Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar nusileis skaitmeninė geležinė uždanga: pasaulis pasidalijo dėl „Huawei“

Kinijos telekomunikacijų milžinė „Huawei“ kone visame pasaulyje susiduria su abejonėmis ir pasipriešinimu, tačiau dauguma operatorių Pietryčių Azijoje į „Huawei“ problemas numoja ranka ir kompaniją laiko prioritete partnere kuriant 5G tinklą, rašo BBC.
„Huawei“
„Huawei“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kelios Azijos telekomunikacijų bendrovės aiškino, kad verslas su „Huawei“ jų valstybėse vyksta, kaip įprasta. Ir visai tai nepaisant JAV spaudimo sąjungininkams nebendradarbiauti su „Huawei“, nes įmonė įtariama šnipinėjimu Kinijai. „Huawei“ nuolatos neigia, kad kelia grėsmę saugumui, ir tikina savo klientams nekenkianti.

Įmonė taip pat kaltinama JAV Teisingumo departamento prekybos paslapčių vagyste ir JAV sankcijų Iranui nepaisymu.

Tačiau kaltinimai „Huawei“ patrauklumo Azijoje nesumažino. „Huawei“ yra vienas pagrindinių įrangos tiekėjų 5G bandymams Filipinuose, Singapūre, Malaizijoje ir Tailande. Šaltiniai sako, kad konkurentai bent jau kol kas neprilygsta „Huawei“ kaina ir technologiniais pajėgumais.

Be to, panašu, kad atsisakyti „Huawei“ neketina ir Europa. „Reuters“ teigimu, Italija paneigė anoniminio šaltinio tvirtinimą, kad šalis atsisakys „Huawei“ kuriant 5G tinklą. Vokiečiai nenori atsisakyti kompanijos įrangos naujos kartos tinklo kūrime, Prancūzijos Senatas atmetė įstatymą, siūlantį griežtesnę tinklo kūrimui naudojamos įrangos kontrolę.

Kas yra 5G?

Greitas internetas yra vadinamas modernios ekonomikos nugaros smegenimis. Kai 5G pradės veikti visu pajėgumu, visiškai pasikeis ir būdai, kuriais iki šiol naudojome internetą.

Aiškinant kuo paprasčiau, didelės apimties medžiagą galima bus atsisiųsti vos per kelias minutes. Kalbant kiek įmantriau, reikia galvoti apie autonominius automobilius, išmaniuosius namus, ir pan.

Saugus ir patikimas 5G tinklas bus nepakeičiamas moderniai ekonomikai ateityje, aiškina Australijos strateginės politikos instituto atstovas Tomas Urenas. Būtent todėl į „Huawei“ žiūrima per padidinamąjį stiklą.

„Jokia kompanija nepagamina visiškai saugaus produkto, tačiau „Huawei“ kelia unikalią papildomą riziką“, – aiškina jis.

T.Urenas pabrėžia artimus Kinijos valdžios ir vietos įmonių ryšius, ir tvirtina, kad Kinijos bendrovės yra įpareigotos įstatymu bendradarbiauti, paremti ir padėti žvalgybai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Huawei“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Huawei“

„Įranga, kuri bus diegiama į 5G tinklą, nėra tik pasyvi infrastruktūros dalis. Ji mato ir gali kontroliuoti visus ryšius tinkle. Ji mato, kas skambina kam, iš kur tą daro, ir kontroliuoja, kokiu keliu yra siunčiama informacija“, – aiškino jis.

Huawei“ – pigiau ir geriau?

Manoma, kad „Huawei“ yra maždaug metais aplenkusi savo konkurentus, kalbant apie technologinę kompetenciją siūlant vartotojams produktus.

„Globe Telecoms“ Filipinuose su „Huawei“ dirba nuo 2011 metų – padeda modernizuoti telekomunikacijų infrastruktūrą.

Kiek vėliau šiemet „Globe“ planuoja pirmą kartą prijungti vartotojus prie 5G tinklo tuose Manilos namuose, kuriuose iki šiol interneto net nebuvo.

„5G yra labai svarbus, kuriant kompetentingą Filipinų ekonomiką, štai kodėl stengiamės greičiau pradėti naudoti 5G. Kuo greičiau norime prieigą prie technologijos sukurti kiek įmanoma daugiau šalies gyventojų“, – aiškino „Globe“ atstovas Gilas Genio.

Daugeliui Azijos valstybių uždrausti „Huawei“ kaip tą padarė JAV ar Australija yra paprasčiausiai nepraktiška. Pasirinkimo galimybių nėra daug. Sunku rasti įrangos tiekėją, pigesnį už „Huawei“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Telia 5G ryšio maršrutizatorius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Telia 5G ryšio maršrutizatorius

Nei operatoriai, nei „Huawei“ neatskleidžia kainos, tačiau manoma, kad Kinijos kompanija taiko 10 proc. nuolaidą.

Svarbi ir vėlesnė įrangos priežiūra. Analitikai sako, kad „Huawei“ skiria daug dėmesio įrangos priežiūrai ir klientų aptarnavimui jau po sandorio tose valstybėse, kur įprastai Vakarų kompanijos po įrangos pardavimo jos priežiūrą jau ignoruoja.

Nerimas auga

Tarptautinis dėmesys „Huawei“ kompanijai vis tik nelieka nepastebėtas. Saugumo analitikų teigimu, kai kurios Azijos vyriausybės dabar sprendimus dėl įrangos panaudojimo priima labiau juos apgalvodamos.

Viena saugumo įmonė BBC sakė, kad vyriausybiniai klientai vis dažniau klausia, kiek probleminiai yra „Huawei“ produktai, ir ko imtis toms rizikoms panaikinti.

Malaizija tvirtina, kad tiria „Huawei“ prieš galutinį sprendimą. Keli mobilieji operatoriai naudoja „Huawei“ įrangą 5G tinklo kūrimui.

Vienas iš Singapūro pagrindinių operatorių – M1 pradėjo partnerystę su „Huawei“ ir atlieka 5G bandymus.

Singapūro operatorių priežiūros tarnyba tvirtina, kad operatoriai turėtų užtikrinti „įrangos diversifikaciją, kad nebūtų priklausomi nuo vieno tiekėjo“, taigi „Huawei“ neuždraudžia.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Huawei“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Huawei“

Kas toliau?

Tikėtina, kad spaudimas kompanijai iš Vakarų tęsis. JAV administracija, panašu, uždraus visiems kinų įrangos gamintojams tiekti ją JAV tinklams, ir, tikėtina, spaus sąjungininkus daryti tą patį. Tačiau kaina gali būti didelė.

„Jeigu JAV uždraus „Huawei“, tai kirs ir JAV 5G ambicijoms. Tai reiškia, kad negalėsime dalyvauti jokiame mišriame tinkle Europoje ar Azijoje. Ir jeigu to nedarysime, mums tai bus didelis trūkumas“, – aiškino idėjų banko „New Amerika“ analitikas Sammas Sacksas.

Tai reikštų dviejų internetų pasaulį, kurį analitikai vadina „skaitmenine geležine uždanga“. Pasaulis skiltų į dvi dalis – šalis, dirbančias su Kinijos įmonėmis, tokiomis kaip „Huawei“, ir tas, kurios su jomis neturėtų nieko bendro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius