-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos telekomunikacijų operatorių dilema: su „Huawei“ ar be „Huawei“?

Europos telekomunikacijų bendrovėms tenka spręsti nelengvą dilemą: ar reikėtų pasistengti aplenkti konkurentus ir sparčiai įdiegti naujosios kartos – 5G – mobiliojo ryšio tinklus naudojant pagrindinės tiekėjos „Huawei“ įrangą? O gal vertėtų atkreipti dėmesį į įspėjimus apie grėsmes saugumui, kuriuos ypač garsiai išsako Jungtinės Valstijos, ir palaukti, apsišarvavus kantrybe, nors dėl to jos galbūt atsiliks nuo varžovų?
„Huawei“
„Huawei“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sprendimas turės didelių pasekmių, nes 5G tinklai, kurie yra laikomi kitu skaitmeninės revoliucijos etapu, užtikrins beveik momentinį junglumą, didžiulius duomenų perdavimo pajėgumus ir ateities technologijų atsiradimą.

Šiose lenktynėse nenori atsilikti nei ryšio operatoriai, nei vyriausybės, kurios 5G technologiją laiko vienu pagrindinių būsimų ekonomikos augimo variklių.

Kinijos „Huawei“ dėl mažesnių kainų pamažu tapo pirmaujančia pagrindinės mobiliųjų tinklų įrangos tiekėja, visų pirma besivystančiose rinkose.

Dėl siūlomos pažangios 5G įrangos bendrovė įsiskverbė ir į išsivysčiusias rinkas.

Tačiau vis daugiau Vakarų valstybių „Huawei“ atgręžia nugarą, baimindamosi, kad bendrovės įranga gali tapti Pekino saugumiečių Trojos arkliu, nes pagal Kinijos įstatymus reikalaujama, kad šalies bendrovės bendradarbiautų su žvalgybos tarnybomis.

Pati „Huawei“ griežtai neigia, kad jos įranga galėtų būti naudojama šnipinėjimui.

Kol dauguma Europos vyriausybių bando apsispręsti, sprendimą, kuris nėra lengvas, turi priimti ir mobiliojo ryšio operatoriai.

Keli operatoriai jau pradėjo bandymus, kuriuose naudoja „Huawei“ įrangą, pvz., „Bouygues Telecom“ ir SFR keliuose Prancūzijos miestuose.

„Huawei“ įranga šiandien yra brangesnė negu jos konkurentų, bet taip pat daug geresnė. Kalbant apie tinklų įrangos kokybę, jie iš tiesų yra pralenkę savo Europos konkurentus“, – neseniai pareiškė vieno Europos mobiliojo ryšio operatoriaus aukšto rango vadovas, prašęs neskelbti jo vardo.

Ekspertai teigia, kad 5G įrangos kokybės požiūriu bendrovė „Huawei“ Švedijos „Ericsson“ lenkia 6–12 mėnesių.

Kalbama, kad Suomijos „Nokia“, kuri yra antra pagal dydį mobiliojo ryšio tinklų įrangos gamintoja, atsilieka dar labiau.

5G įrangos rinkos lyderė

„Daugelis nori išvengti kinų, tačiau jie šioje srityje šiuo metu yra pažangiausi“, – pareiškė konsultacijų bendrovės „Roland Berger“ telekomunikacijų ir žiniasklaidos specialistas Victoras Marcaisas (Viktoras Marsezas).

„Per pastaruosius kelerius metus „Huawei“ iš „nebrangaus pasirinkimo“ tapo 5G įrangos rinkos lydere.“

Keletas šaltinių teigė, kad „Huawei“ net padėjo bendrovei „Nokia“ vykdyti mokslinius tyrimus ir plėtrą, kad jai netektų 5G srityje konkuruoti tik su „Ericsson“.

Pati „Huawei“ paprastai tesako, jog su keliais konkurentais yra užmezgusi „ilgalaikę partnerystę“ tokiose srityse kaip gamybos metodai, standartai ir patentai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Telia 5G ryšio maršrutizatorius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Telia 5G ryšio maršrutizatorius

„Mes visada gynėme atvirų inovacijų ir bendradarbiavimo principą, nes tai palengvina telekomunikacijų pramonės plėtrą“, – pažymėjo „Huawei“ atstovas spaudai.

Įsitvirtinusi kaip 4G tinklų įrangos tiekėja, Šendžene įsikūrusi įmonių grupė padvigubino savo pastangas, kad pirmaujančią padėtį galėtų užimtų ir 5G įrangos srityje.

Bendrovė į mokslinius tyrimus ir technologijų plėtrą kasmet investuoja 10–15 proc. savo pardavimo pajamų. 2017 metais ji šiam tikslui išleido 13,8 mlrd. JAV dolerių, o pernai – 15 mlrd. JAV dolerių.

Ši strategija pasiteisina.

Pasak duomenų analizės bendrovės „IHS Markit“, 2017 metais „Huawei“ buvo didžiausia telekomunikacijų tinklų įrangos tiekėja ir buvo užėmusi 22 proc. rinkos. Jai iš paskos rikiavosi „Nokia“ ir „Ericsson“, kurių rinkos dalys sudarė atitinkamai 13 ir 11 procentų.

Vis daugiau operatorių visame pasaulyje kuriant 5G tinklus, šis atotrūkis gali dar padidėti, nors dėl dabartinės geopolitinės įtampos „Huawei“ gali būti sunkiau išnaudoti savo technologinį pranašumą.

Europos ambicijos

Europos valstybės, kaip ir Jungtinės Valstijos bei Azijos šalys, nori greitai įdiegti 5G ryšio tinklus ir tikimasi, kad pirmosios paslaugos bus pradėtos teikti jau kitais metais. Tačiau pasiekti šį tikslą be „Huawei“ bus sunku.

„Reguliavimo institucijos ir vyriausybės yra parengusios gana drąsius tvarkaraščius, o operatoriai 5G tinklus laiko būdu sumažinti duomenų perdavimo išlaidas, nes duomenų srautai nepaprastai sparčiai didėja“, – pareiškė V. Marcaisas iš „Roland Berger“.

„Visgi galima matyti, jog, pavyzdžiui, Vokietija, nesidžiaugia tuo, kaip klostosi įvykiai.“

Vokietijos telekomunikacijų milžinė „Deutsche Telekom“ viename vidaus dokumente, su kuriuo susipažino naujienų agentūra „Bloomberg“, įspėjo, kad Europa gali net dvejais metais atsilikti nuo Kinijos ir Jungtinių Valstijų, jeigu atsisakys naudoti „Huawei“ 5G įrangą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius