę teigiamai, kai kurie net pakeitę nuomonę dėl renginių.

Pauliaus Janušonio nuotr./Platforma
Pauliaus Janušonio nuotr./Platforma

Vis dėlto, kaip dabar teigia su 15min susisiekę Stoties rajono gyventojai, situacija, jų akimis, atrodė visiškai kitaip – šie plačiau papasakojo apie D.Čečkausko susirinkimus, skirtus kaimynams, vadinamąjį bendradarbiavimą, pasidalijo įžvalgomis apie pasibaigusią galioti savivaldybės suteiktą licenciją bei atskleidė, koks triukšmas girdisi naktimis.

15min su D.Čečkausku susisiekti nepavyko.

Nesibaigiančios techno lopšinės vaikams

„Visą dieną ši „kultūros“ erdvė būna tuščia, bet, atslinkus tamsai, pradeda girdėtis gyvybė. „Platformoje“ lauke yra pastatyta didžiulė scena ir, vykstant gyvo garso pasirodymams, tikrai nereikia eiti niekur iš namų, nes visas koncertas kuo puikiausiai girdisi, – pasakojo Stoties rajono gyventoja Gintarė. – Tokio garso koncerto galėtum pasiklausyti tik per miesto šventę ar Vingio parke, kuris ne veltui yra skirtas tokiems renginiams.“

„Platforma“ nuotr./„Platforma“
„Platforma“ nuotr./„Platforma“

Anot Gintarės, naktimis iki 6 valandos ryto „Platformoje“ veikia naktinis klubas, tad kartais net rytą tenka pasitikti žemų dažnių skambesiu savo namuose. „Aš pati, kiek gyvenu Vilniuje, tikrai nepamenu vietos, be jau minėto Vingio ar Kalnų parko, kur dar vidury miesto vėlyvu metu vyktų tokio garso koncertai. O naktinį klubą, esantį lauke, esu mačiusi tik vasaros festivalyje“, – skundėsi Stoties rajono gyventoja.

Kita Stoties rajono gyventoja Reda tikino susidūrusi su panašiomis problemomis. „Kas per jausmas migdyti pervargusį vaiką ir kartu visavertiškai dalyvauti už 200–300 m vykstančiame elektroninės muzikos koncerte?“ – klausė Reda.

Dj Yung Žižek nuotr./Kultūros procesas „Platforma“ – Vilniaus identiteto paieškos maršrutai
Dj Yung Žižek nuotr./Kultūros procesas „Platforma“ – Vilniaus identiteto paieškos maršrutai

Pasak moters, net neverta leistis į diskusijas, kas miestui sukuria daugiau vertės – naktimis besilinksminantis jaunimas ar dirbantys žmonės, kurie keliasi anksti rytais, veža vaikus į darželius ar mokyklas.

Vienintelis pasiūlymas – išsikraustyti

Anot Stoties rajono gyventojų, susitikimai ir diskusijos su „Platformos“ organizatoriais išties vyko. Geranoriškai diskusijai gyventojai buvo pakviesti po beveik dviejų mėnesių nuo „Platformos“ veiklos pradžios. Tačiau, pasak vienos ten dalyvavusių moterų, bendradarbiavimas nebuvo toks sklandus, kaip buvo nušviesta žiniasklaidos.

„Susitikimo metu gyventojai išreiškė vienintelį pageidavimą – sumažinti garsą koncertų metu. Į šį vienintelį prašymą organizatoriai reagavo iš esmės neigdami problemą. Buvo daug samprotavimų apie subjektyvią garso patirtį, pastabų, kad vaikai visada verkia“, – pasakojo Stoties rajono gyventoja Reda.

Dj Yung Žižek nuotr./Kultūros procesas „Platforma“ – Vilniaus identiteto paieškos maršrutai
Dj Yung Žižek nuotr./Kultūros procesas „Platforma“ – Vilniaus identiteto paieškos maršrutai

Kaip moteris teigė, gyventojams esą buvo aiškiai nubrėžta riba, kad neketinama mažinti garso iki 22 val., nes savivaldybė yra išdavusi leidimus koncertams. „Susitikimas vyko birželio 26 d., o leidimai galiojo iki birželio 20 d. Taigi „geranoriško“ susitarimo siekiantys organizatoriai rėmėsi alternatyviais faktais – t. y. melavo“, – pasakojo Reda.

Taip pat kaimynė užsiminė ir apie organizatorių pasiūlymus pamatuoti garsą nepatogumus patiriančių gyventojų butuose. Gyventojai esą geranoriškai paliko kontaktus ir su nekantrumu laukė pažadėtų matavimų.

„Koncertai toliau vyksta, o niekas nesikreipė dėl galimybės pamatuoti garsą bute. Jei organizatoriams kyla problemų dėl sertifikuotų matuoklių, tikrai būtų galima pradėti diskusiją ir turint nesertifikuotų matuoklių duomenis“, – rašė moteris. Anot jos, organizatoriai realiai pateikė tik vieną pasiūlymą, kaip išvengti triukšmo, – pasiūlė išsikraustyti kitur.

Organizatorių nuotr./Platforma
Organizatorių nuotr./Platforma

Pasak Redos, dažnai net ir atvažiavusi policija negalėdavo niekuo padėti. Apsilankius pareigūnams ir draugiškai pasiūlius sumažinti triukšmą, esą, jiems išvykus, garsas būdavo atsukamas atgal.

„Būtent taip nutiko gegužės 18 d., kai 22.50 val. pareigūnai prevenciškai pasikalbėjo, ir muzika buvo pritildyta, o po pusvalandžio jau nei fiksavo skundo, nei atvyko į vietą, paaiškindami, kad šiandien Geležinkelio g. 2 teritorijoje jau lankėsi ir niekaip negali padėti gyventojams. Taigi gyventojai klausėsi koncerto iki pat vidurnakčio, o Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai net nefiksavo tvarkos pažeidimo“, – pasakojo Stoties rajono gyventoja.

Dj Yung Žižek nuotr./Kultūros procesas „Platforma“ – Vilniaus identiteto paieškos maršrutai
Dj Yung Žižek nuotr./Kultūros procesas „Platforma“ – Vilniaus identiteto paieškos maršrutai

Kaltina klaidingu rajono įvaizdžiu

Anot Stoties rajono gyventojos Gintarės, tam, kad savivaldybė ir kiti miesto gyventojai nesureikšmina triukšmo Stoties rajone problemos, didelės įtakos daro klaidingai formuojamas rajono įvaizdis. Esą pastaruoju metu žiniasklaidoje gyventojai piešiami kaip narkomanai, prostitutės ir valkatos. Moteris šį stereotipą teigė norinti sugriauti.

„Čia gyvena daugybė jaunų šeimų, kurios, pasirinkusios įsikurti Stoties rajone, ir pradėjo pagrindinius rajono pokyčius. Mes patys nusipirkome butą prieš 6-erius metus. Tai dar buvo tikrai nepopuliarus sprendimas“, – pasakojo Gintarė. Ji taip pat teigė, kad patys gyventojai inicijavo kiemuose pertvarkas, patys aplink namus dažnai renka šiukšles ir deda visas pastangas, kad rajonas augtų kaip patogi ir saugi vieta gyventi.

Dj Yung Žižek nuotr./Kultūros procesas „Platforma“ – Vilniaus identiteto paieškos maršrutai
Dj Yung Žižek nuotr./Kultūros procesas „Platforma“ – Vilniaus identiteto paieškos maršrutai

„Manau, patys gyventojai, valantys švirkštų nubadytus kampus ir mažinantys narkomanams „patogių“ vietų skaičių, yra pagrindinis pokyčių variklis, o ne verslininkai savo verslo idėjas pridengiantys „stoties bendruomenės kūrimo iniciatyvomis“, – mintimis dalijosi Stoties rajono gyventoja.

Pasak jos, Stoties rajonas jau seniai gentrifikuotas, nekilnojamojo turto kainos padvigubėjusios, patalpos kavinėms ir parduotuvėms išgraibstytos. „Mano nuomone, ne „Platforma“ padeda rajonui atsigauti, o, prisidengusi senąja Stoties rajono aura, ji nori gauti reklamos ir populiarumo tarp jaunųjų lankytojų“, – tikino Gintarė. Anot moters, prisidengdami besivystančio rajono įvaizdžiu, koncertų organizatoriai leidžia sau daugiau, nei galėtų leisti kitame rajone.

Vis dėlto, tiek Gintarė, tiek Reda teigė, kad nėra nusiteikusios prie „Platformos“ iniciatyvas ar gyvo garso koncertus, tačiau įstatymai visiems yra lygūs. Anot Gintarės, kiti barai garso problemas išsprendžia žymiai geriau.

Dj Yung Žižek nuotr./Kultūros procesas „Platforma“ – Vilniaus identiteto paieškos maršrutai
Dj Yung Žižek nuotr./Kultūros procesas „Platforma“ – Vilniaus identiteto paieškos maršrutai

„Vien tik Pylimo gatvės gale, tarp Halės ir geležinkelio, yra įsikūrę bent 5 barai, kurie nesulaukia tiek skundų ir problemų. Tiesiog, atėjus nakčiai, muzika pradeda skambėti viduje, ir tai nesukelia sunkumų barų lankytojams linksmintis toliau. Tad įdomu, kuo „Platforma“ yra geresnė už juos?“ – klausė moteris.

Akmuo į savivaldybės darželį

15min primena, kad į diskusijas dėl „Platformos“ po skandalingo įvykio klube įsitraukė ir Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

No good... Mums reikia gyvybės šiame rajone. Jau paprašiau policijos vado, kad rimtai pažiūrėtų, kas čia įvyko, ir kad policija nekibtų ant kabliuko kokio nors nepatenkinto dėdės ar konkurento“, – socialiniuose tinkluose įvykį komentavo Vilniaus miesto meras.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

Toks R.Šimašiaus komentaras papiktino Stoties rajono gyventojus. Anot jų, taip Vilniaus miesto meras išreiškė palaikymą galimai viešosios tvarkos pažeidėjams.

„R.Šimašius savo pareiškimu „Vilnius kvėpuos laisvai“ ir visišku verslininkų palaikymu parodė, kad svarbiau yra įsiteikti jaunimo masei, o ne atstovauti vilniečių interesams, kurie tiesiog negali savo namuose naktimis miegoti“, – rašė Gintarė. Jai antrino ir Reda – anot jos, pažeidimų čia fiksuota ne vienas, bet miesto merui tai esą nieko nereiškia.

„Vadinasi, aplinkiniai gyventojai nuolat patiria nepatogumų dėl kryptingos savivaldybės politikos. Beje, ar dabar visame Vilniuje galima rengti vakarėlius iki paryčių nepatiriant jokių policijos drausminių priemonių, jei žinai mero „pašierintą“ koduką Mums reikia gyvybės šiame rajone?“ – klausimą uždavė Reda.

Kritikos moterys pažėrė ir į savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojui Adomui Bužinskui. Pasak jų, A.Bužinskas esą sau leidžia nutylėti apie čia reguliariai fiksuojamus pažeidimus.

„Nuo gegužės 13 d. iki birželio 27 d. buvo nuolat registruojami gyventojų skundai. Per šį laikotarpį surašyti 7 administracinio nusižengimo protokolai bei pravesti 3 prevenciniai pokalbiai, kurių metu pareigūnai „išaiškino atsakomybę už Triukšmo prevencijos viešosiose vietose taisyklių pažeidimus ir viešosios rimties trikdymą“, – Stoties rajono gyventojos rašė laiškuose.

Vietiniai gyventojai teigė šiuo metu atvirai abejojantys savivaldybės galimybėmis užtikrinti viešąją tvarką mieste. Anot jų, savivaldybė taiko kitokias sąlygas Stoties rajonui nei visai likusiai miesto daliai.

Viešosios rimties trikdymas apibrėžiamas taip: „1. Šauksmai, švilpimas, garsus dainavimas arba grojimas muzikos instrumentais, kitokiais garsiniais aparatais ar kiti triukšmą keliantys veiksmai gatvėse, aikštėse, parkuose, paplūdimiuose, viešajame transporte ir kitose viešosiose vietose, o vakaro (nuo 19 val. iki 22 val.) ir nakties (nuo 22 val. iki 7 val.) metu – ir gyvenamosiose patalpose, įmonėse, įstaigose ar organizacijose, kai tai trikdo asmenų ramybę, poilsį ar darbą.“

Adomas Bužinskas: leidimas renginiams nėra reikalingas

15min susisiekė su savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju Adomu Bužinsku tam, kad jis pakomentuotų situaciją. Paklaustas, ar tikrai leidimas „Platformos“ renginiams yra reikalingas, A.Bužinskas teigė, kad jis nėra būtinas.

„Tai yra privati teritorija ir mes negalime leisti ar ką nors uždrausti daryti privačioje teritorijoje. Kita vertus, yra ir antra medalio pusė, kad, nepaisant to, kad teritorija yra privati, įstatymai galioja visiems vienodi“, – pasakojo A.Bužinskas.

Sauliaus Žiūros nuotr./Adomas Bužinskas
Sauliaus Žiūros nuotr./Adomas Bužinskas

Anot jo, 22 valandos taisyklė galioja nepaisant to, ar leidimas yra, ar jo nėra.

„Tai yra įstatymas, kurio nesilaikymas patraukia administracinėn atsakomybėn, ir čia, kaip suprantu, yra šiek tiek problemų. Dalis gyventojų skundžiasi, ir mes iš savivaldybės pusės esame pasiruošę padėti, pamoderuoti diskusiją tarp jų ir „Platformos“, nes iš tiesų tikrai buvo ne viena situacija, kai pavyko rasti aukso viduriuką tarp gyventojų ir barų ar kultūrinių iniciatyvų“, – komentavo savivaldybės darbuotojas ir pridūrė, kad savivaldybės lūkestis yra tai, kad ir barai, ir tam tikros kultūrinės iniciatyvos atrastų vietą mieste, tačiau ne gyventojų poilsio sąskaita.

Paklaustas, kodėl leidimas buvo išduotas mėnesiui, jei dabar teigiama, kad jis nieko nelemia, A.Bužinskas teigė, kad taip buvo nuspręsta dėl gyventojų ramybės.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Adomas Bužinskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Adomas Bužinskas

„Leidimas keičia tiek, kad gyventojai patys nori, kad toks leidimas būtų, kad instituciškai kas nors prisiimtų atsakomybę, galėtų kontroliuoti, – pasakojo A.Bužinskas. – Leidimas dažniausiai atsiranda kaip dialogo tarp gyventojų, savivaldybės ir barų ar kultūrinių iniciatyvų rezultatas.“

Taigi, anot jo, barai kreipiasi leidimo ne dėl to, kad jiems jo reikėtų veiklai vykdyti, bet dėl to, kad būtų ramiau ir gyventojams, ir jiems patiems.

Vis dėlto, kaip teigia A.Bužinskas, šiuo metu savivaldybė nusprendė nebeišduoti leidimo, nes „Platforma“ neatitiko tam tikrų kriterijų.

„Aš neatmetu galimybės, kad mes galime šnekėti apie kokį nors ilgalaikį leidimą, bet natūralu, kad į sąlygas ir jų aprašymą turi įsitraukti visos trys pusės – tiek savivaldybė, tiek „Platforma“, tiek gyventojai“, – tvirtino A.Bužinskas.

Mato įstatyminę spragą

Po garsiojo skandalo, kai buvo nutrauktas renginys, policijos pareigūnai socialiniuose tinkluose buvo malami į miltus už tai, kad nepamatavo triukšmo tam skirtomis priemonėmis. Anot A.Bužinsko, jie turėjo visą teisę taip pasielgti, nes taip yra numatyta įstatyme.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Žilvinas Šilgalis ir Adomas Bužinskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Žilvinas Šilgalis ir Adomas Bužinskas

„Deja, dabartinių teisės aktų, kuriuos reikėtų keisti, esmė yra tai, kad, jeigu po 22 val. yra daugiau negu vienas žmogus, kuris skundžiasi, kad sklindantis garsas trukdo jo miegui, darbui ar poilsiui, tai užtraukia administracinę atsakomybę. Taigi, esmė yra skundas, o ne tai, kokį garsą skleidžia“, – situaciją aiškino A.Bužinskas.

Taip pat jis užsiminė, kad taip išeina ne visai sąžininga situacija. Pavyzdžiui, jeigu yra mieste vietų, kur po 22 val. vakaro vyksta vakarėliai, bet dėl to niekas nesiskundžia, tai, pagal įstatymą, viskas yra gerai, nes niekas netrukdo gyventojų poilsiui. Kita vertus, jeigu atsiranda daugiau negu vienas besiskundžiantis asmuo, policija ir viešosios tvarkos pareigūnai turi pagrindo važiuoti ir surašinėti administracinę nuobaudą.

„Reikia suprasti, kad mieste tokių vietų, kur žmonės skundžiasi, yra labai daug, ir natūralu, kad pareigūnai atvažiuoja. Niekada iš pirmo karto niekas nerašo baudos. Tik įspėja, paprašo pritildyti. Mieste yra tik kelios tokios problemų keliančios vietos, kur tuos konfliktus reikia moderuoti šiek tiek daugiau“, – pasakojo A.Bužinskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Adomas Bužinskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Adomas Bužinskas

Ieškos aukso viduriuko

Paklaustas, ar susiklosčiusią situaciją savivaldybė ketina spręsti, A.Bužinskas teigė, kad šiuo metu problema savivaldybėje tikrai sulaukia daug dėmesio. Anot jo, visai neseniai buvo įsteigta Naktinės ekonomikos komisija, kurios vienas pagrindinių darbų yra priemonių šioms problemoms išspręsti ieškojimas.

Kaip pasakojo savivaldybės atstovas, savivaldybė žada užsakinėti tam tikrų garso matuoklių, kurie parodo, kokiu paros metu ir kaip yra pažeidžiamos normos, kiek jos yra pažeidžiamos, ką reikėtų keisti ir panašiai.

Vis dėlto, kaip pasakoja A.Bužinskas, problema nėra tokia paprasta, kaip galėtų atrodyti. Matuojant garsą neužtenka tik pridėti decibelų matuoklį – veikia labai daug faktorių, todėl reikia tiksliai numatyti triukšmo šaltinį. Taip pat, kaip jau ir buvo minėta, kol kas įstatymas leidžia garso nepamatuoti, todėl kyla konfliktinių situacijų.

Būtent todėl, anot A.Bužinsko, kilo „Platformos“ skandalas – nesant įrodymų atsakomybė krito ant pareigūnų pečių, o šie turėjo priimti sprendimą, kuris dabar yra dažnai kvestionuojamas.

„Šnekant konkrečiai apie „Platformą“, natūralu, kad mes gyventojų susirūpinimą girdime, rūpestį jų suprantame ir tikrai moderuosime dialogą ir bandysime žiūrėti, kad gyventojams netrukdytų poilsio laiko“, – Stoties rajono gyventojus ramino administracijos darbuotojas.

Kaip jis pats teigė, tikrai yra atvejų, kai barai įsidiegė priemones, kurios gyventojams leidžia nejusti triukšmo. Taip esą patenkintos liko abi pusės. Visgi, anot A.Bužinsko, konfliktas tęstis nebegali, tam šiuo metu yra būtina rasti sprendimą.

„Aš sunkiai įsivaizduoju tolimesnę veiklą, jeigu tęsis konfliktas su gyventojais, su policija ar su kitomis institucijomis. Natūralu, kad esant konfliktui toks baras egzistuoti negalės, nes mes, kaip savivaldybė, iš savo pusės norime, kad mūsų mieste visi tilptų, bet tam, kad ta veikla būtų tęstinė ir užtikrinta, reikės rasti dialogą tiek su gyventojais, tiek su policija“, – tikino administracijos darbuotojas.

Kita vertus, A.Bužinskas sakė, kad pareigūnams tikrai ne visada pavyksta darbą atlikti kokybiškai, kaip parodė kai kurie pastarieji įvykiai.

„Pareigūnai irgi dirba savo darbą ir jų nėra daug – apie 2000 – kartais visiems nutinka ne iki galo kokybiškai tą darbą atlikti“, – tikino pašnekovas.

Siūlo nedaryti išvadų iš vieno konflikto

A.Bužinskas užtikrintas – su policija galima bendrauti gerai ir rezultatyviai. Vien pastaruoju atveju esą reikėtų pasinaudoti kaip pretekstu bendradarbiauti su pareigūnais.

„Aš tikrai labai nenorėčiau, kad ta viena nemaloni situacija, kurią, deja, teko patirti savininkams ir tos vietos klientams, būtų išpūsta į tokį pastovų konfliktą. Natūralu, kad ieškant sprendimų turi būti rastas kompromisas tarp gyventojų, savivaldybės, policijos ir „Platformos“, – pasakojo savivaldybės atstovas ir pridūrė, kad pareigūnai į iškvietimą negali nereaguoti. Taip esą būtų apleisti Stoties rajono gyventojų interesai.

Paklaustas, kodėl R.Šimašius paskubėjo išreikšti palaikymą „Platformai“, o ne Stoties rajono gyventojams šiame konflikte, A.Bužinskas teigė, kad mano, jog tai buvo daugiau reakcija į pareigūnų veiksmus, o ne į pačią „Platformos“ iniciatyvą.

„Man atrodo, kad jeigu ten viskas būtų taip aišku ir vienareikšmiška, tai nei kurtųsi Naktinės ekonomikos komisija, nei būtų mėginama spręsti. Tikrai nėra taip, kad „Platformos“ atveju yra nuspręsta, kad ten bus vakarėlis kiaurą parą“, – sakė A.Bužinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius