-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Achema“ laikinai stabdo veiklą

Dėl smarkiai išaugusių gamtinių dujų kainų ketvirtadienį veiklą laikinai stabdo Jonavos azoto trąšų gamybos bendrovė „Achema“. Preliminariai planuojama, kad įmonė nedirbs iki gruodžio, tačiau gali būti reaguojama į pokyčius dujų ir trąšų rinkose.
„Achemos“ darbuotojų mitingas
„Achemos“ darbuotojų mitingas / Erikas Ovčarenko/BNS

Prieš savaitę bendrovė paskelbė, kad rekordinės dujų kainos tiesiogiai lemia produkcijos savikainą, o jos gaminamų trąšų kainos tampa nekonkurencingos, palyginti su JAV ir Rusijos gamintojų produkcija, todėl gamyba neapsimoka.

Bendrovė ketvirtadienį pradeda pasiruošimą ilgesniam kai kurios įrangos stabdymui, o dalis įrangos privalo veikti net ir sustabdžius gamybą.

Anot Lietuvos verslo konfederacijos prezidento Andriaus Romanovskio, Achemos“ stabdymas liudija, jog energetinio karo sąlygomis verslas vienas negali išgyventi, todėl sprendžiant problemas turi prisidėti ir šalies valdžia.

„Labai bloga žinia, kad tokia svarbi, strateginė šalies įmonė stabdo veiklą, tai parodo, kad (...) net tokio dydžio įmonės nesugeba pačios susitvarkyti su iššūkiais, susijusiais su energetinių resursų brangimu. Akivaizdu, kad čia ir Vyriausybės turėtų būti žodis, tai beprecedentis atvejis, gyvename energetinio karo sąlygomis, šio karo verslas vienas negali laimėti“, – BNS sakė A.Romanovskis.

Laikinai sustabdžius veiklą dalis darbuotojų bus išleista į prastovas pusei mėnesio, dalis – mėnesiui, jiems numatoma mokėtis 40 proc. vidutinės algos dydžio išmokas.

„Achemos“ vadovas Ramūnas Miliauskas anksčiau patvirtino, kad maždaug 5 proc. darbuotojų planuojama atleisti.

„Sodros“ duomenimis, bendrovėje dirba apie 1250 darbuotojų

Didžiausia Lietuvoje gamtinių dujų vartotoja „Achema“ nuo praėjusių metų rudens dirba ne visu pajėgumu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius