-65% metinei prenumeratai! Išskirtinis pasiūlymas.
Išbandyti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Galimybė stiprėti smulkiesiems

Ne paslaptis, kad didžiosios dalies kaimo gyventojų pagrindinis pajamų šaltinis – žemės ūkis. Stambieji ūkininkai dažnai gali sau lesti ir be paskolų ar paramų plėsti savo ūkius, o smulkiesiems žemdirbiams neretai tai gali tapti neįgyvendinama misija. Pagalbos ranką jiems tiesia Lietuvos kaimo plėtros programos 2014 – 2020 m. (KPP) parama.
Žemės ūkis
Žemės ūkis / Shutterstock nuotr.

Iki birželio 29 d. paraiškas pateikti gali tie ūkininkai, kurie nori pasinaudoti KPP priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritimi „Parama smulkiesiems ūkiams“. Šia parama gali pasinaudoti tie ūkininkai, kurie siekia pagerinti savo darbo sąlygas, nori atnaujinti žemės ūkio techniką ar įrangą bei tie, kurie nori pasistatyti naujus gamybinius pastatus arba rekonstruoti senus.

Tai – viena iš patraukliausių veiklos sričių, kuria gali pasinaudoti smulkieji ūkininkai, kad sustiprintų savo ūkius, nes paramos intensyvumas siekia net 100 proc. Svarbu žinoti, kad paramą galima gauti ne tik žemės ūkio produktų gamybai, bet ir valdoje pagamintiems ar išaugintiems prekiniams žemės ūkio produktams apdoroti (rūšiuoti, pakuoti ir t. t.), perdirbti ir tiekti rinkai. Teikiant paramą smulkiųjų ūkių plėtrai, modernizuojami ūkiai, didėja šių ūkių konkurencingumas. Kitaip tariant, ši parama – puiki galimybė sustiprėti smulkiesiems ūkininkams.

Didžiausia paramos suma vienam paramos gavėjui gali būti 15 tūkst. eurų, kompensuojant 100 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų. Pirmoji išmokos dalis, sudaranti net 80 proc. visos išmokos sumos, paramos gavėjui išmokama priėmus sprendimą suteikti paramą. Tai labai palengvina projekto finansavimo galimybes. Likusi 20 proc. paramos sumos dalis išmokama tinkamai įgyvendinus projektą.

Viena iš šia parama pasinaudojusių ūkininkių – Vilkaviškio rajono Vištyčio laukų kaime gyvenanti Erika Kauneckaitė. Maždaug pusšimčio galvijų bandą laikanti moteris už KPP paramą smulkiesiems ūkiams praėjusiais metais įsigijo kultivatorių, trąšų barstyklę bei šieno vyniotuvą – presą. Anot jos, gauta 15 tūkst. eurų parama buvo didelė paskata likti ūkininkauti kaime.

Erika kartu su vyru Mariumi ūkininkauti pradėjo visai neseniai – 2015 metais. Iš pradžių laikę dešimties galvijų bandą, pora per kelis metus ją padidino beveik iki pusšimčio. Anot Erikos, Vištyčio rajone žemės yra labai nederlingos, tad verstis augalininkyste šiame krašte nelabai apsimokėtų. Tiesa, ir gyvulininkystės ūkis nelepina, tačiau tai vis tiek pelningesnė ūkio šaka.

„Iš tikrųjų jauniems žmonėms pradėti ūkininkauti šiais laikais yra labai sunku. Prisipažinsiu, jei ne parama, vargu ar būtume likę kaime. Minčių buvo įvairių, galvojome net išvykti į užsienį. Laikome devynias karves, visi kiti galvijai – mėsiniai. Už pieną Lietuvoje moka labai nedaug, o ir mėsos sektoriuje norėtųsi aukštesnių kainų. Kartais supirkimo kainos neviršija net galvijų užauginimo savikainos“, – apgailestavo E. Kauneckaitė.

Moteris teigė, kad už gautą paramą įsigytos žemės ūkio technikos jai labai reikėjo ir ko gero bent jau šieno vyniotuvą – presą vis tiek būtų pirkusi. Tiesa, ne tokį gerą ir greičiausiai – dėvėtą.

„Kai ūkyje yra tiek gyvulių, presas – būtinas. Jei tektų kaskart nuomoti šį įrenginį ar samdyti, kad kas kitas suvyniotų šieną, greičiausiai anksčiau ar vėliau atsidurtume ant bankroto ribos. Dėl šios priežasties mums KPP parama buvo labai reikalinga. Tikrai patarčiau ja naudotis ir kitus žemdirbius. Juk tikrai ne visi turi galimybę iš asmeninių lėšų pirkti taip reikalingą techniką. Be to, vadinamo „popierizmo“, norint gauti KPP paramą, tikrai nereikėtų bijoti. Mums tai nebuvo didelis iššūkis“, – sakė Vilkaviškio rajone ūkininkaujanti Erika.

Paramą pagal KPP priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama smulkiesiems ūkiams“ galima gauti ne tik žemės ūkio technikai, įrangai įsigyti ar gamybiniams pastatams statyti, bet ir ūkiniams gyvūnams, daugiamečiams augalams, statybinėms medžiagoms nusipirkti. Be to, nuo šių metų numatyta leisti paramos lėšomis įsigyti ir naudotus, senesnius kaip 7 metų traktorius, kurie turi galiojančią privalomą techninę apžiūrą. Tai – smulkiesiems ūkininkams labai svarbus pokytis.

Svarbu paminėti, kad yra parengta automatizuota verslo plano forma, kuri palengvina verslo plano parengimą. Verslo plano forma yra paskelbta Žemės ūkio ministerijos tinklalapyje.

Visą informaciją apie Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos paramą žemės ūkiui ir kaimui galite rasti čia: www.zum.lt ir www.ismanuskaimas.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius