Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 06 15 /2016 06 17

15min skaičiuoja: kas – „Lidl“, „Norfa“, „Maxima“, „Rimi“, „Iki“ ar „Prisma“ – parduoda pigiausias prekes ir ar jas įmanoma valgyti

„Lidl“ stebuklo Lietuvoje nesukūrė – nors ir siūlo pigesnių ar dar nematytų maisto produktų, daug sutaupyti nepavyks. Be to, kai kurių prekių ten su žiburiu nerasi. 15min žurnalistai palygino pagrindinių pigiausių maisto produktų kainas skirtinguose prekybos tinkluose. Kainų skirtumai – tokie maži, kad sunku pasakyti, kuris prekybos tinklas yra pigiausias.
Pigiausių pirkinių krepšelis
Pigiausių pirkinių krepšelis iš „Prismos“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Iš pradžių sudarėme pagrindinių maisto produktų krepšelį – į jį įtraukėme kilogramą duonos, litrą pieno, 10 kiaušinių, po kilogramą bulvių ir pomidorų, kilogramą miltų, kilogramą dešrelių ir kilogramą makaronų. Bandėme krepšelio kainą skaičiuoti ir su kiaulienos kumpiu be kaulo ir perlinėmis kruopomis, tačiau šių produktų nepavyko rasti nė vienoje „Lidl“ parduotuvėje, todėl šių produktų kainas paminėsime atskirai, bet į krepšelio kainą neįtrauksime.

Ieškojome kiekvienos kategorijos pigiausių produktų Panevėžio, Šiaulių, Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos prekybos tinkluose – „Norfoje“, „Maximoje“, „Lidl“, „Rimi“, „Iki“ ir „Prismoje“. Nevertinome akcijų – į skaičiavimus įtraukėme kainas iki atpiginimo. Akivaizdu, kad vieno pigiausio prekybos tinklo Lietuvoje nėra. Be to, pigiausi kiekvienos kategorijos produktai panašiai kainuoja visuose prekybos tinkluose.

Pavyzdžiui, juodos duonos kilogramo kaina svyruoja apie 0,5 Eur. Mažiausiai jis kainuoja „Lidl“ parduotuvėse – 0,46 Eur. Brangiausią „pigiausios“ juodos duonos kilogramą pavyko rasti už 1,41 Eur Klaipėdos „Maximoje“. Tačiau įprastai pigiausias duonos kilogramas kitose „Maximos“ parduotuvėse kainuoja 0,49 Eur.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Duona
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Duona

Pigiausias litras 2,5 proc. riebumo pieno nė vienoje parduotuvių nekainuoja 0,7 Eur. Tiesa, kai tikrinome kainas, Klaipėdos „Norfoje“ tebuvo likęs pienas po 0,71 Eur. Pigiausias pienas yra Vilniaus ir Kauno „Prismose“ (po 0,49 Eur/l), „Maximoje“ ir „Rimi“ jis dažniausiai kainuoja 0,56 Eur/l, „Iki“ – 0,5–0,57 Eur/l.

„Fotolia“ nuotr./Pienas
„Fotolia“ nuotr./Pienas

Pigiausią 10-ies kiaušinių pakuotę radome Vilniaus „Norfoje“ – 0,75 Eur. Tačiau dažniausiai pasitaikanti kiaušinių kaina – 0,89–0,99 Eur (S arba M dydžio). Tiesa, Klaipėdos „Lidl“ pavyko rasti „auksinius“ kiaušinius – pigiausi kainavo 1,49 Eur už pakuotę.

Tačiau Klaipėdoje, kaip praneša vietos korespondentė Aurelija Jašinskienė, susidomėjimas „Lidl“ atėjimu dar nenuslūgo, taigi uostamiestyje, priešingai nei sostinėje, eilės vis dar driekiasi ir lauke. Todėl lentynos tuštesnės, kai kurių pigių produktų jau tiesiog nebėra likę.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kiaušiniai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kiaušiniai

Nešviežių bulvių kilogramas beveik visur kainuoja 0,39 Eur. Tiesa, bulvės labai mažos, o kai kur – ir pavytusios. Brangiausias „pigiausių“ bulvių kilogramas yra Šiaulių „Iki“ – 1,25 Eur/kg. Kauno ir Vilniaus „Maximos“ parduotuvėse radome bulvių po 0,99 Eur už kilogramą.

Pomidorus pigiausiai pardavinėja „Norfa“. Panevėžyje jų kilogramas tekainuoja 0,59 Eur, kituose miestuose „Norfos” pomidorų kilogramas kainuoja po 0,8 Eur, o „Lidl“ – 0,79 Eur.

Kituose prekybos tinkluose pomidorų kilogramas kainuoja eurą ar daugiau, pavyzdžiui, „Rimi“ Vilniuje juos parduoda po 1,59 Eur/kg.

Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr./Daržovės
Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr./Daržovės

Pigiausias miltų kilogramas, kurį galima rasti Lietuvoje, kainuoja 0,43 Eur. Tokius aukščiausios rūšies miltus pardavinėja ir „Maxima“, ir „Iki“, ir „Norfa“, ir „Lidl“. Ne daug brangiau jie kainuoja ir kituose prekybos tinkluose – didžiausia kaina yra Klaipėdos „Lidl“ (0,85 Eur/kg), tačiau kitur kaina retai perkopia 70 euro centų už kilogramą kartelę.

Kilogramo dešrelių kainos – labai įvairios. Pigiausiai jos kainuoja Klaipėdos „Norfoje“ (1,38 Eur) ir visų miestų „Maxima“ parduotuvėse (1,4 Eur). Tuo metu brangiausiai kilogramas dešrelių parduodamas Klaipėdos, Kauno ir Vilniaus „Lidl“ parduotuvėse – po 2,89 Eur. Tiesa, Šiauliuose pavyko rasti dešrelių po 1,49 Eur.

Pigiausių makaronų kainos – beveik vienodos visuose prekybos tinkluose. Mažiausiai jie kainuoja 0,58 Eur, o daugiausia – 0,73 Eur.

Tuščios lentynos

Sudarinėdami pigiausių prekių krepšelį, bandėme į jį įtraukti ir kiaulienos kumpį be kaulo bei perlines kruopas, tačiau nė vieno šių produktų nė viename „Lidl“ rasti nepavyko, todėl į bendrą krepšelį jie nėra įtraukti.

Tačiau į pigiausio kumpio ir perlinių kruopų medžioklę leistis taip pat nėra verta – įprastinė kumpio kaina siekia 3,59–3,6 Eur, nors kai kuriose „Rimi” ir „Maxima” parduotuvėse jo kilogramą galima įsigyti ir už 3,16–3,2 Eur.

Perlinės kruopos kainuoja 0,40–0,43 Eur už kilogramą visuose prekybos tinkluose.

Kur pigiausia, o kur brangiausia?

Taigi Klaipėdoje mažiausiai kainuojantis pigiausių prekių krepšelis yra „Norfoje“ ir kainuoja 6,69 Eur. Kaune pigiausio prekybos tinklo rinkimus laimėjo „Norfa“ – 5,33 Eur. Vilniuje pigiausia yra „Maxima“ – 5,83 Eur už pigiausių produktų krepšelį. Šiauliuose laimėjo „Lidl“ – 5,7 Eur, o Panevėžyje – „Norfa“ su 5,46 Eur.

Pastaba: po tyrimo „Lidl“ atstovai patikino, kad jų prekių kainos skirtingose parduotuvėse negali skirtis, skelbiamos vienodos akcijos, todėl Šiauliuose duona negali būti pigesnė, nors 15min žurnalistas rado kilogramą juodos duonos už 0,32 Eur.

Kaip matome, pigiausių prekių krepšelio kaina skirtinguose miestuose ir prekybos tinkluose yra labai panaši. Matyti tendencija, kad „Rimi“, „Iki“ ir „Prisma“ yra kiek brangesni prekybos tinklai, tačiau krepšelio kainą dažnai išpučia viena ar kita prekė.

Pavyzdžiui, „Lidl“ statistiką „sugadino“ brangios dešrelės, kitur tiesiog asortimento trūkumas. Tačiau matyti, kad skirtumai tarp skirtingų maisto grupių skirtinguose prekybos tinkluose tikrai nėra dideli.

Pigiausi produktai
Pigiausi produktai

Ar pigiausi produktai yra valgomi?

Liko dar vienas neatsakytas klausimas – ar pigiausią maistą įmanoma valgyti? Siekdami į jį atsakyti, įsigijome visų pigiausių maisto produktų iš „Prisma“ prekybos centro Vilniuje.

Juoda duona 15min žurnalistei Jurgitai Lapienytei pasirodė netgi skani, litras pieno – estiškas ir be jokio „supuvusio kiaušinio“ kvapo, ko gali tikėtis iš pigiausio pieno.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pigiausių pirkinių krepšelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pigiausių pirkinių krepšelis

Bulvės ir miltai – tokie patys kaip ir kituose prekybos tinkluose, makaronai – ne gurmanams, bet valgyti tikrai įmanoma. Kiauliena – taip pat tokia pati, kokią galima rasti ir kitur. Pomidorai taip pat tokie, prie kokių esame įpratę – ne iš močiutės daržo, bet valgyti tikrai galima.

Tik pigiausių kiaušinių ir dešrelių pirkti J.Lapienytė negalėtų rekomenduoti – kiaušiniai pablyškę, o dešrelės taip pat labiau tinkamos nebent maisto gamybai, o ne pusryčiams kaip patiekalas. Tačiau visa kita, ypač, jeigu pagaminta su fantazija, tikrai yra vartoti tinkami produktai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius