Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Santuokų rūmai dėl viruso ves tik itin privačias ceremonijas: prašo atvykti 4-iese

Kukli ir perdėm privati santuokos ceremonija yra anaiptol ne kiekvienos jaunosios ar jaunojo svajonė, tačiau panašu, kad, paskelbus apie koronaviruso pandemiją, galimybių atšvęsti kitaip tiesiog nebėra. Kaip 15min teigė Vilniaus miesto metrikacijos skyriaus atstovė, įsigaliojus naujai tvarkai, santuokos šventėje optimaliu atveju laukiama vos keturių žmonių – jaunųjų ir liudininkų.
Vestuviniai žiedai
Vestuviniai žiedai / Fotolia nuotr.

Kadangi nuo kovo 13 d. 7 val. dėl koronaviruso grėsmės yra leidžiami tik renginiai, kurių dalyvių skaičius neviršija šimto žmonių, iš pirmo žvilgsnio galėtų atrodyti, kad į vestuvių ceremoniją Santuokų rūmuose tiek žmonių jaunavedžiai ir gali sukviesti. Vis dėlto, kaip 15min išsiaiškino, tiesa yra ne visai tokia, mat svečių skaičius turėtų būti gerokai mažesnis.

Santuokų rūmų foje kasdien būriuojasi ne viena pora, sukvietusi atitinkamą skaičių ceremonijos dalyvių. Taigi, anot Vilniaus miesto civilinės metrikacijos skyriaus atstovės, sudėjus visų jaunavedžių kompanijas, žmonių skaičius vienoje patalpoje gali gerokai viršyti 100, jei nebus laikomasi nurodymų.

„Mes per valandą sutuokiame apie šešias poras, o kartu su jaunaisiais ateina apie 20–30 žmonių, jie visi sueina panašiu laiku. Taigi, mes tuos 100 žmonių iš karto ir turime. Kartais būna ir 200, ir 300 žmonių“, – paaiškino moteris.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus santuokų rūmai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus santuokų rūmai

Anot jos, būtent į kitų vestuvininkų skaičių ir reikėtų atsižvelgti bei savo santuokos ceremoniją organizuoti kaip įmanoma mažesnėje kompanijoje.

„Kadangi privalome vykdyti tiek Vyriausybės, tiek savivaldybės rekomendacijas, bent jau prašome mūsų jaunųjų sąmoningumo – atvykti į santuokos ceremonijas keturiese, kaip numato įstatymas. Teisės aktai numato, kad santuokos dieną privalo dalyvauti jaunieji ir du liudytojai“, – svečių skaičių sumažinti iki absoliutaus minimumo rekomendavo atstovė.

Visi kiti svečiai ir giminaičiai esą gali dalyvauti pagal poreikį, tačiau svarbu, kad jų būtų kuo mažiau. „Aišku, jeigu reikia kokio nors vertėjo, tai taip, jis irgi turi dalyvauti, kad būtų užtikrinta ceremonija“, – apie svarbius ceremonijos dalyvius kalbėjo ji.

Kol jaunieji ir liudininkai dalyvauja ceremonijoje, svečiams rekomenduojama laukti lauke. „Svarbiausia, kad jie visi nesusidurtų vienu metu patalpoje. Juk gali būti, kad ateis kelios poros, atsives visus savo svečius ir per 10 minučių foje bus 200 žmonių“, – pridūrė atstovė.

Vida Press nuotr./Vestuvės
Vida Press nuotr./Vestuvės

Kaip paaiškino moteris, imantis tokių priemonių stengiamasi užtikrinti, kad patalpoje nebūtų daugiau žmonių nei rekomenduojama, kitaip tariant – kad nebūtų sudarytos sąlygos plisti koronavirusui.

Vestuves siūlo ir perkelti

Nors šiandien santuokos ceremonijoje dalyvavusių asmenų skaičius esą varijavo nuo 4 iki 15, Santuokų rūmai skatina nesekti pastaruoju pavyzdžiu ir pasirinkti rekomenduotiną svečių skaičių. „Nuo kitos savaitės į tai žiūrėsime tikrai griežčiau, nes tokie yra nurodymai ir mes privalome juos vykdyti“, – sakė atstovė.

Vis dėlto tiems, kurių ceremonija be draugų, giminių ir net tėvų netenkina, Vilniaus miesto metrikacijos skyrius turi kitą pasiūlymą – pasirinkti vėlesnę vestuvių datą. Štai vien per pirmąją naujai įsigaliojusios tvarkos dieną vestuves perkėlė net 10 porų. „Dar yra ir porų, kurios apskritai atsiėmė prašymus“, – pridūrė Vilniaus miesto metrikacijos skyriaus atstovė.

Kaip teigė ji, vestuvių svečių skaičiaus klausimas sulaukia vis daugiau susidomėjimo – būsimi jaunavedžiai skambina, domisi, kokia tvarka įsigaliojo, ar vestuvių ceremonijos ir toliau bus vedamos. Dalis porų pačios atvyksta sutvarkyti dokumentų ir perkelti ceremoniją. Tiesa, jau nuo kitos savaitės jie tai galės padaryti tik nuotoliniu būdu, mat dėl saugumo reikalavimų darbuotojai persikelia dirbti kitur.

Audriaus Ambraso nuotr./Vilniaus santuokų rūmai
Audriaus Ambraso nuotr./Vilniaus santuokų rūmai

„Savivaldybė jau paskelbė, kad nuo pirmadienio mes dirbsime tik nuotoliniu būdu. Prašymai bus priimami tik per elektronines sistemas. Gyvo aptarnavimo skyriuje nebus, nes toks yra reikalavimas“, – sakė atstovė.

Dėl rūmuose likusių darbuotojų moteris ragina nesijaudinti – nors šie kasdien susiduria su didžiuliais srautais žmonių, kiekvienas iš jų yra apsiginklavęs dezinfekcinio skysčio buteliuku. „Žinoma, saugumas sustiprintas, kiekvienas darbuotojas turi dezinfekcinio skysčio ant stalo, viskas ištisai valoma“, – tikino ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius