-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

V.Kučinsko kreditoriai tvirtina, kad įtartini turto perleidimo sandoriai vyko net jam sėdint už grotų Slovėnijoje

20 milijonų eurų įsiskolinimų iš „Arvi“ grupės įkūrėjo Vidmanto Kučinsko neatgaunančio Rusijos banko „Alfa Bank“ atstovas Laurynas Lukošiūnas teigia, kad kol verslininkas liepą-lapkritį leido laiką areštinėje Slovėnijoje, Lietuvoje tuo pat metu V.Kučinsko parašas buvo raitomas ant sutarčių su artimaisiais. Jomis esą siekta sumažinti areštuoto turto vertę. V.Kučinskas šių teiginių nekomentuoja.
Vidmantas Kučinskas, „Arvi“ grupės įkūrėjas
Vidmantas Kučinskas, „Arvi“ grupės įkūrėjas / 15min iliustracija

Kelerius metus besitęsiančioje V.Kučinsko milijoninių įsiskolinimų istorijoje – naujos detalės.

Kol praeityje vienas turtingiausių Lietuvos žmonių nuo liepos iki lapkričio buvo sulaikytas Slovėnijoje, jo kreditoriai tikina Lietuvoje pastebėję įtartinus sandorius, pasirašytus V.Kučinsko parašu.

Kreditoriai įsitikinę, kad verslininkas, net ir sėdėdamas areštinėje Slovėnijoje, kur liepą buvo sulaikytas Rusijos prašymu, ir toliau esą bandė paslėpti savo turtą. Be to, kreditoriai kelia klausimų ir dėl V.Kučinsko parašų, padėtų po sudarytomis sutartimis, teisėtumo.

Šiuo metu verslininkas yra sugrąžintas į Lietuvą ir paleistas už 20 tūkst. užstatą. Tiek Lietuvoje, tiek Rusijoje jam pradėti ikiteisminiai tyrimai dėl galimo sukčiavimo.

15min žurnalistai kreipėsi ir į V.Kučinską, prašydami pakomentuoti jam esant Slovėnijoje sudarytas sutartis su šeimos nariais, tačiau verslininkas komentuoti atsisakė.

„Susilaikau nuo bet kokių komentarų, kadangi vyksta ginčai teisme, bylos medžiaga nėra išviešinta. Be to, tai yra susiję su mano artimųjų santykiais“, – teigiama 15min atsiųstame atsakyme.

Sutartį su sūnumi pasirašė iš areštinės

Rusijos bankui „Alfa Bank“ atstovaujantis advokatų kontoros „Sorainen“ partneris Laurynas Lukošiūnas 15min tvirtino, kad per pastaruosius kelis mėnesius – V.Kučinskui būnant areštinėje Slovėnijoje – Lietuvoje Kučinskų šeimoje buvo pasirašytas ir pradėtas vykdyti ne vienas teisinis dokumentas, kuriuo siekiama perleisti areštuotą verslininko turtą.

Sorainen nuotr./advokatas Laurynas Lukošiūnas
Sorainen nuotr./advokatas Laurynas Lukošiūnas

Kreditoriai tvirtina išsiaiškinę, kad V.Kučinskas, jo sūnus Justas Kučinskas ir buvusi žmona 2020 m. rugpjūčio 19 d., kai V.Kučinskas dar buvo Slovėnijos teisėsaugos pareigūnų žinioje, pasirašė taikos sutartį, kuria buvo sumažintas V.Kučinskui nuosavybės teise priklausančio holdingo „Vyrja“, valdančio „Arvi grupės“ įmones, akcijų skaičius.

Šias V.Kučinskui priklausančias įmonės akcijas ruošiamasi netrukus parduoti iš varžytinių.

Kaip teigia L.Lukošiūnas, po minėtos taikos sutarties sudarymo su artimaisiais, jei ji liktų galioti, V.Kučinskas prarastų jam priklausančių „Vyrja“ akcijų kontrolę – atitinkamai, gerokai sumažėtų ir jų vertė.

„Panašu, kad nei Lietuvos teismų ne kartą konstatuotas garsių verslininkų Kučinskų nesąžiningumas, nei Lietuvoje ir Rusijoje vykstantys ikiteisminiai tyrimai dėl stambaus mąsto nusikalstamų veikų nesumažina noro bet kokiomis priemonėmis pabandyti pabėgti nuo skolų“, – tokią sutartį įvertino L.Lukošiūnas.

Lietuvoje ir Rusijoje vykstantys ikiteisminiai tyrimai dėl stambaus mąsto nusikalstamų veikų nesumažina noro bet kokiomis priemonėmis pabandyti pabėgti nuo skolų, – sako L.Lukošiūnas.

Pasak advokato, taikos sutartis slapta nuo kreditorių buvo pateikta Vilniaus miesto apylinkės teismui tvirtinti. Papildomai 2020 m. spalio 7 d. V.Kučinskas, vis dar būdamas sulaikytas Slovėnijoje, išdavė įgaliojimą sūnui teikti duomenis Juridinių asmenų registrui, taip pat patvirtindamas tai savo parašu.

„Alfa Bank“ kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą dėl proceso atnaujinimo byloje, kurioje buvo patvirtinta Kučinskų šeimos taikos sutartis.

2020 m. lapkričio 26 d. Vilniaus miesto apylinkės teismas pritaikė laikinąsias apsaugos priemones ir uždraudė Vidmantui ir Justui Kučinskams bei buvusiai V.Kučinsko žmonai atlikti bet kokius veiksmus, kuriais būtų vykdoma taikos sutartis. Analogiškus veiksmus atlieka ir kiti Kučinskų bei „Arvi“ įmonių kreditoriai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vidmantas Kučinskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vidmantas Kučinskas

Abejoja dėl parašų teisėtumo

L.Lukošiūnui taikos sutartis tarp V.Kučinsko ir jo artimųjų kelia įvairių klausimų – tarp jų ir dėl parašų teisėtumo.

„Ar V.Kučinskas žino apie šią sutartį? Jei taip, klausimas, kaip pasirašė, jei dokumentas nėra elektroninis – ar buvo kažkas nuvykę, ar leido susitikti ir pasirašinėti dokumentus? O galbūt be jo valios pasirašyta, gal kitas žmogus sprendžia už jį, ką pasirašyti, mažina jo akcijų vertę? Ar V.Kučinskas žinojo, ar konsultavo jį kas nors apie tokio veiksmo pasekmes?“, – daug neaiškumų įžvelgia L.Lukošiūnas.

Ar V.Kučinskas žino apie šią sutartį? Jei taip, klausimas, kaip pasirašė, jei dokumentas nėra elektroninis – ar buvo kažkas nuvykę, ar leido susitikti ir pasirašinėti dokumentus?, – svarstė L.Lukošiūnas.

Jis pabrėžia, kad šios akcijos yra areštuotos antstolio vykdant teismo sprendimus. O už areštuoto turto išeikvojimą taikoma baudžiamoji atsakomybė.

„Eilinį kartą Kučinskų šeima atliko nesąžiningus ir neteisėtus veiksmus. Buvo siekiama sumažinti areštuoto ir antstolių išieškomo turto mastą.

Kyla pagrįstų abejonių dėl p. Kučinsko parašų tikrumo, galima vertinti, kad parašai uždėti kaip atspaudai. Tikėtina, kad Kučinskų šeima ruošėsi tėvo Kučinsko negrįžimui į Lietuvą ir ėmėsi papildomų veiksmų turto nuslėpimui nuo kreditorių“, – mano L.Lukošiūnas, bankui „Alfa Bank“ atstovaujančios advokatų kontoros „Sorainen“ partneris.

V.Kučinskas į Lietuvą sugrąžintas lapkritį

Kaltinimus nesąžiningais būdais bandant išvengti įsiskolinimų, o savo turtą perrašyti sūnui ir kitiems artimiesiems, kreditoriai V.Kučinskui žeria jau ne vienerius metus. Dėl įvairių verslininko dovanojimų sutarčių teismų slenkstį abiems pusėms teko minti jau ne kartą.

15min žurnalistai ne kartą kreipėsi į V.Kučinsko artimuosius ir atstovus, prašydami komentaro – ir tuo metu, kai verslininkas grįžo iš Slovėnijos, ir dėl kaltinimų sudarinėjant sutartis nebūnant Lietuvoje. Visgi komentaro nesulaukėme.

Po grįžimo į Lietuvą verslininkas tik išplatino pranešimą spaudai, kur tvirtina, jog tikisi įrodyti savo nekaltumą.

„Kadangi Lietuva, skirtingai nei Rusija, yra teisinė valstybė, tikiu, kad man pavyks įrodyti savo nekaltumą. Esu dėkingas visiems prisidėjusiems prie mano sugrąžinimo į Lietuvą proceso. Būdamas gimtinėje dėsiu visas pastangas įrodyti, kad asmeniškai aš ir mano verslai yra puolami nepagrįstai. Metas stabdyti šiuos destrukcinius veiksmus“, – sakė V.Kučinskas.

Nuo išsamesnių komentarų apie pareikštus įtarimus ar kitas ikiteisminio tyrimo aplinkybes, advokatų patarimu, verslininkas teigė susilaikysiantis.

Išduoti prašė Rusija

Kaip 15min jau rašė, areštinėje Slovėnijoje V.Kučinskas praleido apie keturis mėnesius, po to kai vykdamas atostogauti kirto Slovėnijos sieną ir buvo sulaikytas Rusijos prašymu.

Rusijoje banko „Alfa Bank“ , kuriam lietuvių verslininkas skolingas 20 mln. eurų, iniciatyva pradėtas ikiteisminį tyrimas dėl galimų sukčiavimo požymių ir įtariamų finansinių machinacijų. Beje, ikiteisminis tyrimas, jau kitų kreditorių prašymu, jam pradėtas ir Lietuvoje.

Kauno kriminalistai V.Kučinsko atžvilgiu taip pat pradėję ikiteisminį tyrimą dėl galimo sukčiavimo, svetimo turto iššvaistymo, turtinės žalos padarymo apgaule ir nusikalstamo bankroto.

V.Kučinsko ir jo grupės įmonės skolos kreditoriams Lietuvoje, Rusijoje, Šveicarijoje ir kitose šalyse siekia per 40 mln. eurų.

2018 metų pradžioje Londono arbitražo teismas priėmė sprendimą, pagal kurį verslininkas „Alfa Bank“ privalo sumokėti daugiau nei 20 mln. eurų. Šį sprendimą patvirtino ir Lietuvos apeliacinis teismas. Šiuo metu yra ruošiamasi areštuoto turto pardavimui iš varžytinių.

Teismai neteisėtais pripažino „Arvi ir ko“ įvykdytus sandorius, kuriais vertingiausių grupės įmonių akcijos buvo perleistos naujai įkurtoms Kipro bendrovėms. Teismai nustatė, kad tokiais sandoriais buvo siekiama nuslėpti „Arvi ir ko“ valdomą turtą ir išvengti įsipareigojimų bendrovės kreditoriams vykdymo. Ankstesnis holdingo „Vyrja“ akcijų perleidimo sūnui J.Kučinskui sandoris taip pat buvo pripažintas negaliojančiu pagal „Alfa Bank“ ieškinį.

Imperija griūva

Šiuo metu iš kadaise pasiektos šlovės versle likę ne tiek ir daug – pagrindinės grupės įmonės „Arvi kalakutai“ ir KŪB „Marijampolės pašarai“ restruktūrizuotos, „Arvi fertis“ ir „Lietuvos cukrus“ – bankrutuoja.

Prieš mėnesį bankrotas iškeltas ir netiesiogiai V.Kučinsko kontroliuojamai trąšų ir druskos prekybos įmonei „Baltkalis“, o rugsėjį „Lietuvos cukrus“ valdymą perėmė laikinasis administratorius.

Nebeveikia net įmonių grupės internetinė svetainė arvi.lt.

VIDEO: Nauji vaizdai iš nakties Marijampolės fabrike šokiruoja

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius