-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl Europos Sąjungos investicijų Lietuvos verslas sparčiai juda pažangos link

Moksliniai tyrimai ir eksperimentinė plėtra – galingi ir itin didelę reikšmę turintys veiksniai, leidžiantys verslui pelnyti pažangios įmonės statusą. Kiekviena, pažangai dėmesį skirianti valstybė siekia, kad šiuolaikinis verslas nestokotų ambicijų, keltų savo našumo lygį ir priimtų drąsius sprendimus, vedančius pažangesnio rezultato link.
Straipsnio iliustracija
Straipsnio iliustracija / envato.com

Tiesa, visoms novatoriškoms idėjoms ir reikšmingoms inovacijoms itin aktualus finansinis rodiklis. ES, pasitelkdama į pagalbą įvairias priemones, suteikia finansinį paskatinimą perspektyvioms, originaliomis idėjomis pasižyminčioms įmonėms.

Viena tokių, didelio verslininkų susidomėjimo sulaukusi, ES fondų investicijų programos priemonė – „Eksperimentas“.

Šiuolaikinis verslas nebijo eksperimentuoti

Pasitelkiant į pagalbą priemonę „Eksperimentas“, įmonės buvo raginamos investuoti į inovaciniams gaminiams, paslaugoms ar priemonėms reikalingus mokslinius tyrimus ir ekperimentinę plėtrą. Taip pat buvo skatinama įmonių plėtra, investuojant į inovacijų infrastruktūros kūrimą ir plėtrą.

Inovacijų agentūra organizavo net du kvietimus ir sulaukė tikrai nemažo, susidomėjusiųjų paraiškų skaičiaus. Galiausiai pasirašytos 97 sutartys, už daugiau nei 65 mln. Eur.

Pasirašytos 97 sutartys, už daugiau nei 65 mln. Eur.

Galima pasidžiaugti, jog šiais laikais privačių verslų ir viešųjų įstaigų atstovai nesirenka lengviausio, jau praminto kelio. Verslininkai ir viešųjų įstaigų atstovai puikiai supranta, jog norint kurti didesnę vertę, reikia modernizuoti veiklą, eksperimentuoti ir nuolat ieškoti inovatyvių sprendimų.

Įgyvendinant projektus pagal priemonę „Eksperimentas“, buvo skirtas dėmesys, kardinaliai skirtingus poreikius ir idėjas generuojančioms, verslo sritims. Didžiausio susidomėjimo sulaukė informacinių ir ryšių technologijų sritis. Taip pat didelio aktyvumo sulaukė sveikatos technologijų ir biotechnologijų sritis, agroinovacijos ir maisto technologijos sritis, bei kitos, pažangos potencialą turinčios kryptys.

Galimybe pasinaudojo ir regioninės įmonės

Esame pripratę, jog užsienio investuotojai Lietuvoje ir stambesni mūsų šalies verslininkai yra linkę finansiškai paremti didžiuosiuose Lietuvos miestuose įsikūrusias įmones. Ši tendencija susidarė dėl didesnės žmonių populiacijos, lengviau randamos darbo jėgos, kvalifikuotų specialistų ir kitų, lengvesnį investicijos pelningumą garantuojančių veiksnių.

Pasinaudojus priemone „Eksperimentas“, sudarytos palankios sąlygos mokslinių tyrimų ir eksperimentinei plėtrai mažesniuose, dažnai nepelnytai pamirštuose šalies miestuose. Įgyvendinant projektus pagal šią priemonę mažesniuose Lietuvos miestuose - padidintas regioninių įmonių inovatyvumas ir konkurencingumas rinkoje.

Pasitelkiant į pagalbą šią priemonę, visuomenei nešama svarbi žinutė, jog inovacijų ir pažangos gali siekti kiekviena, bet kuriame Lietuvos kampelyje įsikūrusi perspektyvi įmonė.

Inovacijų ir pažangos gali siekti kiekviena, bet kuriame Lietuvos kampelyje įsikūrusi perspektyvi įmonė.

Labai džiugu, jog pasinaudojus šia priemone, inovacijų siekiantys verslininkai ir didelį žinių bagažą turinčios mokslo įstaigos, galėjo eiti koja kojon ir sukurti darnų duetą. Nors, mokslo ir studijų institucijos negalėjo tapti šios priemonės pareiškėjais, tačiau šių įstaigų atstovai sėkmingai tapo pareiškėjų partneriais.

Taigi, drąsios verslininkų idėjos ir inovatyvūs sprendimai įgyvendinti bendradarbiaujant su mokslo įstaigomis, kurios sėkmingai užpildė trūkstamų žinių ir kompetencijų spragas.

Visai neseniai Lietuvos verslas aktyviai sekė užsienio rinkos lyderius ir sėmėsi iš jų įkvėpimo. Šiais laikais, situacija jau kitokia. Lietuva tampa pažangia valstybe, turinčia drąsius verslininkus, kurie generuoja inovatyvias idėjas ir įgyvendina dar niekur nematytus projektus. Dėl šių priežasčių, ES valstybės vis dažniau atsigręžia į Lietuvą, užsienio verslininkai drąsiau investuoja į mūsų šalies projektus, o kitos šalys – noriai naudojasi pažangiomis mūsų verslininkų idėjomis.


Sekite naujienas internete www.eimin.lrv.lt

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, jos skelbimas finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius