Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kalafiorą apginti vis sunkiau: kai kurios daržovės per metus pabrango ne procentais, o kartais

Ekonomistai ir prekybos centrai atkakliai įrodinėja, kad niekas po euro įvedimo nebrangsta – daržovės tokios brangios buvo ir pernai. Na ir kas, kad dabar pomidorai kainuoja 5 eurus, o kalafioras – 3 eurus. Tačiau Statistikos departamentas skelbia negailestingus skaičius – per metus daržovės pabrango 10 proc.
„Auksiniai“ pomidorai
„Auksiniai“ pomidorai / Nuotrauka iš socialinio tinklapio „Facebook“

Kovo mėnesio duomenimis, lyginant su praėjusiu kovu, maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai pabrango 1,5 proc. Lyginant su šių metų vasario mėnesiu, kainos padidėjo 0,5 proc., „Žinių radijui“ apie kainų pokyčius kalbėjo Statistikos departamento Kainų statistikos skyriaus vedėja Nadiežda Alejeva.

Svogūnai pabrango 1,7 karto, česnakai – 1,5 karto, burokėliai – 1,5 karto, morkos – 1,4 karto

„Galima sutikti, kad paslaugų kainos tikrai didėjo, šią tendenciją stebime nuo 2014 m. antro pusmečio. Lyginant kovo mėnesio kainas su praėjusių metų kovu, paslaugos pabrango 5,7 proc. Turgavietėse daržovės, kurios buvo parduodamos žemomis kainomis, ko gero, dabar tiek pat kainuoja ir eurais. <...> Daržovių ir vaisių prekių grupė – išskirtinė. Beveik kas mėnesį fiksuojame labai didelį šių prekių kainų pasikeitimą. Per metus bendrai daržovės pabrango 9,7 proc., o vaisiai – 5,1 proc. Svogūnai pabrango 1,7 karto, česnakai – 1,5 karto, burokėliai – 1,5 karto, morkos – 1,4 karto. Citrusiniai vaisiai pabrango 10 proc.“, – laidoje „Dienos klausimas“ kalbėjo N.Alejeva.

Kainų statistikos skyriaus vedėjos teigimu, esama ir atpigusių prekių. Pavyzdžiui per metus pomidorai ir ilgavaisiai agurkai atpigo apie 6–7 proc.

Kainų statistika Statistikos departamente vykdoma vertinant reprezentatyvių prekių ir paslaugų krepšelį, kurį sudaro 920 skirtingų prekių ir paslaugų. Kainų pokyčiai fiksuojami aštuoniolikoje miestų.

Visą laidos „Dienos klausimas“ įrašą galite išgirsti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius