Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

12 baudų už automobilių statymą kieme prisirinkę klaipėdiečiai: „Taip renkamas biudžetas?“

Klaipėdiečiai, prieš didžiąsias metų šventes gavę šūsnį sąskaitų dėl automobilių statymo neleistinose vietose kieme, piktinasi, kad šitaip valdininkai bando lopyti prastai renkamą biudžetą. Tuo tarpu pareigūnai ir valdininkai tikino, kad pranešimų apie ne vietoje kiemuose pastatytus automobilius gauna tūkstančiais ir reikia piktintis ne baudomis, o paisyti taisyklių.
Pusiau ant šaligatvio pastatytas „Volkswagen“ automobilis
Asociatyvinė nuotrauka. Prie daugiabučio ant šaligatvio automobilius laikę klaipėdiečiai sulaukia pareigūnų dėmesio / Telšių policijos nuotr.

Klaipėdos pietinėje miesto dalyje, I.Simonaitytės gatvėje, gyvenanti Kristina ir jos sutuoktinis šiais metais jau gavo 12 pranešimų apie paskirtas baudas dėl automobilių statymo. Moteris pasakojo, kad kaimynai stebėjosi – 30 metų niekam neužkliuvo ant šaligatvių ankštuose kiemuose stovinčios mašinos.

Prieš šventes mokės baudas

„Norėdama sukaupti didelį biudžetą, kuris buvo prarastas karantino metu, valstybė nusprendė „bauduoti“ automobilius, stovinčius Klaipėdos kiemuose. Žmonės, gyvenantys mūsų rajone po 30 metų ir daugiau, teigia, jog niekada nėra gavę baudų už stovėjimą kieme ant šaligatvių, nes automobiliai statomi tvarkingai, paliekama dalis praeiti pėstiesiems“, – pasakojo Kristina. Pastaraisiais metais buvo masiškai baudžiami gyventojai, automobilius pastatę ant šaligatvių.

Moters šeima turi du automobilius. Šiais metais jie su vyru jau gavo 12 baudų. Ji piktinosi, kad apie paskirtą baudą išsyk nepranešama. Pirmasis pranešimas ateina po gana ilgos pertraukos. Per tą laiką, kol žmogus neįtaria esąs nubaustas, gauna naujų baudų. Taip, anot Kristinos, gyventojui nesuteikiama proga pasitaisyti ir jis toliau žlugdomas.

Facebook grupės „Klaipėdos reidai“ nuotr./Socialiniuose tinkluose praėjusią savaitę pasidalinta nuotrauka iš pietinės Klaipėdos dalies, kur pareigūnai baudė KET pažeidėjus.
Facebook grupės „Klaipėdos reidai“ nuotr./Socialiniuose tinkluose praėjusią savaitę pasidalinta nuotrauka iš pietinės Klaipėdos dalies, kur pareigūnai baudė KET pažeidėjus.

„Mūsų atveju – rugpjūčio mėnesį šeima laukė pagausėjimo. Vyras dirbo iš namų ir mūsų mašinos didžiąją laiko dalį stovėjo kieme nejudinamos. Dėl COVID-19 žmonės raginami dirbti iš namų, o kai kas ir neteko darbo. Dėl to padaugėjo kiemuose automobilių, aikštelės užpildytos, o policija nusprendė pasitaisyti“, – kalbėjo Kristina.

Kiek vėliau ji sužinojo, kad kol gimdė, už paliktą kieme automobilį jai paskirta bauda. Rugsėjį, kol šeima rūpinosi mažyle, automobiliai stovėjo nejudinami. Per tuos kelis mėnesius susidarė baudų už 270 eurų.

Lapkritį šeima vėl buvo informuota apie baudas. „Artėjant gražiausioms metų šventėms vietoje kalėdinių dovanų gavome visą puokštę baudų, kurias dabar iki gruodžio 31-osios turime susimokėti už rugsėjį. Ar tai normalu?“ – piktinosi klaipėdietė.

Policija: taisyklės galioja visiems

„Reikia suprasti: policija nežino, ar kas dirba iš namų, ar mažus vaikus augina. Ne tai svarbu. Reikia prašyti ne baudų neskirti, o nedaryti pažeidimų. Yra taisyklės, kaip turi būti statomi automobiliai ir jų reikia paisyti“, – situaciją komentavo Klaipėdos apskrities Vyriausiojo policijos komisariato atstovė Andromeda Grauslienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Policija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Policija

Anot jos, policija gauna gausybę pranešimų apie pažeidimus Klaipėdos kiemuose. Automobiliai statomi ant šaligatvių, žaliųjų vejų, žaidimų aikštelėse.

„Nėra taip, kad būtų rengiami reidai. Pareigūnai gauna nuotraukas ar skundus iš kitų gyventojų ir reaguoja. Tiesa, būna, kad nuvykę pagal iškvietimą, tarkime, dėl smurto artimoje aplinkoje, ir pamatę, kad kieme sustatyti automobiliai pažeidžia taisykles, sureaguoja“, – aiškino atstovė spaudai.

Ji patikino, kad policija neturi tikslo surinkti daugiau baudų, siekiama, kad būtų tvarka.

„Pažeidimų mastas yra be proto didelis. Tūkstančiai pranešimų. Todėl natūralu, kad pranešimai apie skirtas baudas ateina po kelių savaičių ar mėnesių“, – aiškino A.Grauslienė.

Ji prisiminė atvejį, kaip į pareigūnus kreipėsi vienos įmonės vadovas. Vyriškis pasipiktino, pamatęs, kad jo įmonei paskirtų baudų dydis jau siekia per 500 eurų. Paaiškėjo, kad ilgą laiką jis tiesiog nereagavo į pranešimus apie įmonės automobilius vairavusių darbuotojų pažeidimus.

Užsibrėžtas baudų surinkimo planas – viršytas

Klaipėdos savivaldybės Administracinės veiklos poskyrio vedėjas Marius Poimanskis tikino, kad ir savivaldybės viešosios tvarkos prižiūrėtojai savo iniciatyva nedaro reidų kiemuose. Reaguojama į pranešimus, kurių – daugybė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Daugiabučio kiemas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Daugiabučio kiemas

„Reikia suprasti. Vieni gyventojai nori matyti po langais žalią veją. Kiti ieško, kur įterpti automobilį. Esame gavę skundą, kai automobilis buvo pastatytas prie pat laiptinės. Taip, kad gyventojai negalėjo atidaryti durų. Štai ir dabar gavome nuotrauką, kaip pastatytas „Mercedes“ centrinėje miesto dalyje. Du automobilio ratai – vaikų smėlio dėžėje“, – teigė pašnekovas.

Anot jo, šiais metais buvo numatyta, kad savivaldybė iš baudų gautomis pajamomis miesto biudžetą papildys 400 tūkst. eurų. Per dešimt šių metų mėnesių buvo surinkta per 404 tūkst. eurų.

Tai ir baudos už greičio viršijimą, kurį fiksavo stacionarūs greičio matuokliai, ir dėl netvarkingo automobilių statymo, ir dėl reklamos pažeidimų ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius