Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilnius taps greičio matuoklių sostine: naujos kameros statomos Pilaitėje, kitais metais bus perkama dar daugiau

Vilniuje vis dažniau gyventojus ir miesto svečius pasitiks ne tik mobilus greičio matuokliai, vadinami „trikojais“, tačiau ir naujieji stacionarūs greičio matuokliai. Keletas jų jau įrengta Žirmūnuose, o prieš kelias dienas ir Pilaitėje. Tiesa, kai bus parengti naudojimui, šie matuokliai fiksuos ne tik greitį viršijančius vairuotojus, bet ir judėjimą A juostose, šviesoforo signalų nepaisymą. O kitais metais sostinės gatvėse jų atsiras dar daugiau.
Naujas greičio matuoklis Pilaitės prospekte
Naujas greičio matuoklis Pilaitės prospekte / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip socialiniuose tinkluose rašo Pilaitės gyventojai, Pilaitės pr. naujai įrengto greičio matuoklio nauda neabejojama – pagaliau bus prižiūrima A juosta, kurioje rytais vyrauja chaosas. Šis ir dar keli nauji matuokliai, įrengti Žirmūnuose, susiję su naujais projektais.

„Žirmūnų ir Tuskulėnų g. trys matuokliai įrengiami naujai dėl čia vykdomo „Žirmūnų trikampio“ projekto. Jį vystant įrengiami dviračių takai ir pėsčiųjų šaligatviai, rekonstruojami šviesoforai, taip pat didinamas eismo dalyvių saugumas ir įvedama papildoma eismo kontrolė – greičio matuokliai čia fiksuos greičio viršijimą ir raudono šviesoforo signalo pažeidimus.

Taip pat vykdant naujo prekybos paskirties pastato statybas Pilaitės pr. yra numatytas vienas stacionarus pažeidimų fiksavimo įrenginys, kuris fiksuos ne tik greičio viršijimą, tačiau ir pažeidėjus viešojo transporto „A juostoje“, – paaiškino SĮ „Susisiekimo paslaugos“ komunikacijos vadovė Miglė Bielinytė.

Pasak jos, šiuo metu visi šie su konkrečių objektų mieste vystymu susiję keturi matuokliai yra pradedami derinti, rangovai ir gamintojai vykdys kalibravimo, programavimo, pajungimo į Administracinių nusižengimų registro sistemą ir kitus darbus. Numatoma, jog dalis matuoklių pradės veikti dar šiemet.

Iš viso šiuo metu Vilniuje yra 18 veikiančių stacionarių greičio matuoklių.

Kitąmet – dar daugiau greičio matuoklių

15min jau rašė apie savivaldybės planuotą (dar neįvykusį) viešąjį pirkimą dar 32 matuokliams įsigyti. Tačiau kaip aiškino „Susisiekimo paslaugos“ Miesto eismo organizavimo departamento vadovas Aleksejus Apanovičius, anksčiau numatytas pirkimo starto laikas nukeltas tiek ir atsižvelgiant į pandemijos situaciją, tiek ir eigoje įvertinus naujus aktualius kriterijus.

„Vilniaus miestas drauge su SĮ „Susisiekimo paslaugos“ specialistais papildomai apsvarstė pažeidimų fiksavimo įrenginių poreikį mieste. Prieš juos įsigyjant atnaujinta informacija apie juodąsias dėmes, eismo įvykius mieste 2019 m., apsvarstyti kiti kriterijai, jog naujai perkama pažeidimų fiksavimo įranga geriausiai atitiktų lūkesčius ir padėtų užtikrinti eismo saugumą.

Surinkus visus reikalingus duomenis ir įvertinus naują poreikį, jau ruošiami pirkimo dokumentai, patį pirkimą planuojama skelbti iki metų pabaigos. Konkretus pažeidimų fiksavimo įrenginių kiekis ir vietos bus patikslintos vėliau, pats įrengimas numatomas kitąmet“, – sakė A.Apanovičius.

Ką galės naujieji matuokliai?

A.Apanovičius teigia, kad greičio matuokliai kontrolę vykdys visose eismo juostose ir fiksuos artėjančio / tolstančio transporto leistino greičio pažeidimus, taip pat pažeidėjus, įvažiuojančius į sankryžą degant draudžiamam šviesoforo signalui.

Taip pat, naujieji matuokliai aprėps net 6 juostas, taigi galės kontroliuoti ir A juostas. Visuose įrenginiuose bus įdiegta automatinė transporto priemonių registracijos numerių atpažinimo sistema (angl. ANPR – Automatic number plate recognition), galinti atpažinti pažeidimą padariusios transporto priemonės numerius bei nustatyti, kurios šalies valstybiniai registracijos numeriai yra užfiksuotoje pažeidimo nuotraukoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius