Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 07 31 /13:55

Dalia Grybauskaitė apie galimą „Achemos“ pardavimą rusams: tai nebus taip paprasta

Prezidentė Dalia Grybauskaitė susilaiko nuo griežtų pareiškimų apie galimą Rusijos koncerno „EuroChem Group“ investavimą į „Achemos grupę“. Vis dėlto ji užsimena, kad toks sandoris nebūtų paprastai įgyvendinamas.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šalies vadovė penktadienį žurnalistams teigė, jog toks sandoris pirmiausiai turėtų būti vertinamas per įstatyminius saugiklius.

„Jeigu toks sprendimas bus akcininkų priimtas, turės suveikti įstatymas, kurį neseniai priėmėme. Į tokias įmones bet kuris (ateinantis) investuotojas turi atitikti nacionalinio saugumo kriterijus. Tam, pagal įstatymą, yra nustatyta speciali komisija, kuri turės atlikti tokią patikrą“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

„Tokios įmonės taip paprastai negalės būti parduodamos – netgi jeigu jos ir privačios“, – pridūrė šalies vadovė.

Primename, jog „EuroChem Group“, 15min.lt žiniomis, imasi pokalbių su smulkiaisiais „Achemos grupės“ akcininkais. Didžiausia koncerno akcininkė Lyda Lubienė šiam sandoriui pritarti nelinkusi.

Vincentas Vobolevičius: Rusija galėtų daryti įtaką Lietuvai per „Achemos grupę“

Kremlius galėtų daryti įtaką Lietuvai ir bandyti destabilizuoti šalį, jei Rusijos chemijos koncernas „EuroChem Group“ įsigytų vieną didžiausių koncernų Lietuvoje „Achemos grupė“, kuris valdo didelę azoto trąšų gamyklą Jonavoje bei didžiausią Klaipėdos uosto krovos įmonę, sako ISM vadybos ir ekonomikos universiteto lektorius Vincentas Vobolevičius.

„Youtube.com“ stop kadras/Vincentas Vobolevičius (130)
„Youtube.com“ stop kadras/Vincentas Vobolevičius (130)

Kadangi Rusijoje skirtis tarp privataus verslo ir valstybės yra realiai neegzistuojanti, tai tas pavojus yra gana realus, – svarstė V.Vobolevičius.

„Politika prasidėtų per galimą Kremliaus įtaką tai įmonei ir po to kažkokį nelojalų elgesį Lietuvai, įmonei, kuri įdarbina tiek daug darbuotojų, kuri sukuria nemažą dalį bendrojo vidaus produkto. Galima destabilizuoti šalį, jeigu, sakykim, yra tyčia žlugdoma ar taikomi kiti poveikio būdai. Čia akivaizdu, kad toks hipotetinis pavojus yra“, – BNS sakė jis.

„Kadangi Rusijoje skirtis tarp privataus verslo ir valstybės yra realiai neegzistuojanti, tai tas pavojus yra gana realus. Bet iš kitos pusės, yra du svarbūs klausimai: ar tikrai „Achemos grupė“ bus parduota ir, jei perduos, kokia bus Lietuvos įstaigų pozicija“, – pridūrė politologas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius