-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vairuotojų kova dėl Vilniaus Kalėdų eglės: devyni nuopuolio ratai

Vilniaus Kalėdų eglė kelia ne tik internautų aistras (dėl dizaino), bet aitrina ir vairuotojų fantazijas. Pasinaudodami net ir nelegaliai būdais, pažeisdami taisykles, vilniečiai ir sostinės svečiai stengiasi privažiuoti kuo arčiau aštrių diskusijų objekto.
Eismas prie Vilniaus Katedros aikštės, kurioje miestiečius džiugina Kalėdų eglutė
Eismas prie Vilniaus Katedros aikštės, kurioje miestiečius džiugina Kalėdų eglutė

Visos naujienos apie automobilius ir eismą – rubrikoje GAZAS.

15min skaitytojai informavo, kad eismas šalia Vilniaus Katedros aikštės – labai chaotiškas. Šiųmetė Kalėdų eglė Vilniuje įžiebta praėjusį šeštadienį, lapkričio 26 d., kaip magnetas traukia žmones – pėsčius, judančius visuomeniniu transportu ir važiuojančius automobiliais.

Todėl, bent jau keleto internautų nuomone, šiuo metu prie eglės geriau nevažiuoti – kol nuslūgs pirmoji lankytojų banga.

Vedami smalsumo, sekmadienio vakarą prie Vilniaus Kalėdų eglės nuvažiavo ir 15min žurnalistai. Rezultatas įspūdingas: užtrukome beveik valandą, kad privažiuotume prie eglės ir ją pamatytume. O pakeliui galėjome užfiksuoti tiek KET pažeidimų, kad abiejų rankų pirštų suskaičiuoti nepavyktų. Kalėdų psichozė gatvėse prasideda.

Maps Google nuotr./Eismo intensyvumas prie Katedros aikštės Vilniuje pirmadienio vakarą
Maps Google nuotr./Eismo intensyvumas prie Katedros aikštės Vilniuje pirmadienio vakarą

Kuriuo keliu privažiuoti geriausia

Iš pradžių bandėme Katedros aikštę pasiekti važiuodami nuo Rinktinės/Šeimyniškių gatvių. Tačiau, pravažiavę buvusį Žalgirio stadioną, patekome į spūstį. Priežastis – visiškai sustingęs Karaliaus Mindaugo tiltas. Nes dėl teisės pirmiems ant jo užvažiuoti konkuravo intensyvus automobilių srautas, atvažiavęs Žvejų ir Rinktinės gatvėmis.

Dar blogiau, kad kitapus Neries eismas sustingo Šventaragio ir L.Stuokos-Gucevičiaus gatvėse (aplink Katedros aikštę). Kaip dažniausiai būna tokiais atvejais, vairuotojai blokuoja sankryžą (ties Lietuvos Mokslų akademijos biblioteka), tad per kai kurias šviesoforo fazes plotą tarp tilto ir bibliotekos galėjo kirsti vos keli automobiliai.

Nereikia net išmaniųjų programėlių jungtis – nuo tolo plika akimi matosi, kad verta padaryti lankstą ir pasiekti probleminę sankryžą iš kitos pusės – nuo Antakalnio, judant T.Kosciuškos gatve. Kairysis posūkis bus labai problemiškas (nes sankryža, kaip minėjome, užsikišusi), tačiau laukti eilėje tektų trumpiau ir susitaupytų šiek tiek laiko.

Važiuokite prieš srautą

Dar vienas, ko gero, pats geriausias variantas – važiuoti kitaip, nei dauguma. Nes automobilių srautas nuo Subačiaus gatvės pro Sereikiškių parką link Katedros aikštės – gerokai mažesnis. Tad, norintiems pasigrožėti egle, patartume rinktis šį maršrutą ar naudotis telefono programėlėmis. Sutaupysite laiko, degalų ir nervų ląstelių.

VIDEO: Chaotiškas eismas Vilniuje, prie Katedros aikštės

Kam reikalingos ištisinės linijos?

Kalėdų stebuklas įvyko – Vilniuje išnyko ištisinės linijos – taip būtų galima ironizuoti po pasivažinėjimo po Kalėdų eglės kaimynystę. Negalėdami nugalėti magiškos eglės traukos, nemaža dalis vairuotojų važiuoja bet kaip, keldami dar ir vadinamąsias fantomines spūstis. Jos taip vadinamos dėl to, kad prasideda tarsi be priežasties. O iš tikrųjų priežastis yra kai kurių eismo dalyvių šokinėjimas iš vienos juostos į kitą. Taip sutrikdomas įprastas automobilių judėjimo dviem juostomis ritmas.

Bet šį kartą teko stebėti tikrai labai desperatiškas pastangas Šventaragio gatvėje (nesvarbu, kertant linijas, ar ne) teleportuotis iš pirmos juostos į antrąją. Nes juk iš pirmos nesimato Kalėdų eglės! Žinoma, galima pasiteisinti, kad vėliau (ties Gedimino pr.) vis tiek reikės rikiuotis, nes antraip ženklai neleis sukti Šventaragio gatve į kairę ir apvažiuoti Katedros aikštės. Arba, dar geriau, grūstis į ankštą stovėjimo aikštelę priešais Katedrą (tarkime, išleisti žmoną ir vaikus arba juos pasiimti).

Stebėti visą šį chaosą būtų linksma, bet svarbiausi šio kalėdinio veiksmo gatvėse herojai – vairuotojai, kurie pavėluotai supranta, kur pateko. Todėl pusiaukelėje nusprendžia apsisukti. Taip pasielgė „Lexus“ vairuotojas (žiūrėkite filmuotą medžiagą). Jis atvažiavo paupiu Žygimantų gatve, ties biblioteka ir tiltu suko į dešinę pirma juosta, paskui prasibrovė į antrą. Ir ties Mindaugo paminklu įjungė kairįjį posūkį! Aklinoje spūstyje. Ties ištisine linija. Ar galima sugalvoti didesnį iššūkį?

Na, bet, pasinaudojęs krikščioniška vairuotojų kantrybe, sustabdęs visą antrąją eismo juostą paskui save ir sutrikdęs iš priekio atvažiuojančių srautus, vyrukas rado tarpą ir apsisuko. Stebuklas įvyko: visi automobiliai sveiki, o vairuotojas pasiekė savo: ne jis taikėsi prie srauto, o srautas prie jo.

Klausimas, kodėl neapsisuko ant perėjos ties Katedra – juk irgi būtų iššūkis. Ir taip pat nemandagiai pažeidžiant kitų vairuotojų interesus.

Eismas per šventes

Eismo intensyvumas iki pat Kalėdų miestuose vis didės. Remiantis ankstesnių metų patirtimi, galima prognozuoti, kad didžiausios spūstys laukia ne tik Katedros aikštės apylinkių, bet ir visų didžiųjų prekybos centrų. Todėl, norint sumažinti spūstis, reikia važiuoti kuo tolygiau, kuo mažiau mėtytis per eismo juostas ir pajudėti vos užsidegus žaliam šviesoforo signalui.

Dažniausiai, ypač penktadieniais, „Waze“ programėlėje raudonai būna sužymėtos gatvės visoje centrinėje miesto dalyje, taip pat Geležinio Vilko, Ukmergės gatvės, Pilaitės pl., visi Žirmūnai, Tūkstantmečio ir Žirnių gatvės.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kaip atrodė „Juodasis penktadienis“ prie didžiųjų prekybos centrų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius