Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkų verdiktas: transporto spūstys labai kenkia mūsų sveikatai

Kuo didesnis miestas, tuo daugiau jo gatvėse automobilių ir tuo dažniau jie stovi spūstyse. Lengvojo komercinio transporto vairuotojams, išvežiojantiems prekes, tai – niūri kasdienybė, kuri, kaip neseniai paaiškėjo, gali ir smarkiai pakenkti sveikatai.
Rytinės eismo spūstys Vilniuje
Rytinės eismo spūstys Vilniuje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Atviri langai ar visu galingumu veikiantys kondicionieriai tik sustiprina neigiamą teršalų poveikį vairuotojui ir slepia pagrindinį pavojų. Tokias išvadas pateikė Surėjaus (Didžioji Britanija) universiteto mokslininkai, ištyrę kaip spūsčių oras veikia žmogaus organizmą, rašo trucker.lt.

Tyrimo metu mokslininkai matavo teršalų kiekį ore ir automobilių, stovinčių ties šviesoforais 6 km atkarpoje, viduje. Tyrimo metu automobilis turėjo įveikti 10 sankryžų, mokslininkai orą viduje tyrė penkiais skirtingais metodais.

Visu galingumu veikiantys kondicionieriai tik sustiprina neigiamą teršalų poveikį vairuotojui.

Buvo nustatyta kad daugiausia teršalų į automobilio vidų patenka per atdarus langus arba veikiantį kondicionierių, kadangi pastarasis traukia užterštą orą į vidų. Spūstyse ar ties šviesoforais jų koncentracija padidėdavo 40 proc. Gera naujiena ta, kad užteršto oro poveikį galima sumažinti net 75 proc.

Taip pat buvo nustatyta, kad spūstyse stovintys vairuotojai įkvepia 29 kartus daugiau užteršto oro, negu tie, kurie nors lėtai, bet juda.

Pasaulinės sveikatos apsaugos organizacijos duomenimis, oro užterštumas kenkia taip pat kaip ir rūkymas.

Paskaičiuota, kad dėl oro taršos vien Europoje 2012 m. mirė daugiau kaip 400 000 žmonių, tad, norint pagerinti šią statistiką, reiktų laikytis poros paprastų taisyklių. Stovint spūstyje visada užsidarykite langus, kondicionierių įjunkite recirkuliacijos režimus ir laikykite kaip galimą didesnį atstumą iki priešais esančios transporto priemonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius