Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Aludariai: „Iš Klaipėdos nesikraustome“

Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkui Virginijui Sinkevičiui pareiškus, kad Klaipėdoje aludarystės tradicijos bus nutraukiamos nepaisant planų dėl akcizo, patys aludariai tvirtina tik didinsiantys gamybos apimtis.
„Švyturio“ alaus darykla
„Švyturio“ alaus darykla / "Švyturio" nuotr.

Antradienį buvo išplatintas Seimo Ekonomikos komiteto pirmininko Virginijaus Sinkevičiaus pranešimas spaudai, jog Klaipėdoje gali nebelikti ilgas tradicijas turinčios „Švyturio-Utenos alus“ alaus daryklos. Kaip rašoma pranešime, sprendimas nutraukti gamybą uostamiestyje buvo priimtas ir pradėtas įgyvendinti dar 2015 metais. Esą taip buvo nuspręsta anksčiau, nei prasidėjo diskusijos didinti akcizą alkoholiui.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Virginijus Sinkevičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Virginijus Sinkevičius

„Dar 2015-ųjų vasarą UAB „Švyturio-Utenos alus“ paskelbė apie sprendimą neva rekonstruoti alaus gamyklą Klaipėdoje. Buvo žadama neva Klaipėdoje prasidės naujų specialių alaus rūšių gamyba, tačiau alaus pramonės žinovai iš karto tai paneigė ir pateikė tos pačios įmonių grupės valdomos „Aldario“ gamyklos istoriją Latvijoje, kai gamyklos uždarymas buvo pristatomas kaip rekonstrukcija, muziejaus kūrimas ir kitos apsimestinės priemonės“, – pareiškė Virginijus Sinkevičius.

Politiko išplatintame pranešime taip pat teigiama, kad pirmieji signalai, jog gamyba bus sutelkta Utenoje, pasirodė 2011-aisiais.

Aludarius vienijančios profesinės sąjungos vadovas Raimondas Tamošauskas teigė, jog darbuotojams niekas apie galimą gamyklos iškėlimą nėra sakęs. „Žinoma, baimė visada yra“, – pridūrė jis ir čia pat liūdnai pajuokavo, kad šiuo metu prie gamyklos iškasta duobė Klaipėdos aludariams.

Tuo tarpu bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ korporatyvinių reikalų direktorius Dainius Smailys 15min teigė, jog Seimo nario paskleista žinia neatitinka tikrovės.

„2015 metais „Švyturys-Utenos alus“ paskelbė apie Klaipėdos „Švyturio“ daryklos rekonstrukciją, kurios esmė – planuojama statyti naują gamybos liniją, leidžiančią vienu metu gaminti daug daugiau ir įvairesnių alaus rūšių, negu iki šiol. Šiuo metu Klaipėdos savivaldybėje baigiamas derinti šios naujos linijos pastato ir įrengimo architektūrinis projektas, pasirašytos sutartys su statybų bendrovėmis, pradėti paruošiamieji komunikacijų tinklų iškėlimo darbai ir pan. Klausimas – kam įmonei investuoti šimtus tūkstančių eurų į projektą, kurio, pasak V.Sinkevičiaus, ji nesirengia vykdyti?“ – svarstė D.Smailys.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainius Smailys ir Rolandas Viršilas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainius Smailys ir Rolandas Viršilas

Šiuo metu „Švyturio“ darykloje drauge su logistikos padaliniu dirba 80 darbuotojų ir joks sprendimas, D.Smailio teigimu, nėra priimtas.

„Kita šio klausimo pusė yra ta, kad kiekviena bendrovė stebi verslo aplinką ir planuoja savo veiklą bei investicijas keletui metų į priekį. Būtent šiandien Seime svarstomos Akcizų įstatymo pataisos, kuriose numatytas 441 proc. akcizo pakėlimas alui, yra tas veiksnys, kuris gali labai smarkiai paveikti Lietuvos alaus rinką, o kartu – gamybos apimtis.

Jeigu šios pataisos bus priimtos, prognozuojame, kad alaus rinka trauksis beveik perpus. Aišku, jog dviejų daryklų ar trijų dirbančių pamainų kiekvienoje darykloje tokiu atveju tikrai nereikės. Tačiau atsakomybė už tokį sprendimą pilnai teks Seimo nariams, o ne pramonei“, – aiškino D.Smailys.

Bendrovės vardu jis kvietė laikytis praėjusią savaitę priimtos principinės pozicijos, jog verslo aplinką keičiančius įstatymus privaloma svarstyti kartu su pramone ir prieš juos priimant parengti ilgalaikes ekonominės situacijos analizes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius