Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pareigūnų elgesys Vilniaus klube tapo sensacija: pasipiktino šimtai, bet policija tyrimo pradėti negali

Prieš porą dienų turėjęs įvykti „Platformos“ renginys, pasak jo organizatorių, buvo grubiai nutrauktas patrulių ir spec. kuopos pareigūnų. Po to, kai feisbuke renginio organizatoriai paskelbė apie netaktiškai besielgusius pareigūnus, nutraukusius renginį, į konfliktą įsitraukė ir Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius bei kiti žymūs žmonės.
Vaidas Baumila, „Platformos“ atsakas policijos pareigūnams, Aušra Štukytė
Vaidas Baumila, „Platformos“ atsakas policijos pareigūnams, Aušra Štukytė / 15min ir socialinių tinklų nuotr.

Birželio 28 d. nuo 23 val. vakaro iki 6 val. ryto turėjo vykti vienas didžiausių „Platformos“ renginių naktiniame klube „Triukšmas“, tačiau jį, pasak oficialaus „Platformos“ puslapio feisbuke, nutraukė konfliktiškas kaimynas ir neetiškai besielgę pareigūnai.

Įvykis socialiniuose tinkluose sulaukė didelio atgarsio – skelbimu feisbuke pasidalijo beveik 800 žmonių, į diskusiją įsitraukė politikai ir žinomi žmonės.

Prašė susitarti „finansiškai“

Kaip pasakoja renginio organizatoriai, prieš daugiau nei mėnesį buvo sutarta su kultūrine iniciatyva „Isla“, vienijančia garso ir vaizdo menininkus, dėl renginio naktiniame „Triukšmo“ vagone. Čia turėjo pasirodyti Žygimantas Kudirka (kitiems geriau žinomas Mesijo vardu), Reyna Deyna ir kiti. Tačiau, nepaisant to, kad renginiai „Triukšmo“ vagone vyksta jau kelis mėnesius ir iki šiol niekam nekėlė nepatogumų, tąkart atvykę pareigūnai, vadovaujami nesukalbamo kaimyno, esą, peržengė visas ribas.

Vykstant jau 8-ajam penktadienio renginiui šis kaimynas pradėjo kelti problemas. Kartu su policijos pareigūnais, apeidamas mūsų renginio apsaugą, neteisėtai perlipo tvorą ir įsiveržė į privačią renginio teritoriją.

„Vykstant jau 8-ajam penktadienio renginiui šis kaimynas pradėjo kelti problemas. Kartu su policijos pareigūnais, apeidamas mūsų renginio apsaugą, neteisėtai perlipo tvorą ir įsiveržė į privačią renginio teritoriją. Neturime nieko prieš Lietuvos policiją iš principo. Pastaruoju metu jų siunčiami pareigūnai būna itin malonūs ir geranoriški – mes tą labai vertiname. Tačiau šįkart atvykusieji pareigūnai bendravo žeminančiu tonu ir, priėjus vienam renginio organizatorių, ironizavo: „Tai tu čia pagrindinis didžėjus?“ Užuot prisistatę ir parodę policininko pažymėjimą, kaip to reikalauja protokolas“, – rašė renginio organizatoriai.

Socialinių tinklų nuotr. /„Platformos“ organizatorių atsakas policijos pareigūnams
Socialinių tinklų nuotr. /„Platformos“ organizatorių atsakas policijos pareigūnams

Sutikus šiek tiek sumažinti garsą, „Islos“ organizatorių problemos nesibaigė – pasak jų, policininkai teritorijoje vis tiek jautėsi „kaip namie“.

Stovėjo prie įėjimo, replikavo praeinantiems, kad vakarėlis tuoj baigsis. Kaimynui toliau besiskundžiant, kad garsas jam trukdo, o pareigūnai nesprendžia problemos, policininkai ėmė grasinti.

„Stovėjo prie įėjimo, replikavo praeinantiems, kad vakarėlis tuoj baigsis. Kaimynui toliau besiskundžiant, kad garsas jam trukdo, o pareigūnai nesprendžia problemos, policininkai ėmė grasinti. Nurodė tuoj pat išjungti garsą, priešingu atveju grasino spec. kuopa, įrangos konfiskavimu, o organizatoriams žadėjo areštinę, panašiai kaip prieš kelias savaites „Perone“, – skundėsi feisbuke „Platforma“.

Nesutarus, kaip galima būtų išspręsti šią nepatogią situaciją, pareigūnai esą pradėjo ieškoti „kompromisų“ – siūlė su kaimynu susitarti „finansiškai“, kuo, pasak organizatorių, šis „iš karto labai susidomėjo ir pareiškė, kad yra atviras pasiūlymams“.

„Vykstant šiam farsui, nebenorėjome toliau dalyvauti pareigūnų skatinamoje reketo akcijoje. Paklausėme jų, kaip spręsime situaciją, ir pareikalavome atlikti normalų tyrimą su įrodymais ir decibelų matavimu kaimyno bute. Policininkai atsisakė tai daryti ir vėl užsiminė apie spec. kuopą. Pradėjo grasinti narkotikų reidu ir esą jie užtikrinti, kad pas mūsų klientus ras „ir baltų, ir žalių miltelių“, – buvo rašoma „Platformos“ feisbuko puslapyje.

Vėliau esą atvyko dar vienas policijos ekipažas bei spec. kuopos autobusiukas, pareigūnai toliau savavališkai lipo per užrakintus vartus. Tačiau, kaip teigia renginio rengėjai, vienam organizatorių paprašius operatoriaus dokumentuoti eskaluojamą situaciją, policijos pareigūnai atsisakė su juo bendrauti.

„Matydami, kad situacija slysta iš rankų, o patrulių ir spec. kuopos pareigūnų būrys vis didėja, jie net nemėgina rinkti įkalčių ir spręsti situaciją civilizuotai, o tiesiog nori demonstruoti perteklinę galią, ir, prisimindami neadekvačius reidus „Perono“ ir „Fabriko“ klubuose, kada žmonės buvo suimami be priežasties, nusprendėme nutraukti renginį. Tokie atlikėjai kaip Mesijus, net neturėjo progos stoti ant scenos“, – skundėsi „Islos“ rengėjai.

Kaimynas – ne nauja problema

Su kaimynu, iškvietusiu policiją į „Islą“ ir kartu su ja įsiveržusiu į renginio teritoriją, esą, problemų būta ir anksčiau.

Pasak „Islos“ organizatorių, iki renginio buvo organizuojami specialūs susitikimai su rajono kaimynais, čia buvo bandoma tartis draugiškai, diskutuoti. Nė viename iš šių susitikimų principingasis kaimynas nepasirodė.

15min susisiekus su renginio organizatoriumi Dominyku Čečkausku, šis teigė, kad kaimynas buvo labai nepatenkintas jų veikla nuo pat pirmos dienos. „Mes pačią pirmą dieną jau stengėmės su juo rasti kompromisą, davėm savo telefonus, kad jis skambintų tiesiai mums, jeigu kyla kokių nors problemų, bet jis nė karto nepasinaudojo šia galimybe. Kai buvo atvykęs penktadienį kartu su policija kažką sakė apie tai, kad skambinimas mums tiesiai žemintų jo orumą“, – pasakojo D.Čečkauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dominykas Čečkauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dominykas Čečkauskas

Planuoja pateikti nufilmuotus įrodymus

Vis dėlto feisbuke renginio organizatoriai pasidžiaugė, kad turės visą filmuotą incidento medžiagą iš teritoriją saugančios apsaugos tarnybos bei liudininkų parodymų, kuriais remdamiesi galės „apginti savo konstitucines teises ir inicijuoti minėtų pareigūnų tarnybinius patikrinimus“.

„Iki šiol dar nerašėme (skundo – aut. past.). Dar patys neturime tos medžiagos, nes kartu norime pateikti ir filmuotą medžiagą iš apsaugos tarnybos, bet tai yra ilgas medžiagos gavimo procesas, reikia parašyti raštą ir panašiai. Kai gausime videomedžiagą, tai kartu su keliais liudininkais, kurie matė tą situaciją iš arčiau, nuvažiuosime pateikti pareiškimo.

Paklaustas, ar pasidalys vaizdo įrašu, kuriame užfiksuotas incidentas, D.Čečkauskas teigė kol kas negalintis atsakyti dėl teisinių sumetimų, bet anksčiau ar vėliau tikrai galėsiantis tai padaryti.

Kad būtų pradėtas tyrimas, turi būti gautas oficialus skundas. Jo kol kas mes neturime, – sakė policijos atstovė.

Vilniaus apskr. VPK Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja 15min patvirtino, kad birželio 28-osios naktį dėl triukšmo prie traukinių geležinkelio buvo gauti keli iškvietimai. Policiją taip pat pasiekė socialiniuose tinkluose kilęs sujudimas. Vis dėlto pirmadienio rytą, atstovės teigimu, tyrimas dėl pareigūnų veiksmų dar nebuvo pradėtas.

„Kad būtų pradėtas tyrimas, turi būti gautas oficialus skundas. Jo kol kas mes neturime“, – sakė policijos atstovė.

14 val. 30 minučių policijos atstovė 15min patikslino, kad birželio 28-ąją užfiksuoti keturi iškvietimai dėl didelio triukšmo: 21 val. 32 min., keli pranešimai 1 valandą, taip pat vienas pranešimas apie antrą valandą nakties.

„Pagal turimą pirminę informaciją buvo informuota, kad gyventojas iš Geležinkelio gatvės praneša, jog iš kavinės „Platforma“ sklinda garsi muzika, kuri trukdo ilsėtis. Atvykus minėtu adresu iš kavinės grojo garsi muzika, buvo kalbėta su vienu iš organizatorių, kuris pažadėjo, kad triukšmas bus numalšintas.

Policijos pareigūnų akivaizdoje į nusiskundimą buvo sureaguota, garsas sumažintas, o pranešėjui buvo patikinta, kad muzika iki 3 val. nakties bus visiškai išjungta. Pranešėjui toks sprendimo būdas tiko, jis daugiau priekaištų neturėjo“, – 15min teigė policijos atstovė.

Vis dėlto kadangi oficialių skundimų dėl netinkamo policijos pareigūnų elgesio dar nesulaukta, policijos atstovai pradėti tyrimo, kaip minėta, negali. Visgi atstovė ragina visuomet kreiptis su visais įrodymais oficialiai, kad policija galėtų imtis priemonių ir būtų pradėtas tarnybinis patikrinimas.

Pagal Sveikatos apsaugos ministerijos įsakymą, atvirose koncertų ir šokių salėse estradinių ar kitų pramoginių renginių metu maksimalus garso slėgio lygis naktį – 60 dBA. Garsą matuoja Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija.

Į diskusiją įsitraukė ir žymūs žmonės

Skelbimas feisbuke atkreipė ir žinomų žmonių dėmesį. Lietuvos įžymybės socialiniuose tinkluose daugiausia reiškė palaikymą, piktinosi esama situacija ir siūlė būdų, kaip būtų galima pagerinti situaciją.

No good... Mums reikia gyvybės šiame rajone. Jau paprašiau policijos vado, kad rimtai pažiūrėtų, kas čia įvyko, ir kad policija nekibtų ant kabliuko kokio nors nepatenkinto dėdės ar konkurento“, – socialiniuose tinkluose įvykį komentavo Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

„Incidentas ,,Platformoje“ kilo dėl garso. Gyventojai turi pagrįstus lūkesčių visavertiškai pasinaudoti savo teise į nuosavybę, poilsį, tačiau reikalavimai turi ribas. Panašu, kad jos šįkart buvo peržengtos. Vietoje civilizuotų priemonių pareigūnai: 1) siūlė susitarti su gyventoju finansiškai; 2) nesutiko matuoti garso kaimyno bute; 3) grasino organizuoti reidą; 4) atsisakė dokumentuoti situaciją.

Tokie veiksmai sunkiai suderinami su bendravimo kultūra ir pagarba. Panašu, kad buvo nesilaikoma ir minimalių teisinių reikalavimų. Na, o ,,Platformos“ įvykis taip pat rodo, kad Vilniui reikia ir naujos garso matavimo jutikliais sistemos, kuri užtikrintų garso matavimo objektyvumą 24/7, ji jau puikiai veikia Amsterdame.“ – Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narė Deimantė Rimkutė dalijosi patarimais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Deimantė Rimkutė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Deimantė Rimkutė

„Žaviuosi šiuolaikiniu jaunimu, kuris kuria, skaito eiles ir dainuoja dainas... Kodėl būtent šį jaunimą vaiko nepatenkinti kaimynai? Kažkada gyvenau stoties rajone, po 22 val. ne tik į kiemą, į balkoną išeit baisu buvo – aplink prostitutės, vagys ir narkomanai. Šviesaus jaunimo kaimynystė gali stipriai pakeisti visą šio rajono mikroklimatą. Kovokit už tai!“ – jam antrino ir žinoma verslininkė Nora Lapinskienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nora Lapinskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nora Lapinskienė

„Nenorit triukšmo? Kraustykitės į miegamąjį rajoną, kaimynėliai. Gyvenu prie „Kablio“, pasirinkau tai pats. Žinojau, kad „Kablys“ nėra tyliausia vieta pasaulyje. Bet nesiskundžiu ir, tiesą sakant, džiaugiuosi galėdamas gyventi tokių renginių apsuptyje. Jei norėčiau ramybės, kelčiausi kur ramiau. Tokie urzgiantys ir visus terorizuojantys kaimynai yra itin supuvęs neatsikratytas praeities raugas. Žmonės, kurie galvoja, kad visas miestas priklauso Jiems ir tik Jiems vieniems.“ – Piktinosi dainininkas Vaidas Baumila.

Elvio Žaldario nuotr. /Vaidas Baumila
Elvio Žaldario nuotr. /Vaidas Baumila

„Kiekvieną kart, grįždama vėlais vakarais po darbų ir matydama jūsų šviesas, žmones, girdėdama muziką, jausdavau begalinę ramybę už mylimo miesto stoties rajono ateitį. Ne dar viena nauja prostitutė, ne taksistų varkės, ne nuvargusio narkomano bandymas kabintis už gyvenimo... O jaukus ir šviesus judesys. Linkiu rasti kompromisą ir išlaikyti išbandymus. Nenuleiskit rankų“, – palaikymą išreiškė ir aktorė Aušra Štukytė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušra Štukytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušra Štukytė

Tokio dėmesio antplūdžio nesitikėjo

„Kad apskritai ši situacija sulauks palaikymo, kažkiek tikėjomės, nes matėme, kas prieš tai buvo, kai buvo panašūs įvykiai „Perone“ arba „Fabrike“, bet kad palaikymas bus toks stiprus – dabar ten yra daugiau nei 700 pasidalijimų – tikrai nesitikėjome“, – pasakojo D.Čečkauskas.

„Gal dažnai net kaip tik atrodydavo, kad daugelis Lietuvos gyventojų yra abejingi naktinio gyvenimo temoms. Dabar paaiškėjo, kad iš tikro yra daug žmonių, kurie yra susiję su naktiniu gyvenimu ir irgi jaučia tam tikrą priespaudą, kad yra atstovaujama kaimynų teisėms ir nėra bandoma rasti sprendimo, kaip Vilniaus mieste suteikti erdvę ir tiems žmonėms, kurie nori naktinio gyvenimo“, – mintimis dalijosi renginio organizatorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius