Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Asmeninio bankroto siekiančio V.Kučinsko versija: grupės įmones prie bankroto privedė kreditoriai

Marijampolės apylinkės teisme nagrinėjant „Arvi“ įkūrėjo Vidmanto Kučinsko fizinio asmens bankroto bylą, pirmadienį savo poziciją išsakė ir pats verslininkas. 61 mln. eurų skolų turintis verslininkas tvirtino Kaliningrado srityje patyręs politinį spaudimą ir turėjęs prievarta iš ten trauktis, kaltino kreditorius bet kokia kaina siekus „Arvi“ grupės įmonių bankroto. Tuo tarpu kreditoriai kaltina garsų verslininką nesąžiningumu, turto slėpimu ir prašo teismo atmesti prašymą iškelti jam fizinio asmens bankroto bylą.
Vidmantas Kučinskas
Vidmantas Kučinskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Marijampolės apylinkės teismo posėdyje pirmadienį dalyvavo ir pats V.Kučinskas, kuriam atvykti į posėdį nurodė teismas.

Nors per pirmąjį posėdį praėjusią savaitę teismas, nagrinėjantis V.Kučinsko fizinio asmens bankroto bylą, nusprendė, kad ši byla bus nagrinėjama viešai, V.Kučinsko advokatai ir vėl prašė drausti posėdyje dalyvauti žiniasklaidai. Jų prašymas ir šį kartą buvo atmestas.

Nemokumą sukėlė laidavimas asmeniniu turtu

Asmeninio bankroto siekiantis verslininkas prašyme teismui nurodo, kad jo įsiskolinimai kreditoriams siekia 61 mln. eurų, o pajamos per mėnesį – 1,5 tūkst. eurų. Tuo tarpu kreditoriai, kaltinantys garsų verslininką nesąžiningumu, prašo teismo atmesti V.Kučinsko prašymą iškelti fizinio asmens bankroto bylą.

Pirmadienį vykusiame teismo posėdyje Vidmantas Kučinskas tvirtino, kad jo, kaip fizinio asmens, nemokumą sukėlė už grupės įmonių prisiimtas paskolas pasirašyti garantiniai raštai ar vekseliai, kuriais buvo garantuojama asmeniniu turtu.

„Kuris yra viešas ir Registrų centre prieinama, kiek turėjau turto pasirašydamas vekselius, tuo turtu ir garantavau“, – kalbėjo V.Kučinskas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vidmantas Kučinskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vidmantas Kučinskas

„Arvi“ grupės įkūrėjas ir pagrindinis akcininkas teigė, kad sutartis su kreditoriais dėl paskolų pasirašė grupės įmonės, kurios turėjo savo direktorius, o jis pats, būdamas jų akcininku, tik papildomai laidavo savo turtu.

„Aš įmonių direktoriumi nebuvau ir tiesiogiai jų veikloje nedalyvavau, sutartis pasirašinėjo direktoriai, ir galėjau leisti ar neleisti jas sudaryti, bet jei bankus tenkindavo dokumentai, kurie pateikti, jie tuos kreditus suteikė. O aš garantavau tuo, ką aš turiu, todėl kaltinti mane nesąžiningumu, kad prisiėmiau savo asmeniniu turtu garantuoti paskolų grąžinimą, mažiau nei juokinga“, – teisme kalbėjo V.Kučinskas.

Jis taip pat tvirtino, kad bandęs atkreipti kreditorių dėmesį, kad jam nėra būtina laiduoti savo turtu už įmonių paskolas.

„Visada bandžiau atsakyti, kad nereikia, bandžiau atkreipti dėmesį, kad tokių pinigų neturiu, bet galvodami, kad aš valdau „Arvi“ grupės įmones, galvojo kad jos turi daug pinigų“, – kalbėjo verslininkas.

Kreditorius kaltino privedimu prie bankroto

V.Kučinskas, viešai atsisakantis komentuoti kreditorių reikalavimus bei kaltinimus, teismo posėdyje pažėrė kaltinimų milijonines skolas bandantiems išsireikalauti kreditoriams.

Kreditorius verslininkas apkaltino bet kokia kaina siekus „Arvi“ grupės įmonių bankroto.

Didžiausi įsiskolinimai susidarė Rusijos bankui „Alfa Bank“ – daugiau nei 38,6 mln. eurų, beveik 10 mln. eurų – „Sberbank“, įmonei „Belor“ – 4 mln. eurų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arvi
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arvi

V.Kučinskas tvirtino, kad šiuo metu didžiausiam kreditoriui – Rusijos bankui „Alfa Bank“ siekiantys beveik 39 mln. eurų įsipareigojimai kildinami iš įmonių grupei „Arvi“ priklausančios ir Kaliningrado srityje veikusios trąšų gamybos įmonės „Arvi NPK“ 12 mln. eurų įsipareigojimo. Likusią sumą sudaro priteistos palūkanos, netesybos.

„Išieškojimas vyksta. Skelbiu bankrotą, nes tokių pinigų neturiu ir niekada neturėsiu, kiek priskaičiavo procentų, netesybų, bet skola kildinama iš maždaug 12 mln. eurų“, – kalbėjo verslininkas.

Su automatais užpulta įmonė

V.Kučinskas taip pat tvirtino, kad Rusijoje patyrė spaudimą, o įmonė iš jo esą buvo atimta per prievartą. Pasak jo, Rusijai aneksavus Krymą, Rusijoje sąlygos tapo daug griežtesnės, imta užsipuldinėti užsienio investuotojus ir reikalauti papildomų garantų.

„Bet noriu pasakyti, kad vis dėl to buvo sudaromos tokios sąlygos Rusijoje, kad buvo atimta prievarta ta įmonė. Buvo užpulta įmonė <...> kaukės, automatais ir pagrobti dokumentai įmonės. Tai buvo užpuolimas. Buvau veikiamas įvairių struktūrų ir turėjau iš Kaliningrado pasitraukti prievarta“, – teigė V.Kučinskas, kuris savo pagrindinį kreditorių, „Alfa Bank“, apkaltino sąsajomis su Rusijos prezidento Vladimiru Putino valdžia.

„Arvi“ nuotr./„Arvi“ komplekso atidarymas Baltarusijoje
„Arvi“ nuotr./„Arvi“ komplekso atidarymas Baltarusijoje

„Buvau sulaikytas Slovėnijoje, kur apkaltintas, kad nežinomą dieną nežinomu laiku buvau susitaręs apgauti banką. Visi dokumentai vieši ir kaltinti mane, kad nepateikiau dokumento, tai <...> tyčinė akcija prieš mane buvo orgaizuota“, – teisme kalbėjo verslininkas.

Slovėnijoje verslininkas buvo sulaikytas, nes Rusijoje banko „Alfa Bank“ iniciatyva jam pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimų sukčiavimo požymių ir įtariamų finansinių machinacijų. Bankas verslininką kaltina sąmoningai pateikus bankui klaidinančią informaciją apie „Arvi NPK“ finansinę situaciją.

Pats V.Kučinskas tokius kaltinimus neigia. Jis tvirtino, kad iš pradžių įmonę Kaliningrado srityje kreditavo kitas bankas, tačiau „Alfa Bank“ pats kreipėsi į įmonę pasiūlęs perkredituoti ir suteikti įvairių privilegijų.

O bankroto bylą, pasak V.Kučinsko, Kaliningrade veikusiai įmonei „Alfa Bank“ iškėlė, kai jos įsipareigojimai siekė 12 mln. eurų, nors pats bankas įmonės turtą įvertino 17 mln. eurų. V.Kučinskas kalbėjo, kad grupė intensyviai priešinosi bankroto iškėlimui, tačiau patyrė „stiprių gąsdinimų", kaltino banką pateikus suklastotus dokumentus - esą tuo metu, kai buvo pasirašytos „Alfa Bank“ pateikiamos sutartys, jis buvo ne Kaliningado srityje, bet Kazachstane, Tadžikistane.

„Tuo metu buvome pajėgūs dirbti, turėjome kitą banką persifinansuoti, bet mums neleido to padaryti ir tikslingai siekė bylos iškėlimo kompanijai. Mes pasirašėme sutartį su kitu banku, "Alfa bank" užkirto šiuos veiksmus ir aiškiai norėjo bankroto. Keista, kad kažkuo esu kaltinamas, kai patys kreditoriai "Belor", "Alfa Bank" siekė bet kokia kaina įmonių bankroto“, – teigė verslininkas.

„Kai man bus iškelta bankroto byla, būtinai kelsiu bylą dėl priverstinio bankroto privedimo", – žadėjo V.Kučinskas.

Tuo tarpu skolų iš verslininko neatgaunančios įmonės jau ne vienerius metus žeria kaltinimus V.Kučinskui nesąžiningais būdais bandant išvengti įsiskolinimų, o savo turtą perrašyti sūnui ir kitiems artimiesiems. Dėl įvairių verslininko dovanojimų sutarčių teismų slenkstį abiems pusėms teko minti jau ne kartą. Kreditoriai pastebėjo, kad įtartini turto perleidimo sandoriai galėjo vykti net jam sėdint už grotų Slovėnijoje pernai liepą-lapkritį.

Plačiau skaitykite: V.Kučinsko kreditoriai tvirtina, kad įtartini turto perleidimo sandoriai vyko net jam sėdint už grotų Slovėnijoje

Gyventų iš 460 eurų

Teismo bankroto bylą paprašęs iškelti buvęs vienas turtingiausių šalies verslininkų nurodo, kad bankrutavęs gyventų iš 460 eurų per mėnesį pajamų.

Pareiškime dėl fizinio asmens bankroto bylos iškėlimo nurodoma, kad per mėnesį V.Kučinskas gauna 1576,29 euro pajamų ir planuoja susirasti papildomą, geriau apmokamą darbą, tikintis ateityje gauti didesnes pajamas.

V.Kučinskas nurodo turintis turto už 5,4 mln. eurų, iš kurių brangiausiai įvertintos įmonės „Vyrja“ akcijos – 5,37 mln. eurų. Visgi rinkoje svarstoma, kad „Vyrja“, kontroliuojančios kitas grupės įmones, akcijos gali būti bevertės, nes dauguma bendrovių bankrutuoja.

Buvo sulaikytas Slovėnijoje

Vasarą vykdamas atostogauti, V.Kučinskas buvo sulaikytas Slovėnijoje Rusijos prašymu. Rusijoje vietinio banko „Alfa Bank“ iniciatyva V.Kučinskui pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimų sukčiavimo požymių ir įtariamų finansinių machinacijų.

Vėliau paaiškėjo, kad Lietuvoje prieš ketverius metus taip pat pradėtas ikiteisminis tyrimas V.Kučinsko atžvilgiu – pagal kreditoriaus, įmonės „Belor“ prašymą, tyrimas vykdytas dėl galimo sukčiavimo, svetimo turto iššvaistymo, turtinės žalos padarymo apgaule ir nusikalstamo bankroto.

Šios baudžiamosios bylos pagrindu ir buvo išduotas Europos arešto orderis, kuris nulėmė, kad Rusijos prašymu Slovėnijoje vasarą sulaikytas V.Kučinskas po keturių areštinėje praleistų mėnesių buvo perduotas ne Rusijai, o Lietuvai.

Iškėlus fizinį asmens bankrotą, po trejų metų skolos būtų nurašytos ir į verslininko pajamas dabartiniai kreditoriai pretenduoti nebegalėtų. Yra tik kelios išimtys – pavyzdžiui, nenusirašo mokesčių administratoriaus išieškomos administracinės baudos, priteista žala, kilusi iš baudžiamojo kodekso pažeidimų, ir kitos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius