Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Bruce'as Lee ir jo mirtį gaubiančios paslaptys: konspiracijų teorijų kūrėjai nerimsta ir po 50 metų

Kad ir kuo užsiimdavo, Bruce’as Lee į tai pasinerdavo visu 100 proc. Atradęs kovos menus, jis laikėsi griežto sporto režimo, vengė alkoholio ir rūkymo, gėrė vitaminus ir net, kaip kalbama, žalią maltą mėsą, kad tik pasiektų tobulą kūno tonusą. Pasiryžęs tapti aktoriumi, bet JAV sėkmės taip ir nesulaukęs, jis persikėlė gyventi į Honkongą, kur sunkiai dirbdamas sėkmingai išgarsino savo vardą, todėl Bruce’o Lee mirtis 1973-ųjų liepos 20 d. buvo ne tik kad netikėta, bet ir sunkiai suvokiama.
Bruce'as Lee
Bruce'as Lee / Vida Press nuotr.

Pradiniai 32-ejų Bruce’o Lee mirties priežasčiai nustatyti skirti tyrimai, kuriuos atlikti į Honkongą iš viso pasaulio atskridi geriausi patologijos specialistai, nedavė jokių aiškių rezultatų.

„Jam buvo išrašyti receptiniai nuskausminamieji „Equagesic“. Išgėręs tabletę, jis prigulė ir paniro į komą. Jo atgaivinti nebepavyko“, – teigiama BruceLee.com, kuriam vadovauja „The Bruce Lee Family Company“.

„Priimta išvada, kad Bruce’o (organizmas – red.past.) turėjo padidėjusį jautrumą vaisto nuo skausmo vienam iš ingredientų, sukėlusių skysčių išsiliejimą į smegenis. Vėliau jis patyrė komą ir mirė“, – tęsiama tinklalapyje.

Vida Press nuotr./Bruce'as Lee (1973 m.)
Vida Press nuotr./Bruce'as Lee (1973 m.)

Dažnai įvardijama kaip cerebrinė edema, Bruce’o Lee mirties priežastis nemažai klausimų kelia ir šiandien – po jo mirties praėjus beveik penkiems dešimtmečiams. Iš neatsakytų klausimų kyla įvairios istorijos ir konspiracijos teorijos, teigiančios, kad kovos menų asą nužudė kinų gangsteriai, jis buvo nunuodytas, dar kiti tikina, kad aktorius mirė užsiimdamas seksu su meiluže. Taip pat pasakojama, kad Bruce’o Lee gyvybė užgeso po kerų ar kad jį persekiojo šeimos prakeiksmas.

Iki Bruce’o Lee amerikietiško filmo premjeros buvo likusios savaitės

Bruce’as Jun Fan Lee gimė 1940 m. lapkričio 27 d. San Fransiske – drakono metais ir drakono valandą (tarp 6 ir 8 val. ryto), rašo Biography.com. Augdamas Honkonge jis nusifilmavo 20 filmų, o sulaukęs 13-kos pradėjo mokytis kovos menų – tiksliau kung-fu.

Į JAV Bruce’as Lee grįžo jau būdamas pilnametis – įstojo į Vašingtono universitetą, kur krimto filosofijos mokslus. Papildomai jaunuolis mokė kung-fu, galiausiai įkūrė savo kovos menų mokyklą, jos padalinius atidarė ir kituose JAV miestuose – Los Andžele, Oklande ir Sietle.

Bruce’as Lee sukūrė ir šeimą – su žmona Linda (dabar Linda Lee Cadwell) susilaukė sūnaus Brandono ir dukters Shannon.

Netrukus Bruce’ą Lee pašaukė šou verslas – jis gavo pakaliko Kato vaidmenį 1966 m. televizijos seriale „Green Hornet“. Po metų nutraukus jo filmavimą, panašaus Holivudinio darbo vyras taip greitai ir lengvai nerado, todėl grįžo į Honkongą, kur nusifilmavo trijose juostose – „The Big Boss“ (1971 m.), „Fist of Fury“ (1972 m.) ir „Way of the Dragon“ (1972 m.). Šie filmai užsienyje sulaukė didžiulės sėkmės, po ko amerikiečiai pagaliau suprato, kokią pardavimo galią turi Bruce’as Lee.

VIDEO: Bruce'o Lee filmo „Enter the Dragon“ anonsas

1972 m. rudenį aktorius pradėjo filmuotis juostoje „Mirtinas žaidimas“, kai su juo susisiekė kino kompanija „Warner Brothers“ ir pasiūlė sukurti bendrą projektą – pirmą tokį tarp Holivudo ir Honkongo. Taigi, minėtos juostos filmavimai buvo sustabdyti ir Bruce’as Lee galėjo ramiai dirbti juostos „Enter the Dragon“ filmavimo aikštelėje. Iškilminga, tokia, kokia ir pridera šio filmo premjera Holivudo „Chinese Theater“ turėjo įvykti 1973 m. rugpjūtį. Deja, Bruce’as Lee į ją taip ir neatvyko.

Pasaulį šokiravusi mirtis

Pirmieji „Associated Press“ pranešimai iš Honkongo liepos 20 d. skelbė, kad Bruce’as Lee mirė Karalienės Elizabeth ligoninėje „po to, kai buvo rastas be sąmonės savo namuose“.

„Policijos šaltiniai sakė, kad neįtariamas joks nusikaltimas, tačiau bus atliktas skrodimas“, – tuo metu citavo pasaulio žiniasklaida.

Po mėnesio, rugsėjo 3 d., pasirodė dar vienas AP pranešimas, cituojantis kovos menų žvaigždės mirties priežastį: „Bruce’as Lee, kung-fu filmų žvaigždė, tikriausiai mirė nuo smegenų edemos, susikaupusių skysčių, kurie galėjo atsirasti dėl marichuanos, šiandien pranešė koroneris.“

Tuo metu net koroneris C.K.E.Tungas dar nebuvo išsiaiškinęs, kas sukelia edemą, tačiau pabrėžė, kad Bruce’o Lee organizme marichuanos pėdsakų rasta buvo – tai sukėlė klausimų, kad aktoriaus sveikatą sutrikdė „apsinuodijimas narkotikais arba (padidėjęs) jautrumas“ jiems.

Tačiau tai nieko nepaaiškino. Kaip žmogaus, kuris itin rūpinosi savo kūnu, gyvenimas taip greitai sustojo nuo nuskausminamųjų vaistų arba marichuanos? Tačiau, pasirodo, prieš kelias savaites kai kas nutiko.

Kentėjęs galvos skausmus ir patyręs kelis priepuolius, Bruce’as Lee 1973 m. gegužę buvo nugabentas į ligoninę. Ten netekus sąmonės, aktorius buvo skubiai nuskraidintas į UCLA medicinos centrą Los Andžele, rašė „Newsweek“. Pasak Matthew Polly, parašiusio knygą „Bruce Lee: A Life“, pagerėjus jo būklei, žvaigždė iš ligoninės buvo paleista.

Mirė taivanietės aktorės draugijoje

Vienas pirmųjų įtarimų dėl Bruce’o Lee mirties sukėlusių dalykų buvo tai, kad iš tikrųjų aktorius mirė ne savo namuose, o viešėdamas pas taivanietę aktorę Betty Ting Pei.

Skelbiama, kad visą rytą aktorius praleido kalbėdamas apie filmą „Mirtinas žaidimas“. Vyras šiek tiek parūkė, mat „tikėjo, jog kanapės praplečia jo pasąmonę“, ir iškeliavo pas Betty Ting Pei. „Buvau jo mergina“, – Matthew Polly sakė aktorė, pridūrusi, kad jiems būnant vieniems jie taip pat šiek tiek parūkė marichuanos bei užsiiminėjo seksu.

Na o po to detalės pradeda maišytis. Kai kurie sako, kad Bruce’as Lee turėjo susitikti su „Mirtinas žaidimas“ prodiuseriu Raymondu Chowu, bet taip ir neatvyko, kitų teigimu R.Chow pats atvažiavo pas aktoriaus slaptą mylimąją apie 18 val. vakaro. Kad ir kaip buvo iš tiesų, Raymondas Chow tos dienos įvykiuose dalyvavo.

Jis pasakojo, kad savo darbui visiškai atsiduodantis Bruce’as Lee, jiems diskutuojant apie filmą, įsikūnijo į savo jame vaidintą personažą.

„Jis suvaidino visą filmą. Tad tikriausiai po to jis pavargo ir ištroško. Išgėręs kelis gurkšnius (vandens – red.past.) jis atrodė šiek tiek išblyškęs“, – tęsė R.Chow.

Kaip rašoma Biograpy.com, būtent tada Betty Ting Pei padavė jam „Equagesic“ tabletę. Nuėjęs prigulti, jis taip ir nebepabudo.

Neaiškūs veiksmai

Šių įvykių seka taip pat kelia nemažai klausimų. Kaip vėliau paaiškėjo, minėtus nuskausminamuosius Bruce’as Lee vartojo ir anksčiau, tačiau 1973 m. rugsėjo mėnesio pranešime teigiama, kad aktorius šiam vaistui tikriausiai turėjo „padidėjusį jautrumą“.

Kitų teigimu, dėl mirties kaltas „apsinuodijimas kanapėmis“, nors įprastai ryšio tarp jų ir smegenų edemų nėra. Medicinos profesionalų, Bruce’ą Lee gydžiusių tą gegužę Los Andžele, teigimu, jie aktorių įspėjo dėl marichuanos vartojimo.

„Sakėme jam, kad dėl labai mažo jo organizmo riebalų kiekio narkotikams jis yra labai jautrus. Kadangi su šiuo narkotiku jis jau turėjo blogą patirtį, įspėjome jį, kad jo sukeliamas efektas kitą kartą gali būti blogesnis“, – knygoje „The Tao of Bruce Lee“ sakė gydytojas Peteris Wu.

Vida Press nuotr./Maria Yi ir Bruce'as Lee (1972 m.)
Vida Press nuotr./Maria Yi ir Bruce'as Lee (1972 m.)

Kaip rašė M.Polly, supratęs, kaip blogai atrodytų, jei Bruce’as Lee būtų rastas Betty Ting Pei namuose jų kompanijoje, R.Chow be sąmonės gulėjusį aktorių pradėjo rengti drabužiais, kad galėtų kūną perkelti kitur. Galiausiai jie iškvietė taivanietės aktorės gydytoją Eugene’ą Chu Poh-hwye. Jis bandė atgaivinti vyrą, bet nesėkmingai. Bruce'as Lee jau buvo miręs.

Tačiau R.Chow, B.Ting Pei ir gydytojas suvokė, kad Bruce’o Lee kūną jie vis dar turi pristatyti į ligoninę. Taigi jie iškvietė greitąją pagalbą, tačiau atvykusių paramedikų paprašė aktorių vežti ne į artimesnę gydytojo Eugene’o, bet į už 25 minučių kelio esančią Karalienės Elizabeth ligoninę.

Taip prodiuseris gavo daugiau laiko, kad paskambintų Bruce’o Lee žmonai ir lieptų jai su juo susitikti minėtoje ligoninėje. Tačiau būtent šie skubūs veiksmai išprovokavo dar daugiau neatsakomų klausimų.

Ligoninėje manė, kad „kažkas turbūt juokauja“

Bruce’o Lee žmona į ligoninę atvyko pirma ir, kadangi niekas ligoninės personalo dar nebuvo perspėję apie į ją atvežamo paciento tapatybę, su aktoriaus sutuoktine bendravę darbuotojai netikėjo jos žodžiais.

„Kažkas turbūt juokauja – mes nieko apie tai nežinome“, – Lindai vis kartojo registratūros darbuotoja. Tačiau jai besiruošiant skambinti namo, moteris pamatė pro duris įvežamą savo vyrą.

„Niekada nesusimąsčiau, kad jis gali mirti, arba dar baisiau, kad jis jau miręs“, – sakė ji M.Polly knygoje, rašo „The Ringer“.

Netrukus po to jai buvo pranešta tragiška žinia. Bruce’as Lee mirė.

Netikras pranešimas

Kadangi Honkonge aktorius buvo didelė žvaigždė, pasklidus žiniai apie netektį ligoninę užplūdo žiniasklaida. Ėmė plisti ir pirmosios Bruce’ Lee mirties priežasties konspiracijos teorijos. Ar jis mirė kovodamas? Gal jį sumušė kinų gangsteriai? Kad apramintų visuomenę, R.Chow prodiuserinė kompanija paviešino oficialų pranešimą.

„Bruce’as Lee suklupo savo namuose, vaikštinėdamas sode su žmona Linda. „Golden Harvest“ gedi didžios žvaigždės netekties“, – pasak M.Polly knygos, buvo parašyta jame.

Pranešimą paviešino ir ligoninė, mirties priežastimi įvardindama cerebrinę edemą. Kaip vėliau paaiškėjo, taip buvo padaryta siekiant apsaugoti Bruce’o Lee vaikus.

Iš pradžių tai veikė, bet spauda buvo atkakli. Vienas reporteris išsiaiškino, kad adresas, į kurį buvo iškviesta Bruce’ą Lee į ligoninę atvežusi greitoji, buvo Betty Ting Pei namų. Nors ją be paliovos kamantinėjo, aktorė liko prie išgalvotos istorijos, taip sukurdama dar daugiau paslapčių.

R.Chow ir Bruce’o Lee žmona Linda buvo pasiryžę apsaugoti vaikus nuo tiesos ir sugalvojo naują veiksmų seką, sukuriančią istoriją, jog Bruce’as Lee Betty Ting Pei namuose lankėsi darbo reikalais – siekdamas ją įkalbėti nusifilmuoti „Mirtiname žaidime“. Šia istorija visi tikėjo kelis dešimtmečius.

Tačiau konspiracijų teorijų kūrėjai nesiilsėjo. Buvo sukurta istorija, kad Bruce’as Lee mirė su erekcija – vienas Honkongo fotografas sugebėjo papirkti morgo darbuotoją ir įkalbėti ją leisti nufotografuoti aktoriaus kūną, siekiant įsitikinti, ar tai tiesa. Fotografas įamžino jo veidą, tačiau prieš kameros objektyvui pajudant žemiau, morgo darbuotoja jį sustabdė. Tačiau paviešintos Bruce’o Lee veido nuotraukos pradėjo kitą konspiracijos teoriją – jis buvo nunuodytas, nes jo veidas buvo patinęs.

2006 metais „Taipei Times“ straipsnyje buvo skelbiama, kad Bruce’o Lee mirties priežastis vis dėlto yra epilepsija, o 2018-aisiais pasirodžiusioje M.Polly knygoje jis pateikė dar kitokią išvadą – šilumos smūgis. Tą liepos dieną buvo labai karšta ir tvanku. Kaip teigiama, kad kino ekrane aktorius neatrodytų toks suprakaitavęs, jam buvo pašalintos pažastų prakaito liaukos. Ši istorija sutapo su incidentu gegužę, kadangi tada aktorius, prieš išvykdamas į ligoninę, laiką leido prastai ventiliuojamame kambaryje.

Vida Press nuotr./Bruce'as Lee (1973 m.)
Vida Press nuotr./Bruce'as Lee (1973 m.)

Jaunas mirė ir Bruce’o Lee sūnus

Bruce’o Lee šeima iš pat pradžių priėmė medicininį aktoriaus mirties priežasties paaiškinimą. „Nors neturime galutinio autopsijos pranešimo, neturiu jokių įtarimų, išskyrus natūralią mirtį, – tuo metu kalbėjo Linda. – Aš asmeniškai dėl jo mirties atsakingu nelaikau nei vieno asmens ar žmonių. Likimas veikia taip, kad pakeisti nieko negalime. Vienintelis svarbus dalykas yra tas, kad Bruce’o nebėra ir jis nesugrįš.“

Apie tėvo mirtį sklandančias konspiracijos teorijas 1992-aisiais pasisakė ir jo sūnus Brandonas: „Manau, štai kodėl kilo visi tie gandai, kurie man prilygsta kalboms apie Elvį (Presley – red.past.), kad jis vis dar gyvas – tai kad jis buvo vos 32 metų amžiaus.“

Sutapimas, ar ne, bet praėjus metams po šio interviu, Brandonas buvo pašautas „The Crow“ filmavimo aikštelėje. Vaikinui buvo vos 28-eri. Po šio įvykio buvo atgaivinta konspiracijos teorija apie šeimą lydintį prakeiksmą. Atrodo, kad konspiracijų kūrėjai šios šeimos dar ilgai nepaliks ramybėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius