Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Fresh Market“ laišku ragino darbuotojus pasitraukti savo noru, Darbo inspekcija pažeidimų nerado

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) baigė tyrimą dėl „Fresh Market“ darbuotojų atleidimo, pastarajai parduotuvei užveriant duris. Nors daugumoje parduotuvių pažeidimų nerasta, jų vis tik buvo. Darbo inspekcija patvirtino, ką jau anksčiau rašė 15min.lt, – kai kurie darbuotojai išeiti iš darbo buvo verčiami savo noru. Tačiau laiško, kuriuo visi darbuotojai raginti iš darbo pasitraukti savo noru, VDI pažeidimu nepalaikė.
„Fresh Market“ parduotuvė
„Fresh Market“ parduotuvė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Fresh Market

VDI patikrino 19 „Fresh Market“ tinklui priklausiusių parduotuvių visoje Lietuvoje. Specialistai teigia, kad jų neatitikimų norminiams teisės aktams, reglamentuojantiems darbo santykių pasibaigimą, nenustatė.

„Darbuotojams darbo užmokestis yra mokamas laiku, darbdavio atstovų teigimu, jie taip pat bus informuoti apie galimas darbo alternatyvas kitose įmonėse“, – rašo VDI.

Pasak inspekcijos specialistų, keletas darbuotojų papasakojo, kad jiems darbdavys siūlė išeiti iš darbo savo noru, tačiau jie esą su tuo nesutiko.

„Dviejose parduotuvėse nustatyti atvejai, kai darbuotojai teigė jautę spaudimą išeiti iš darbo „savo noru“. Tačiau tai pavieniai atvejai – spaudimą (prašymą) patyrę sakė vienas kitas darbuotojas, kai tuo tarpu dauguma to paties kolektyvo narių teigė jokio spaudimo nepatyrę“, – 15min.lt sakė VDI atstovė Gabrielė Banaitytė.

VDI teigimu, inspektavimų metu visi darbuotojai ir darbdavių atstovai buvo konsultuoti darbo teisinių santykių pasibaigimo klausimais. Darbdavių atstovai taip pat prevenciškai informuoti apie draudimą versti darbuotojus išeiti iš darbo savo noru bei apie gręsiančias sankcijas.

Tačiau 15min.lt pasiekė „Fresh Market“ vadovybės laiškas darbuotojams, kuriame darbuotojams yra nurodomos dvi galimybės: pasirašyti prašymą iš darbo išeiti savo noru, arba laukti, kol bus uždarytos parduotuvės, o tada skelbiamos priverstinės prastovos.

Laiškas
Laiškas

G.Banaitytė patikino, kad VDI tokį laišką matė. 

„VDI teisininkai šiame įmonės vidiniame dokumente neįžvelgia spaudimo darbuotojams. Jei VDI gaus skundų dėl galimai pažeidžiamų darbuotojų teisių, kiekvienas atvejis bus tiriamas atskirai“, – 15min.lt sakė G.Banaitytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius