Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Inspektoriai papasakojo, kaip sugavo automobilių perpardavinėtoją su išgalvotu SDK

Išgalvotas automobilio savininko deklaravimo kodas (toliau – SDK) ne tik neišgelbėjo automobilio prekeivio nuo Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (toliau – Kauno AVMI) bei ekonominius nusikaltimus tiriančių policijos pareigūnų dėmesio, bet ir atskleidė kitus jo daromus pažeidimus, rašoma pranešime.
SDK kodas, Regitra
SDK kodas, Regitra / Regitros nuotr.

Imitacinio pirkimo metu Kauno AVMI darbuotojui buvo pateikta Lietuvos Respublikos piliečių užpildyta ir pasirašyta olandiška pirkimo-pardavimo sutartis, kurioje nurodoma, kad automobilio pardavėjas yra užsienietis (imituotas „kauferio“ modelis – red. past.)

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (toliau – Kauno apskr. VPK) Kauno miesto Dainavos policijos komisariato pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl dokumentų klastojimo, pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 300 str. 1 d. Kontrolės veiksmus tęsia ir Kauno AVMI specialistai. Ikiteisminiam tyrimui vadovauja Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūros 6-ojo skyriaus prokurorai.

Suklastotą SDK rado skelbimų portale

„Šis patikrinimas parodo kaip SDK padeda susekti nesąžiningus automobilių prekeivius. Jis pradėtas dėl portale patalpinto skelbimo su nurodytu melagingu SDK – skelbimo autoriaus sugalvotu 8 raidžių junginiu.

Automobilių pardavėjai tokiu būdu bando išvengti kontroliuojančių institucijų dėmesio, tačiau verta pažymėti tai, kad SDK teisingumas yra tikrinamas kiekvienu atveju“, – sakė Valstybinės mokesčių inspekcijos (toliau – VMI) Kontrolės departamento vyresnysis patarėjas Rolandas Puncevičius, pridurdamas, kad fiktyvus SDK tikrai nepadės išvengti kontrolės.

„Maža to, automobilį aprodęs asmuo transporto priemonės pirkimą imitavusiems mokesčių inspekcijos specialistams ir policijos pareigūnams ne tik pasiūlė sandorį baigti pasirašant olandišką kauferį, kurį užpildė automobilių turgaus teritorijoje dirbanti moteris, bet ir pats pasirašė vietoje užsienio šalies piliečio“, – patikrinimo detales atskleidė R. Puncevičius.

„Kauno miesto gyventojui (gim. 1994 m.) pareikšti įtarimai dėl dokumentų klastojimo, kadangi asmuo, už 5300 Eur parduodamas automobilį „BMW“ (2010 m.), pateikė automobilio pirkėjui pasirašyti olandų kalba jo paties pasirašytą sutartį, kurioje jis pasirašęs kaip pardavėjas. Už tai vyrui gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki trejų metų“, – teigia ikiteisminį tyrimą atliekantys Kauno apskr. VPK Kauno m. Dainavos policijos komisariato pareigūnai.

Pardavimo sutarčių klastojimas

VMI primena, kad sutartys, kuriose nurodomos tikrovės neatitinkančios aplinkybės (sumažinta įsigijimo kaina, netikri pardavėjo duomenys ir pan.), yra vertintinos kaip suklastotos, o jų įforminimas užtraukia baudžiamąją atsakomybę.

Pasirašydamas suklastotą užsienietišką pirkimo-pardavimo sutartį gyventojas ne tik padeda mašinos pardavėjui nuslėpti pajamas, bet ir prisideda prie dokumentų klastojimo. Kauferį pasirašantis pirkėjas taip pat netenka visų garantijų, nes neturi jokių įrodymų, kad automobilis pirktas iš Lietuvos piliečio.

SDK patikrinimus VMI specialistai vykdo bendradarbiaujant su policijos, Muitinės departamento, Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnais. Bendri veiksmai planuojami ir koordinuojami Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio regionuose veikiančiuose Jungtiniuose operacijų centruose (JOC).

Pastaraisiais metais naudotų automobilių prekybos sektoriaus kontrolei VMI skyrė išskirtinį dėmesį. 2018 – 2021 m. I pusm. atliekant kontrolės veiksmus šiame sektoriuje, buvo nustatyta apie 5,8 mln. eurų papildomai mokėtinų mokesčių.

Gyventojai, pastebėję galimus mokestinius pažeidimus, informaciją gali perduoti paskambinę VMI pasitikėjimo telefonu 1882, taip pat užpildžius elektroninę formą VMI internetinėje svetainėje (https://www.vmi.lt/evmi/stop-seseliui). Pranešėjų anonimiškumas garantuojamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius