Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Virblės“ medelyno įkūrėjai – apie pelningą verslą ir savo augintinių keliones

„Verslas pas mus pats atėjo“, – tikina Klaipėdos rajone pelningą dekoratyvinių augalų ūkį ir medelyną su vyru Vytautu sukūrusi Jolanta Paliliūnienė.
„Virblės" medelynas
„Virblės" medelynas / Asmeninio archyvo nuotr.

„Taip jau nutinka, kai turi daug žemės ir galvoji, ką su ja daryti, o tradicinė sodininkystė (su pomidorų ir agurkų lysvėmis) nevilioja, tenka gėles ir medžius sodinti“, – apie „Virblės medelyno“ ištakas kalba verslininkė, darbo vietas sukūrusi ne tik sau su sutuoktiniu, bet ir dukros šeimai.

Asmeninio archyvo nuotr./Jolanta ir Vytautas Paliliūnai.
Asmeninio archyvo nuotr./Jolanta ir Vytautas Paliliūnai.

Sekasi, nes tiki tuo, ką daro

Gražiame Klaipėdos rajono Butkų kaime, 20 km nuo Klaipėdos, Priekulės seniūnijoje, 2,5 ha žemės sklypą skirtingų rūšių augalais apsodinę klaipėdiečiai tikina dviračio neišradinėję, augalus sodinę prie savo namų, kaip ir įprasta Europos medelynų savininkams.

Organizatorių archyvo nuotr./„Virblės" medelynas
Organizatorių archyvo nuotr./„Virblės" medelynas

Nuo 2018 m. įmonė veikia „Virblės medelyno“ vardu. Šio medelyno pagrindinė veikla yra dekoratyvinių augalų ir daugiamečių gėlių ūkis. Tai yra daugiamečių gėlių, žolinių augalų, dekoratyvinių krūmų, įvairaus ūgio ir formos spygliuočių, dekoratyvinių medžių bei kitų lapuočių, prieskoninių augalų auginimas ir dauginimas.

Šiandien per 1 tūkst. augalų rūšių savo ūkyje ir medelyne auginantys klaipėdiškiai savo geografiją išplėtė: jų augalai keliauja jau ir už Lietuvos ribų. Sutiksi juos ir Rygoje, ir Vilniuje.

„Virblės medelyno“ augmenijos geografija plati, šiandien ji net iki Vilniaus ar Rygos atkeliauja. Lietuva ne toks jau didelis kraštas, tie 300 km ne kažin kas. O jei augalai įveikia tuo kelis šimtus kilometrų, vadinasi, jie to verti“, – savo augintiniais didžiuojasi J.Paliliūnienė. Tiesa, kaip tikina pati, specialiai sau tokio tikslo auginti juos kuo platesnei auditorijai nekelianti.

Kaip nuosavą verslą jaukinosi

Organizatorių archyvo nuotr./„Virblės" medelynas
Organizatorių archyvo nuotr./„Virblės" medelynas

Prieš dvidešimt metų žemę Butkų kaime, Priekulės seniūnijoje, įsigiję sutuoktiniai rado ją pieva ir krūmynais apžėlusią. Kaip prisimena patys, nelabai kas tame plote ir augti norėję, priesmėlis nežavėjo augmenijos, bet šiandien vaizdas jau visai kitas nei anuomet.

„Kai pasižiūrime dabar, ir patiems atliktu darbu pasidžiaugti smagu“, – sutaria pokalbio metu rudenėjančius augalus apžiūrinėjanti pora.

Gal todėl, kad tuo metu neskubėdama galiu stabtelėti juo pasigrožėti.

Ilgą laiką su pardavimais iki nuosavo gėlių ūkio dirbusiai Jolantai ir jos sutuoktiniui inžinieriui nekilo klausimų, kas kokių darbų imsis pradėjus nuosavą verslą.

„Vyras mūsų gėlių ūkyje yra atsakingas už visus nulūžusius ir nuvirtusius, taip pat už tuos, kuriems reikia stipresnių rankų“, – ūkvedžiu tapusio sutuoktinio veiklą apibūdino J.Paliliūnienė. Tuo metu ji pati kibo ne tik į pardavimus, bet ir į augalų sodinimą, realizaciją ir viską, kam prireikia moteriškų rankų.

Taip abu augalus sodinę, auginę ir verslą prisikvietę. Tiesa, prabėgus kone dviem dešimtims metų, Jolanta sau pasiliko tik gyvus pardavimus, dirba su tais, kurie į jos ūkį užsuka. O tvarkytis su likusiu pardavimų srautu jai padeda į šeimos ūkį sugrįžę vaikai (dukra su žentu). Dukros šeima ir įsikūrusi šalia.

Prisibijo tik žiemos speigų

Organizatorių archyvo nuotr./Gėlininkė ir „Virblių medelyno“ įkūrėja J.Paliliūnienė didžiausiu iššūkiu šiame versle vadina žiemą, kuri kasmet vis sunkiai nuspėjama.
Organizatorių archyvo nuotr./Gėlininkė ir „Virblių medelyno“ įkūrėja J.Paliliūnienė didžiausiu iššūkiu šiame versle vadina žiemą, kuri kasmet vis sunkiai nuspėjama.

„Patikėkite, tas laikas augalų ūkyje teka kitaip, nei daugeliui įprasta. Nuo darbų atsitraukiame tik vėlų rudenį, o vasarį, jei žiema šilta, žiūrėk, ir vėl sodiname“, – su savo darbų ritmu supažindino J.Paliliūnienė.

„Iki Kalėdų dirbame lėtesniu tempu, žmonių nedaug užsuka. Atvyksta dar vienas kitas pasitarti, kai kas jau ir apie Kalėdų eglutę pagalvoja. Bet daugiausia jau apie kitą sezoną visi planai sukasi“, – pasakoja augalų ūkio šeimininkė.

Asmeninio archyvo nuotr./Ruduo medelyne
Asmeninio archyvo nuotr./Ruduo medelyne

Asmeniškai ją rudens ir žiemos laikas džiugina. Tai metas, kai apmažėjus darbų pavyksta pasigrožėti augalais, nesvarbu, kad apsnigtais, jau šiaudo spalvos, lapus nubarsčiusiais ir apšerkšnijusiais.

Organizatorių archyvo nuotr./„Virblės" medelynas žiemą.
Organizatorių archyvo nuotr./„Virblės" medelynas žiemą.

„Šiltuoju metu laiku vis nėra kada, žiūrėk, žydėjimas ir vėl pražiūrėtas, o žiemą laiko daugiau. Taigi tuomet galiu vaikščioti ir grožėtis apsnigtais augalais.“

To balto žiemos laiko medelyno įkūrėjai ir laukia, ir prisibijo, nes apibūdina jį kaip didžiausią iššūkį savo veiklai. Sunku prognozuoti, kokia ji kasmet bus.

Klaipėdos rajone įsikūręs dekoratyvinių augalų ir gėlių ūkis šiandien siūlo per 1 tūkstantį augalų rūšių.

„Atrodo, viską dėl savo augalų padarei, bet kartais ir to negana: užsnigo, užšalo ir viskas, rezultato pavasarį jau nebus“, – sako ūkio šeimininkai ir priduria, kad tikėjimo savo augalais ir įdėtu darbu čia labai daug reikia.

Augalus tikrina savo gėlyne

Ne tik užaugintais augalų sodinukais, bet ir patarimais į ūkį užsukusiems gelbstintys šeimininkai dažnai apvedžioja ir aprodo jiems savo valdas.

„Dažnas nori pažiūrėti, kaip jo augalas jau suaugęs šalia kitų sodybos ar kiemo želdinių žiūrėsis, ar derės, ar tiks jam smėlinga dirva ir pan. Klausimų daug, o su pavyzdžiais visad aiškiau, todėl norintiems ir savus gėlynus aprodome, papasakojame, ko tikėtis. Jei viskas su augalu pavyks, po kelerių metų turėsite tikrą gražuolį“, – dažnam išvykstančiam pažada J.Paliliūnienė.

Organizatorių archyvo nuotr./„Virblės" medelynas
Organizatorių archyvo nuotr./„Virblės" medelynas

Jaunesni augintojai, anot medelyno pradininkės, gręžiasi į kiek primirštus, tačiau šiuo metu madingus augalus: buksmedžius, miskantus ir pan. O kiti kaip tik ieško patvaresnių, laiko patikrintų, pavyzdžiui, skroblų.

„Virblės medelyno“ sodinukų galima užsisakyti ir internetu, ir į vietą atvykus. Medelyno darbuotojai užsakymus priima tiek savo išaugintiems augalams, tiek gali importuoti dominančias rūšis.

Dar viena ir itin svarbi šio verslo veikla – bendradarbiavimas su kitomis įmonėmis, kraštovaizdžio architektais, dizaineriais, želdynų specialistais, medelynais bei augalų prekeiviais.

„Norinčius su specialistais suvedame, supažindiname, gal todėl daugelis pas mus metai iš metų sugrįžta“, – sakė J.Paliliūnienė.

Turite šeimos verslą? Registruokitės čia. 15min Jus pakalbins ir publikuos Jūsų istoriją portale, o vienas verslas gaus dovanų net milijoną banerių parodymų nemokamos reklamos!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius