Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelio ženklas automobilių parkavimo aikštelėje kelia klausimų: vieni teigia, kad taip turi būti, kiti – nesutinka

Dar spalio pradžioje 15min rašė apie Vilniuje esančios „Lidl“ parduotuvės parkavimo aikštelę, kurioje vilnietis susidūrė su nemaža painiava. Tačiau neaiškus ženklinimas, pasirodo, nebuvo vienintelė šios aikštelės problema. Pastebėta, kad ant kelio ženklo nurodytas ir parduotuvės pavadinimas, o to, kaip aiškina Susisiekimo ministerija, daryti neleidžia Kelių eismo taisyklės.
Automobilių stovėjimo aikštelė prie parduotuvės „Lidl“
Automobilių stovėjimo aikštelė prie parduotuvės „Lidl“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Temą siūlykite gazas@15min.lt

Akylam skaitytojui akis užkliuvo už lentelės, esančios ant kelio ženklo, turinio. Joje nurodomas parduotuvės pavadinimas ir kiek reikia sumokėti už automobilio stovėjimą.

Pasidomėjus paaiškėjo, kad prekybos centro pavadinimo ant kelio ženklo tokiais atvejais nurodyti negalima, bent jau taip skaitytojui aiškino Susisiekimo ministerija (SM).

SM atsakyme pabrėžiama, kad ministerija negali aiškinti įstatymų ir kitų teisės aktų, todėl rašte pateikta nuomonė dėl teisės aktų nuostatų negali būti vertinama kaip oficialus teisės aktų aiškinimas.

Tačiau, problema, panašu, aiški ir egzistuoja. Cituojama ištrauka iš Kelių eismo taisyklių:

„Kaip rašoma Kelių eismo taisyklių (KET) 1 priedo 13 punkte, „draudžiama prie kelio ženklo, jo stovo ar kurio nors kito eismo reguliavimo įtaiso tvirtinti ką nors, kas nesusiję su to kelio ženklo ar įtaiso paskirtimi. Kelio ženkle draudžiama nurodyti informaciją, susijusią su asmens ūkine komercine, finansine ar profesine veikla, skatinančia įsigyti prekių ar naudotis paslaugomis (pavyzdžiui, įmonės pavadinimą, prekės ženklą, teikiamų paslaugų rūšį, adresą, telefono numerį ir kita)“.

Atsižvelgdama į tai, kas išdėstyta, SM teigia, kad užfiksuota lentelė negali būti tvirtinama prie kelio ženklo ir ant jo stovo.

Už aikštelės administravimą atsakingos „UniPark“ atstovė tuomet teigė, kad viskas įrengta aiškiai ir pagal visus reikalavimus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Automobilių stovėjimo aikštelė prie parduotuvės „Lidl“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Automobilių stovėjimo aikštelė prie parduotuvės „Lidl“

Atsakinga savivaldybė?

Tame pačiame dokumente teigiama, kad rūpintis vietinės reikšmės kelių ir gatvių priežiūra, transporto infrastruktūros objektų projektavimu, statyba ir saugaus eismo sąlygų užtikrinimu bei eismo organizavimu miestuose yra įpareigotos savivaldybės.

„Kelio savininkas (valdytojas) privalo „užtikrinti, kad kelias būtų tinkamas transporto priemonių ir pėsčiųjų eismui bei atitiktų teisės aktų reikalavimus“ ir „organizuoti eismą ir užtikrint kelio, jo inžinerinių statinių ir techninių eismo organizavimo priemonių priežiūrą taip, kad ji atitiktų kelių priežiūrą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimus“.

Prašome Vilniaus miesto savivaldybės pagal kompetenciją užtikrinti, kad KET nereglamentuotos lentelės nebūtų naudojamos keliuose kartu su kelio ženklais“, – rašoma kreipimesi į Vilniaus savivaldybe.

Vilniaus miesto savivaldybė atsakė, kad neįrenginėja ir neprižiūri kelio ženklų ar kitų techninių eismo reguliavimo priemonių privažiavimo keliuose, aikštelėse, kurios patenka į privačius sklypus, taip pat nenustatinėja eismo tvarkos ir transporto priemonių statymo tvarkos. Bei pateikė tą pačią ištrauką iš KET.

Aikštelę prižiūrinti „Unipark“: pavadinimas papildo ženklą

Problemos neįžvelgia „UniPark“, administruojančios šią aikštelę, vykdančioji direktorė Eglė Šimkevičienė. Ji tikina, kad minimas prekybos centro pavadinimas nedraudžiamas, o tik papildo kelio ženklą.

„Vertinant jūsų minimą punktą, reikėtų atkreipti dėmesį, kad minėtas KET punktas draudžia prie kelio ženklo tvirtinti ką nors, kas nesusiję su kelio ženklo paskirtimi, vadinasi, skaitant minėtą punktą pažodžiui, viskas, kas nėra susiję su kelio ženklu – draudžiama, tuo tarpu, kas papildo kelio ženklą ir neskatina įsigyti prekių ar paslaugų yra leidžiama.

Konkrečiu atveju (LIDL parduotuvės kelio ženkle) yra pateikiama informacija vairuotojui, kaip reikia elgtis parduotuvės aikštelėje, t.y. prie kelio ženklo, kad tai yra mokama zona, pridėta susijusi su kelio ženklu informacinė lentelė, kuri skirta paaiškinti/informuoti vairuotoją, jog norėdamas gauti nemokamą laiką, vairuotojas turi nueiti į aikštelėje esančią parduotuvę ir suvesti automobilio valstybinį numerį.

Su ženklu susijusi lentelė skirta informuoti vairuotoją apie papildomą tvarką aikštelėje, taip pat apie tai, kurio prekybos centro lankytojams ši aikštelė yra skirta. Joje nėra naudojamas įmonės logotipas ar kita kontaktinė informacija nesusijusi su KET ženklu“, – situaciją aiškino E.Šimkevičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius