-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Arvi“ vadovas V.Kučinskas: Rusijos bendrovės keršija, nes nusprendėme apsivalyti nuo šiukšlių

„Arvi“ įmonių grupės vadovas ir vienas iš savininkų Vidmantas Kučinskas teigia, kad jo turto areštai ir milijoninės skolos yra kerštas už tai, kad jis nusprendė nutraukti ryšius su trimis Rusijos bendrovėmis.
Vidmantas Kučinskas
Vidmantas Kučinskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Rusų kerštas?

„Norėčiau paaiškinti, kas iš tiesų vyksta. Apyvartos didėja, verslas plečiasi, turime ne tik malonių dalykų, bet įvairių ūkinių ginčų. Per 30 metų niekada nesame likę niekam skolingi, nors ginčų buvo.

Šiandien valdybos susirinkime dalyvavo 60 žmonių. Vyksta ginčas su „Alfa bank“ (Rusijos bankas, – red. past.) dėl 12 milijonų eurų, nes bankas su mumis staiga nutraukė sutartį.

Mūsų įmonė Kaliningrade buvo daugiausiai užsienio valiutos pritraukianti įmonė. Taip pat mes buvo didžiausias „Alfa bank“ klientas.

Mūsų vadyba sugalvojo pereiti į kitą banką. Priežastys buvo paprastos. Galima pasiskaityti, kokiais metodais dirba „Alfa bank“ ne tik Rusijoje, bet ir Europos Sąjungoje. Įmonė neadekvačiai elgiasi su verslo partneriais.

Žinojome, kad Rusijoje krizė ir jie gali taip pat pasielgti su mumis. Nusprendus pereiti, mums buvo skiriamos baudos ir, galiausiai, buvo nutraukta sutartis. Tai yra konflikto esmė.

Šitas konfliktas vyksta nuo praėjusių metų rugsėjo mėnesio. Mes sugebėjome atidėti 4 teismus. Mes pasiūlėme įnešti į kompaniją 4 mln. eurų, bet į tai nebuvo atsakyta. Dabar mes turime įmonės Kaliningrade atgaivinimo planą. Per 4 metus įmonė turi būti atgaivinta.

Tiek laukti nenorime. Bandysime tartis, bet dabar tai jau turime padaryti dalyvaujant teisininkams. Gal ir žurnalistams bus lengviau rašyti objektyviai.

Į tą įmonę esame investavę daugiau nei 20 mln. eurų. Pinigai bankui bus grąžinti bet kuriuo atveju. Tiesiog bankas pasielgė neadekvačiai nutraukęs sutartį savo pavyzdingam klientui. Įmonės apyvarta buvo netoli 200 mln. eurų. Tai svarbiausia miesto įmonė“, – antradienį Marijampolėje surengtoje spaudos konferencijoje teigė V.Kučinskas.

„Arvi“ nuotr./Trąšų gamykla
„Arvi“ nuotr./Trąšų gamykla

Pasak jo, įmonė nedirba jau 5 mėnesius. „Netekome apie 80 mln. eurų apyvartos. Nesuprantu malonumo pasakyti, kad lietuviui nelabai gerai, nes teisingieji rusai puola. Turime vienintelį ieškinį iš „Alfa bank“.

Įmonė „Belor“ turi daugiau nei 30 mln. eurų ieškinių dėl vadybininkų papirkinėjimo. Su ja nutraukėme visus santykius. Jiems buvo paduotas 4,7 mln. eurų ieškinys. Į tai atsakė „Belor“ ir teismas spręs.

Tai Aleksandro Šiškino vadovaujama rusiška bendrovė. Turime konfliktus su trimis Rusijos įmonėmis, nes „Arvi“ nusprendė atsikratyti šiukšlių“, – kalbėjo verslininkas.

Turtą perrašė dėl skyrybų?

Pasak jo, šiuo metu visos įmonės apkrautos darbu. Tačiau V.Kučinskas nenorėjo detaliau paaiškinti, kodėl dalies įmonių valdymas perkeliamas į Kiprą: „Ir „Arvi cukrus“, ir „Arvi kalakutai“ yra „Arvi“ įmonių partnerystės grupėje. Nenorime atskleisti informacijos apie akcininkų turtus. Galime pasakyti tik tai, kad visi turtai yra Europos Sąjungoje. Mokame visus mokesčius. Kipre yra 5 proc. mažesnis pelno mokestis.

Buvau išsiskyręs. Teko perskirstyti akcijas. Taip pat ateina nauji investuotojai. Niekas neateis į trąšų verslą, jeigu ten bus ir kalakutai.

Mūsų grupės įmonės neturi nei vienos „ofšorinės“ kompanijos. Jos visos Lietuvoje.“

Pasak V.Kučinsko, turto perrašymas sūnui Justui Kučinskui yra susijęs su jo skyrybomis. Anksčiau turtas testamentu buvo užrašytas sūnui, todėl per skyrybas turtas esą tiesiog padovanotas sūnui.

Verslininkas taip pat pabrėžė, kad jam labai sunku dirbti Rusijoje, kur jis jaučia nemažą spaudimą.

Slegia turtinės pretenzijos

„Alfa bank“ iš V.Kučinsko siekia atgauti daugiau nei 20 mln. eurų. „Arvi“ grupės įmonės savo veiklą vykdo ir Rusijoje. Specialiojoje Kaliningrado ekonominėje zonoje, Černiachovske veikia trąšų gamykla, kurią valdo bendrovė „Arvi NPK“.

Nuo 2012 m. ši bendrovė sudarė 6 kredito sutartis su Rusijos banku „Alfa bank“. Už „Arvi NKP“ įsipareigojimų įvykdymą, kaip galutinis „Arvi“ grupės įmonių savininkas ir sprendimų priėmėjas, asmeniškai laidavo V.Kučinskas.

15min jau rašė, kad V.Kučinskas savo turtą perrašė sūnui. Pelningai veikiančios bendrovės perrašomos užsienio savininkams.

Praėjusių metų pabaigoje Kučinskų šeima atsisakė vertingiausios „Arvi“ grupės įmonės – „Arvi kalakutai“ – nuosavybės. Šios įmonės akcijos perleistos ofšorinės bendrovės Kipre valdomai UAB APH.

Tas pats padaryta ir su vertinga bendrove „Lietuvos cukrus“ – 2017 m. vasario 3 d. registruotas akcijų perleidimas iš „Arvi ir ko“ bendrovei „Hofenberg Limited“ Kipre.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vidmantas Kučinskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vidmantas Kučinskas ir Algirdas Kumža

Per „ofšorus“ valdomų bendrovių galutinius savininkus nustatyti yra itin sudėtinga.

Be kreditorių iš Rusijos finansinių pretenzijų, V.Kučinsko įmones slegia kiti dideli įsipareigojimai, o bendra turto areštų suma viršija 35 mln. eurų.

Asmeniškai V.Kučinskui, be „Alfa bank“, turtines pretenzijas reiškia Šveicarijos įmonė „Vertiqal AG“. Jos prašymu skirtas areštas didesnei nei milijono eurų sumai. Ši įmonė taip pat siejama su Rusija. Jos prezidentas ir valdybos pirmininkas yra Rusijos verslininkas Andrejus Epifanovas.

UAB „Arvi ir ko“, UAB „Arvi cukrus“ („Lietuvos cukrus“), UAB „Baltaklis“, UAB „Arvi fertis“ ir UAB „Kirdiejų rūmai“ taikomi areštai viršija 14 mln. eurų.

Didžiausias kreditorius yra UAB „Belor“, kurios prašymu areštuota turto už 13,3 mln. eurų. Dar 1,5 mln. areštuota bendrovių „JP Srbijagas“, UAB „Švykai“, UAB „Kauen craft“, UAB Prekybos namai „WALDIS“, UAB „Golfinas Shipping Agency“, UAB „Best Fert“, UAB „Enero“ reikalavimu.

Gynybinė taktika?

„Alfa-Bank“ atstovaujantis „Sorainen“ advokatas Laurynas Lukošiūnas 15min teigė, kad tokie V.Kučinsko teiginiai nenustebino: „Bankas visada bendradarbiavo ir siekė su „Arvi“ įmonių grupės savininku Vidmantu Kučinsku rasti taikų susitarimą, tačiau iki šiol nesulaukia konkrečių veiksmų.

Bankų skolininkų bandymai įrodinėti, kad dėl išduotų paskolų negrąžinimo yra blogas ir kaltas pats bankas yra paprasčiausia gynybinė taktika. Įprastai tokia taktika baigiasi nesėkme. „Alfa-Bank“ neturi jokių objektyvių duomenų apie bet kokių pretenzijų pačiam bankui realumą.

Laurynas Lukošiūnas
Laurynas Lukošiūnas

Turimi faktai liudija, kad bankas elgiasi tinkamai, o skolininkai – ne. Pavyzdžiui, slaptas akcijų perleidimas po įsipareigojimo išduoti garantiją, akcijų perrašymas Kipro bendrovėms, vengimas skelbti finansinę atskaitomybę privalomais terminais kelia pagrįstas abejones „Arvi“ atstovų sąžiningumu ir veiksmų teisėtumu. „Alfa-Bank“ reikalavimų pagrįstumą yra patvirtinęs bei abejones dėl kitos pusės sąžiningumo yra išreiškęs ir Lietuvos apeliacinis teismas įsiteisėjusia 2017 m. vasario 9 d. nutartimi.

Be to, be „Alfa-Bank“ finansinių pretenzijų, V. Kučinsko įmones slegia kiti dideli įsipareigojimai. Turto areštų registro duomenimis, bendra „Arvi“ grupės įmonių turto areštų suma viršija 35 mln. eurų."

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius