Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvusiems „Latvijas Krājbanka“ vadovams – laisvės atėmimo, turto konfiskacijos bausmės

Latvijos sostinės Vidžemės apylinkės teismas buvusį žlugusio „Snoro“ banko kontroliuoto bankrutavusio „Latvijas Krajbanka“ prezidentą Ivarą Prieditį ir banko bendrasavininką bei buvusį didžiausią „Snoro“ akcininką Vladimirą Antonovą pripažino kaltais dėl turto pasisavinimo ypač stambiu mastu ir skyrė jiems bausmes – laisvės atėmimo bei turto konfiskavimo, pranešė teismo administracija.
Vladimiras Antonovas
Vladimiras Antonovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

V.Antonovui buvo paskirta laisvės atėmimo šešeriems metams bausmė ir papildoma turto konfiskavimo bausmė. Baudžiamojo tyrimo metu areštuotas jo turtas – prabangios transporto priemonės, pinigai banko sąskaitose ir kelių bendrovių akcijos – bus konfiskuotas valstybės naudai.

Tuo tarpu I.Priedičiui buvo paskirta laisvės atėmimo penkeriems metams bausmė ir papildoma turto konfiskavimo bausmė. Valstybės naudai bus konfiskuotas jam priklausantis nekilnojamasis turtas Latvijoje ir Ispanijoje, transporto priemonės, lėšos bankuose ir keliose bendrovėse valdomos akcijos.

Teismas taip pat nustatė iš V.Antonovo ir I.Priedičio nukentėjusio banko naudai išieškoti 27 mln. eurų.

V.Antonovas ir I.Prieditis buvo apkaltinti 27 mln. eurų pasisavinimu ir įgaliojimų viršijimu siekiant asmeninės naudos. Buvęs „Latvijas Krajbanka“ prezidentas taip pat buvo apkaltintas statistinių ataskaitų ir informacijos klastojimu bei nuslėpimu.

Nukentėjusio banko atstovo prašymu dėl komercinių paslapčių apsaugos byla buvo nagrinėta už uždarų durų.

Baudžiamasis procesas buvo pradėtas 2011 metais, o teismui byla buvo perduota 2014-aisiais. Nagrinėdamas bylą, teismas surengė 55 posėdžius.

Teismo sprendimas dar neįsigaliojo ir gali būti apskųstas, kai bus paskelbtas visas nuosprendis.

Prokuratūra naujienų agentūrai BNS pranešė, kad prokuroras Janis Omulis yra patenkintas teismo sprendimu, nes, nepaisant užsitęsusio baudžiamojo proceso ir didžiulės bylos, teisingumas buvo įvykdytas ir visuomenė gali matyti, kad kaltieji yra baudžiami neatsižvelgiant į tai, koks yra jų statusas ir padėtis ar kiek laiko praėjo nuo tada, kai buvo įvykdytas nusikaltimas.

2011 metų lapkričio 21 dieną Latvijos finansų rinkos priežiūros institucija – Finansų ir kapitalo rinkos komisija (FKRK) – liepė „Latvijas Krajbanka“ sustabdyti visų finansinių paslaugų teikimą. Toks sprendimas buvo priimtas dėl banke aptikto turto trūkumo, dėl kurio buvo pradėtas baudžiamasis tyrimas.

2011 metų gruodžio 23 dieną Rygos regioninis teismas pripažino banką nemokiu. 2012 metų gegužės 8 dieną teismas „Latvijas Krajbanka“ nemokumo administratore paskirtos audito bendrovės „KPMG Baltics“ prašymu liepė pradėti banko bankroto procedūrą. Tų pačių metų gegužės 10-ąją buvo panaikinta „Latvijas Krajbanka“ banko licencija.

2019 metų gruodį Lietuvos generalinė prokuratūra perdavė nagrinėti teismui buvusio banko „Snoras“ baudžiamąją bylą. Buvo surašytas kaltinamasis aktas dėl buvusio „Snoro“ vadovų ir akcininkų V.Antonovo ir Raimondo Baranausko. Juos buvo numatyta teisti už akių, jiems nedalyvaujant procese.

V.Antonovas ir R.Baranauskas kaltinami didelės vertės „Snoro“ turto pasisavinimu, didelės vertės turto iššvaistymu, nusikalstamu bankrotu, nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimu, apgaulingu banko buhalterinės apskaitos tvarkymu, piktnaudžiavimu, dokumentų klastojimu.

Ikiteisminis tyrimas buvo baigtas 2019 metų sausį. Tada prokurorai pranešė, kad dėl R.Baranausko ir V.Antonovo galimų nusikaltimų buvo padaryta apie 0,5 mlrd. eurų žala kreditoriams, kitiems banko akcininkams ir netiesiogiai valstybei.

„Snoras“ – kadaise vienas didžiausių Lietuvoje komercinių bankų – buvo nacionalizuotas ir jo veikla sustabdyta 2011 metų pabaigoje.

„Snoras“ valdė kiek daugiau nei 60 proc. „Latvijas Krajbanka“ akcijų. Šis Latvijos bankas 2011 metų rugsėjo pabaigoje tarp 31 Latvijos banko pagal turtą užėmė devintą vietą.

V.Antonovas 2018 metų balandžio 12 dieną buvo sulaikytas Pamaskvėje ir po paros pervežtas į Sankt Peterburgą, kur jam buvo pareikšti kaltinimai sukčiavimu ypač stambiu mastu.

2019 metų kovą Sankt Peterburgo Vyborgo rajono teismas byloje dėl sukčiavimo iš banko „Sovetskij“ pasisavinant 150 mln. rublių (apie 1,73 mln. eurų) jam skyrė pustrečių metų laisvės atėmimo bendrojo režimo pataisos darbų kolonijoje bausmę ir 300 tūkst. rublių (apie 3,5 tūkst. eurų) baudą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius